Wat is premievrij maken in 2022

Wat is het premievrij maken van een polis, hoe doet u dat in 2022?

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

U kunt uw lijfrenteverzekering premievrij maken. Het premie vrij maken van de polis betekent dat u geen premie meer hoeft te betalen en zo uw maandlasten kunt verlagen. Premievrij maken van uw lijfrentepolis doet u in overleg met uw adviseur van de verzekeringsmaatschappij waar uw verzekeringspolis loopt. U kunt dus niet zomaar op een dag ophouden met het betalen van de premies, omdat u schulden hebt of door een echtscheiding, maar in overleg kan er vaak veel. Wat zijn de gevolgen van het premievrij maken en zijn er alternatieven? U kunt bijvoorbeeld ook een lijfrenteverzekering afkopen.

Premievrij maken van een lijfrenteverzekering

Een lijfrenteverzekering kan vele jaren lopen en dat betekent dat u vele jaren premie moet betalen en zo kapitaal opbouwt. Naarmate de verzekeringspolis doorloopt, kunt u van idee veranderen.  Misschien vindt u dat u inmiddels voldoende kapitaal hebt opgebouwd of bent u juist ontevreden over het opgebouwde kapitaal. Het kan ook zo zijn dat u misschien niet langer de premies fiscaal kunt aftrekken of dat er minder inkomen is. Dat kunnen allemaal goede redenen zijn om met de verzekeringsmaatschappij te bespreken of het ook mogelijk is om uw lijfrentepolis premievrij te maken en uw maandelijkse uitgaven te verlagen.

Gevolgen van het premievrij maken

Met het premievrij maken bereikt u dat u geen premie meer hoeft te betalen, maar dat betekent ook dat het kapitaal niet meer met extra stortingen aangroeit. Het kapitaal verandert alleen nog in omvang met het jaarlijkse rendement op de polis minus de kosten van beheer. Uw lijfrentekapitaal zal dus lager zijn dan aan het begin van de looptijd van de lijfrentepolis was bedoeld en verondersteld. Dit kan straks leiden tot tekorten in uw pensioenopbouw. Overigens kan het premievrij maken van een polis bij meerdere verzekeringsproducten aan de orde zijn. Denk bijvoorbeeld aan beleggingsverzekering waarbij door een tegenvallende beurs het rendement achterblijft. U kunt voor de keuze komen te staan om de verzekering premievrij te maken en af te wachten wat later het eindkapitaal zal zijn of juist geld bij te storten om toch het beoogde einddoel te halen.

Is premievrij maken hetzelfde als het storten van de betaalde premies in een nieuwe lijfrenteverzekering ? Hoe premievrij maken?

U kunt er ook voor kiezen om een polis premievrij te maken en vervolgens nieuwe premies te storten in een nieuwe lijfrenteverzekering. Zo houdt u twee ijzers in het vuur en door een polis premievrij te maken kunt u met het uitgespaarde bedrag juist een nieuwe en een beter renderende polis opstarten. Een nadeel is wel dat in dat geval uw maandlasten niet omlaag gaan.

Bespreek het premievrij maken met uw financieel adviseur

Voordat u besluit om uw lijfrenteverzekering premievrij te maken, is het wijs om ook enkele alternatieven te bekijken. De omstandigheden kunnen inmiddels zo zijn dat het omzetten van de lijfrenteverzekering een goede keuze is. Denk aan het omzetten naar banksparen bij een bank. Als het kapitaal direct van de verzekeringsmaatschappij naar de bank wordt gestort, kunt u volop gebruik maken van de voordelen van het banksparen. Maar ook binnen de verzekeringsmaatschappij zelf kunnen er nog mogelijkheden zijn om de lijfrenteverzekeringspolis om te zetten naar een polis met een vast rendement.

Premievrij maken, omzetten of afkopen van de lijfrenteverzekering

U kunt een lijfrenteverzekering ook afkopen. Een nadeel daarvan is wel dat u veel belasting betaalt over het uitgekeerde bedrag en vaak ook nog eens revisierente aan de belastingdienst moet afdragen. Dat betekent dat u van het kapitaal per saldo netto weinig overhoudt. Ook kan het premievrij maken betekenen dat u niet meer aan de bandbreedte-eis van 1 op 10 voldoet.

Kiezen voor het niet premievrij maken

U kunt uw lijfrenteverzekering ook gewoon voortzetten. Het voordeel is dat u kapitaal blijft opbouwen en als u de premie mag aftrekken een grote fiscale aftrekpost opbouwt. Een ander voordeel is dat u voorkomt dat de waarde van de polis allen maar wordt verlaagd door de jaarlijkse kosten van beheer die moeten worden betaald.

Conclusie premievrij maken van de lijfrenteverzekering

De conclusie van het premievrij maken van een lijfrenteverzekeringspolis is dat u eerst eens wat berekeningen moet maken en in overleg moet treden met de verzekeringsmaatschappij. Bekijk altijd wat voor u voordeliger is. Wordt het het premievrij maken, afkopen, omzetten of gewoon voortzetten van de polis? De sommen zullen snel duidelijk maken wat voor u de juiste keuze is.

Reacties (2)

Reageer
Valentijn reageerde 10 jaar geleden
28 Feb 12:39
@Arno: tja 995 euro is >11% van je kapitaaltje... Voor dat geld zou ik zelf maar gaan rekenen...
Wiki4you reageerde 10 jaar geleden
13 Sep 11:28
Beste Arno,
1. Niemand weet wat de beleggingen gaan doen. Uw voorbeelden maken dat maar al te duidelijk. En wat betreft het switchen naar banksparen is het zo dat u maar eens bij een aantal aanbieders offerte moet aanvragen en dat kunt afzetten tegen de kosten. Op het internet staan vele aanbiedingen voor lijfrente en banksparen.
2. Het idee dat banksparen altijd beter zou zijn, is ook maar een fabeltje.
3.Die 995 euro aan advieskosten moet u eerst nog maar eens terugverdienen (eigenlijk staat u zo al meteen op een achterstand).
Met vriendelijke groeten,
Wiki4you