Vijf vragen over loonkloof tussen man en vrouw

Loonkloof tussen man en vrouw: inleiding

Vrouwenwerk betaalt slecht - In Europa verdienen vrouwen gemiddeld bijna twintig procent minder dan mannen. De Europese Commissie wil die loonkloof dichten. Maar hoe doe je dat?

Loonkloof tussen man en vrouw: 5 meest gestelde vragen

In dit artikel zullen de 5 meest gestelde vragen over de loonkloof tussen mannen en vrouwen worden behandeld in de volgende volgorde:

  • Hoe groot is de loonkloof?
  • Gelijke beloning is toch in de wet geregeld?
  • Hoezo (een loonkloof)?
  • Wat zou er in het bedrijfsleven moeten veranderen om een beoordelings-'bias' uit de wereld te helpen?
  • Hoe kun je er als vrouw zelf voor zorgen dat je niet op achterstand komt met je mannelijke collega's?

Loonkloof tussen man en vrouw: hoe groot is de loonkloof?

De Europese Commissie gaat uit van de verschillen tussen de gemiddelde uurlonen van mannen en vrouwen voor belasting. Europese vrouwen verdienen gemiddeld 17,4 procent minder dan Europese mannen. In Nederland verdienen vrouwen 23,6 procent minder dan mannen. Daarmee staat de loonkloof van Nederland op de derde plaats. Op de eerste plaats staat Tsjechie met 26,6 procent en op de tweede plaats Oostenrijk met 25,5 procent.

Loonkloof tussen man en vrouw: gelijke beloning is toch in de wet geregeld?

Aslan031.jpg
Loonkloof tussen man en vrouw

Inderdaad. In 1957 is gelijke beloning voor gelijkwaardig werk in het Verdrag van Rome vastgelegd als één van de grondbeginselen van de Europese Unie. In 1975 is er een richtlijn goedgekeurd die elke discriminatie in elk aspect van de beloning tussen mannen en vrouwen voor hetzelfde of gelijkwaardig werk verbiedt. Gevallen van pure discriminatie komen daardoor bijna niet meer voor. De inzet van de campagne die de Europese Commissie op de internationale vrouwendag heeft gelanceerd, is dan ook niet 'gelijke beloning voor gelijk werk', maar equal pay for work of equal value.

Dat de gemiddelde vrouw per uur (fors) minder verdient dan de gemiddelde man heeft volgens de Europese Commissie als belangrijkste oorzaak dat vrouwenwerk minder gewaardeerd wordt. De arbeidsmarkt is gesegregeerd: Sectoren die door vrouwen gedomineerd worden (zorg, onderwijs, openbaar bestuur) betalen slechter dan sectoren die door mannen gedomineerd worden, en binnen sectoren en bedrijven domineren vrouwen in de lager gewaardeerde en betaalde functies. Beoordelingsevaluatiesystemen lijken ook in het voordeel van mannen uit te pakken. Tot slot werken vrouwen (vanwege de ongelijke m/v-verdeling van zorgtaken) vaker parttime, wat tot een lager uurloon leidt.

Loonkloof tussen man en vrouw: hoezo (een loonkloof)?

Uit de statistieken van De Breed & Partners Beloningsonderzoek blijkt dat mannen consequent meer verdienen dan vrouwen, ook wanneer vakgebieden als geheel worden vergeleken, zoals alle niet-leidinggevende marketing&sales of juridische functies. Volgens consultant Joris van Eil heeft de loonkloof tussen mannen en vrouwen veel met het parttime werken te maken.

Een fulltimer staat anders in het leven, jaagt meer carrière na dan een parttimer. Wie parttime werkt , geeft daarmee per definitie aan dat werk niet zo'n belangrijk deel van zijn leven inneemt als bij een fulltimer het geval is. De houding op het werk en de verstandhouding met de superieuren van parttimers is daardoor wellicht ook anders dan bij fulltimers. Wie alleen parttime wil werken, heeft ook minder keus bij het solliciteren. Dat zal ook al een groot deel van het verschil maken.

Loonkloof tussen man en vrouw: wat zou er in het bedrijfsleven moeten veranderen om een beoordelings-'bias' uit de wereld te helpen?

Bedrijven moeten volgens de code-Frijns in hun jaarverslagen verantwoording afleggen van het aantal vrouwen in topfuncties. Marian Hogeslag, beleggingsexpert en auteur van het boek Goudmijn. Alles wat een vrouw zou moeten weten over geld, zou het een goed idee vinden als die verantwoording zou worden uitgebreid.

Laat bedrijven statistieken opnemen in hun jaarverslag: Hoe is de man/vrouw verdeling als je naar salarissen kijkt? Als dan blijkt dat vrouwen in elke loonschaal het laagste kwartiel domineren of structueel slechter beoordeeld worden, zal het management daar zelf ook van schrikken

Loonkloof tussen man en vrouw: hoe kun je er als vrouw zelf voor zorgen dat je niet op achterstand komt met je mannelijke collega's?

'Vrouwen moeten gewoon wat zakelijker worden', zegt Marian Hogeslag. Als je altijd stilletjes je werk doet, zal je baas er niet zomaar duizend euro bij geven. Haar advies is dan ook:

Weet wat je waard bent, door te informeren bij collega's, werving- en selectiebureau's of headhunters. En vraag daar dan ook om bij je baas. Vrouwen zijn bang daarmee de sfeer te verpesten, maar dat kan in alle redelijkheid.

Ook als een beoordelingsronde tegenvalt: Geef aan dat je meer had verwacht. Als dat niet meteen resultaat oplevert, vraag dan wat je moet verbeteren om het wel te krijgen, en laat dat ook vastleggen. Tot slot kun je altijd nog ergens anders gaan werken. Dit doen mannen ook als ze bij een concurrent meer kunnen verdienen.