Hoe geld verdienen als mysteryshopper

Mysteryshopper? Het woord alleen al klinkt mysterieus. Hou je van een beetje uitdaging, ben je niet bang om verkopers aan te spreken en heb je af en toe een uurtje tijd over? Dan kan je misschien een zakcentje bijverdienen als mysteryshopper.

Wat is mysteryshopping?

Elke werkgever wil graag weten hoe zijn personeel werkt en elke winkel of dienstverlenend bedrijf doet er verstandig aan om af en toe na te gaan of de klanten goed geholpen worden en wat de indruk is van iemand die het bedrijf bezoekt.

Je zou als leidinggevende gewoon kunnen gaan kijken hoe jouw personeel werkt en dat zal vast wel wat informatie geven maar een volledig juiste indruk krijg je op die manier natuurlijk niet. Het is vrij logisch dat een verkoper extra zijn best gaat doen als hij weet dat hij door zijn baas beoordeeld wordt.

Om dat "onnatuurlijke" extra goede gedrag te omzeilen en echt te weten hoe iemand omgaat met zijn klanten worden steeds vaker mysteryshoppers ingeschakeld. Deze mensen gaan als gewone klant langs in een zaak of maken gebruik van de diensten van een dienstverlenend bedrijf en schrijven daarover dan een objectief verslag. Een bedrijf kan hieruit heel veel leren.

Wat doet een mysteryshopper?

Alleen objectieve informatie

Als mysteryshopper krijg je de opdracht om een bepaalde winkel te bezoeken om één personeelslid te beoordelen of om de algemene dienstverlening van de winkel te onderzoeken. Je krijgt daarvoor van de opdrachtgever alle nodige informatie zoals de preciese adresgegevens en de vragenlijst die je achteraf moet gaan invullen. Heel vaak krijg je ook specifieke richtlijnen over welk artikel je precies moet gaan kopen of waarover je uitleg moet gaan vragen.

Je legt het bezoek dan af als een gewone klant en ondertussen probeer je zo goed mogelijk alles wat er gebeurt en gezegd wordt te onthouden. Het is niet de bedoeling dat je je als een moeilijke klant voordoet, je gedraagt je zo normaal mogelijk. Na het bezoek vul je dan online de vragenlijst in. Het gaat er daarbij om dat je echt alleen maar objectieve waarnemingen noteert. De eigen mening van de mysteryshopper is maar zelden van belang, alleen indien er expliciet naar gevraagd wordt. Een vragenlijst begint vaak met de beschrijving van de persoon waarmee je hebt gesproken. Je moet dan niet schrijven: "De verkoper droeg een lelijk oranje hemd met veel te korte mouwen voor de tijd van het jaar" maar wel "De verkoper droeg een fel-oranje hemd met korte mouwen"

Het gaat er de opdrachtgever om dat hij een beeld krijgt van wat er precies gebeurt bij een verkoop en niet wat één bepaalde persoon daarvan vindt.

Interessante opdrachten

De opdrachten die je als mysteryshopper krijgt kunnen heel divers zijn. Veel voorkomende opdrachten zijn het observeren van kassapersoneel in supermarkten, een optie nemen op een reis in een reisbureau, een kledingstuk gaan kopen of een pakje versturen met de post. Ook opdrachten als telefonisch een inlichting vragen of een doen alsof je een dure wagen wil kopen komen voor. Er zijn ook heel erg leuke opdrachten zoals het personeel van de Thalys beoordelen (je moet dan heen- en weer naar Parijs) of gaan kijken hoe vriendelijk de medewerkers in een pretpark zijn.

Wie kan mysteryshoppen?

Omdat het de bedoeling is om mensen in hun normale werksituatie te observeren komt eigenlijk iedereen die zich als een gewone klant kan gedragen in aanmerking voor deze job. Je moet best wel een beetje een goed geheugen hebben om details te kunnen onthouden en liefst zonder fouten kunnen schrijven.

Hoe begin je er aan?

Inschrijven

Wie even googlet op mysteryshopping vindt meer dan genoeg bedrijven die mensen zoeken om voor hen te werken. Aangezien deze bedrijven zowel voor de shoppers als voor de opdrachtgevers moeten werken zullen ze allemaal wel vrij betrouwbaar zijn. De minderen vallen vanzelf weg omdat de klanten waar ze de onderzoeken voor moeten doen, niet tevreden blijven. Een hele grote en correcte is Bare international, te vinden op www.bareinternational.com, maar vele anderen bieden ook een prima service.

Proefdraaien

Nadat je jezelf hebt ingeschreven en geregistreerd kan je je kandidaat stellen voor een proefopdracht of krijg je meteen een proefopdracht aangeboden. Mysteryshoppen is een echte kleine job, je schrijft je dus ook in met echte gegevens en niet met een valse naam of adres. Na de beoordeling van je proefopdracht krijg je wat hulp en wat richtlijnen om een beter verslag te schrijven en als alles is goedgekeurd ben je aangeworven. Vanaf dan kan je regelmatig op de website waar je bent geregistreerd kijken of er leuke opdrachten staan.

Zie je iets wat je wel wil doen, dan stel je je kandidaat en wacht je af of je de opdracht krijgt toegewezen. Hoe beter jouw verslagen zijn en hoe meer shops je hebt gedaan, hoe meer kans je hebt op echt leuke of bijzondere opdrachten. Er wordt ook gekeken of een kandidaat dezelfde shop al niet eerder heeft gedaan. Je kan bijvoorbeeld geen twee maanden na elkaar naar een merkgarage gaan om te doen alsof je een bestelbusje wil gaan kopen, dat zou teveel opvallen.

Wat verdient een mysteryshopper?

Een kleine bijverdienste

Alhoewel het shoppen op zich al leuk is zal je toch vooral gaan mysteryshoppen om wat bij te verdienen. Denk niet dat je al shoppend rijk kan worden, zo lucratief is het jammer genoeg niet. Wat verdien je dan wel? Afhankelijk van hoe lang een winkelbezoek duurt en hoeveel pagina's het verslag telt kan je tussen de 10 en de 70 euro per bezoek verdienen. Hou er wel rekening mee dat je een fiscaal attest krijgt op het einde van het jaar. Je moet deze inkomsten dus aangeven.

Naast de vergoeding heb je regelmatig nog prettige bijkomstigheden zoals een gratis treinreis naar Parijs en terug, de mogelijkheid om een gratis pakje te versturen of wat zakgeld om iets te gaan consumeren in een eetgelegenheid. Dingen die je hebt moeten aankopen kan je houden en zelf betalen of kosteloos terugsturen of laten ophalen.

De ervaring telt ook als beloning

Voor de rest is het natuurlijk leuk om ervaring op te doen. Wie kan anders uittesten hoeveel je kan afdingen op een nieuwe wagen of wat je gratis kan krijgen bij een nieuwe computer zonder ook echt iets te gaan aankopen? Als laatste is het natuurlijk heel prettig om achteraf in de media te horen dat een bepaald bedrijf volgend een onderzoek niet zo klantvriendelijk is en dan te weten dat jij een deeltje van dat onderzoek hebt gedaan.

Mysteryshoppen is dus vooral een prettige bijverdienste voor wie toch al regelmatig op de baan is en wat tijd vrij heeft die hij of zij anders zou opvullen door te gaan winkelen.

Als je dan toch gaat shoppen kan je er maar beter voor betaald worden!


Reacties (2)

Reageer
Sanne reageerde 11 jaar geleden
16 Jan 15:37
Leuk verslag. Ik doe het ook al jaren en dan eens in de zoveel weken een opdracht. Dan doe ik er vaak gelijk meer van dezelfde opdrachtgever.

Allereerst ben ik het niet helemaal eens met dat alles objectief moet. Bij de meeste vragenlijsten die ik moet invullen wordt eerst gevraagd of je (inderdaad) objectief, al wordt het niet zo genoemd, de situatie kunt weergeven. Vervolgens moet je dan je eigen gevoel bij de situatie vertellen.

Ik moet ook even melden dat het met dat "zakcentje" niet helemaal waar is. Tegenwoordig krijgen de vragenlijsten steeds meer open vragen waardoor het invullen van zo'n vragenlijst ook al een hele taak is. Daarnaast hebben de meeste opdrachten wel een vergoeding van 10-70 euro, maar wat daar niet wordt vermeld is dat daar ook al de onkostenvergoeding in zit. De bijenkorf is daarmee nog wel het ergst. Die heb ik trouwens ook nog nooit gedaan. Je krijgt namelijk 7,50 en daar moet je een aankoop van doen (heb nog nooit iets van 7,50 of goedkoper bij de Bijenkorf gevonden...) en dat is ook gelijk je vergoeding. Vaak staat er dan ook nog bij dat je het artikel niet mag retourneren. Goed, ze kunnen toch niet controleren of je dat bij een andere vestiging doet, maar toch..

Vervolgens heb je bijvoorbeeld de Tuinen. Daar krijg je als het goed is wel 15,- voor!! Ja. Maar de verplichte aankoop kost al zo'n 10 euro en mag wederom niet geretourneerd worden. Over het invullen van die vragenlijst doe ik meer dan een uur door al die zelfde open vragen die steeds op een iets andere manier beantwoord moeten worden.

En dan hebben we nog niet eens de reiskosten meegerekend..

Dan heb je dus voor gemiddeld 3 uur werken (voorbereiding, uitvoering, invullen van de vragenlijst) 5 euro verdiend min de reiskosten. Met het openbaar vervoer ben je al 5 euro kwijt als je van Schiedam naar Rotterdam wil. Dan hou je dus niets over. Zelfs als je die 5 euro overhoudt en maar één uur hoeft te werken ligt dat al ver onder de CAO.

Goed. Dan heb je ook mysteryshop opdrachten waar je rond de 100,- voor krijgt. Bijvoorbeeld het casino. Dan moet je voor iets van 50,- gokken, en van de rest parkeren, in het restaurant eten en drankjes bestellen. En dan ook nog een gigantische vragenlijst invullen waar je een paar uur mee bezig bent. Dan hou je ook praktisch niets meer over, terwijl je er wel een hele dag mee bezig bent.

Bedenk me nu ineens dat ik hier al jaren mee zit en dit nu echt even kwijt wil.

Maargoed. Waarom doe ik het dan? Omdat ik het leuk vind. :) Of omdat ik precies een product van de Tuinen nodig heb. Ofzoiets. Voor het geld kan niemand het doen, want je houdt simpelweg niets over. Ja goed, tenzij je geluk hebt een een goede opdracht vindt. Als je er dan meteen een paar doet op verschillende locaties die in de buurt zitten, hoef je je maar één keer voor te bereiden en na één keer invullen van de vragenlijst gaat het ook wat sneller. Dan kan het dus wel enigszins winstgevend zijn. Ik heb bijvoorbeeld laatst op één dag 3 locaties van de BCC bezocht. De vergoeding was 15,- per locatie. Toen heb ik dus 15x3=45 euro verdiend met een hele dag werk. Daar gaan nog wel de reiskosten vanaf, al heb ik geen flauw idee hoeveel dat is geweest omdat ik met de auto was. Openbaar vervoer had wel denk ik totaal rond de 20,- gekost. Parkeerkosten heb ik op goed geluk niet betaald toen, anders zouden die kosten er ook bijkomen. Toen hield ik dus wel iets over, maar daar ben ik dus wel een hele dag mee bezig geweest. Het waren overigens wel erg leuke verkoopgesprekken en zoals je in je artikel al zegt, je komt wel te weten hoeveel je nog van de prijs van een computer af kan krijgen en wat je er allemaal nog bij kan krijgen.

Een groot voordeel is wel dat je je tijd helemaal zelf kan indelen en in de tussentijd bijvoorbeeld boodschappen kan doen of snel na je gewone werk nog even een opdracht kan doen. Dat is ook een grote reden dat ik het wel eens doe.

Je ontvangt de vergoeding trouwens bij internationale mysteryshop organisaties pas een paar maanden later.

Zo, dat was het. Ohja en ik sta ingeschreven bij Bare international, AQ services, Multi-value, Shopcontrol, Check your service en nog een paar waar ik de naam even niet van weet.
Rens2011 reageerde 11 jaar geleden
27 Aug 08:59
Leuk! Ik ga zeker even kijken of ik hier iets mee kan!!