Ontslagvergoeding of Gouden Handdruk in de vorm van een Stamrecht BV

Een stamrecht BV oprichten

Als u gedwongen ontslag krijgt, dan kan het zijn dat u een zogenaamde gouden handdruk mee krijgt. In de volksmond wordt dit ook wel een oprotpremie genoemd. Indien u bij dit vertrek bij uw werkgever zo'n ontslagvergoeding ontvangt, kan het een goede optie zijn om deze vergoeding uit te laten betalen in de vorm van een stamrecht BV. Dit kan vooral handig zijn als u al overweegt om een eigen onderneming te beginnen.

Uw ex werkgever stort dit bedrag meestal netto op uw bankrekening. Het nadeel hiervan is dat u dit bedrag, aan het einde van het jaar, bij uw inkomsten op moet geven. Met tot gevolg: Een hoog jaarsalaris, dus een andere belastingschaal, dus veel meer belasting betalen.

Stamrecht verzekering of stamrecht BV

Hier is wat aan te doen. U kunt een stamrecht verzekering afsluiten, maar uw kunt het ook anders doen. U kunt een stamrecht BV oprichten. U dient hiervoor een B.V., ofwel Besloten Vennootschap, op te richten en vervolgens dient de (ex-)werkgever de volledige ontslagvergoeding op de rekening van uw stamrecht BV te storten.

Heeft u al de beschikking over een BV, dan kunnen de statuten vaak zo aangepast worden dat deze BV ervoor gebruikt kan worden.

Voorwaarden oprichting Stamrecht BV

Deze stamrecht BV is vervolgens verplicht om periodiek uitkeringen te doen, met als uiterste op uw 65e. Tevens moet de BV voldoen aan strenge fiscale voorwaarden van de Belastingdienst. Deze dienen ook te worden vastgelegd in verschillende fiscale overeenkomsten, waarna dit getoetst zal worden door de Belastingdienst. De (ex-)werkgever zal het belangrijk vinden dat de Belastingdienst een akkoord afgeeft, waarin staat dat de inhoudingplicht overgaat van de werkgever naar de Stamrecht BV.

Wat houden de periodieke uitkeringen in?

Zoals gezegd dient een stamrecht BV maandelijks een uitkering naar u te doen. Hiermee hoeft u pas te starten als u het geld nodig heeft. Hierbij dient de stamrecht BV wel inkomstenbelasting in te houden en af te dragen aan de Belastingdienst.

Wat zijn de kosten van een stamrecht BV?

Voor de oprichting van de stamrecht BV is een startkapitaal nodig van € 18.000,-. Hierna moet er ieder jaar een jaarrekening worden opgemaakt, een aangifte vennootschapsbelasting moet verzorgd worden en er dienen verkorte jaarcijfers gedeponeerd te worden bij de Kamer van Koophandel.

Wat zijn de voordelen van de stamrecht BV?

  • U kunt uzelf extra (deel)inkomen verschaffen in de toekomst (pensioen)
  • U kunt uzelf als directeur een salaris uitbetalen
  • U kunt uzelf een lening verstrekken (voor bijvoorbeeld een hypotheek)
  • U kunt investeren in uw eigen, nieuwe of andere bestaande onderneming
  • U kunt verantwoord beleggen met het kapitaal van uw BV
  • De stamrecht BV is flexibeler met periodieke uitkeringen ten opzichte van de traditionele lijfrente verzekering.

Let op dat een eventuele leningovereenkomst zakelijk tot stand dient te komen, waarbij er ook een zakelijke rente wordt betaald.

Inkomstenbelasting of omzetbelasting betalen?

Als u een BV (besloten vennootschap) wilt oprichten, dan kan u het geld dat u als gouden handdruk ontvangt, in de BV storten. U kunt dit er dan automatisch weer afhalen, over een periode die u zelf wenst. Een BV is een rechtspersoon, dus het is heel wat anders dan wanneer u een eenmanszaak op gaat richten. Als u uw gouden handdruk in uw stamrecht BV laat storten, dan hoeft u hier geen gigantische bedragen aan inkomstenbelasting over te betalen. U betaalt wel eenmalig omzetbelasting, daarom is het van belang dat het bedrag van uw gouden handdruk relatief hoog is.

Voordat u een stamrecht BV gaat oprichten, is het belangrijk dat u zich er goed in verdiept hoe dat precies werk. Er komen aardig wat dingen kijken bij het oprichten van een stamrecht BV en het is geen gemakkelijke oplossing. Een stamrecht BV kan u echter wel veel geld besparen. Een stanrecht bv kan ook helpen bij het http://www.levensverzekering-afkopen.nl/Vrijgekomen_lijfrente@@afkopen lijfrente. Met het afkopen van de lijfrente worden toekomstige betalingen stopgezet.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden