Hoeveel bedraagt het vakantiegeld

De maand mei betekent vakantiegeld en vakantietoeslag krijgen, maar hoeveel vakantie uitkering is dat en hoeveel belasting moet u betalen

Wat_voor_vakantie_en_vakantieverblijf_wilt_u-IntroPlaatje.jpg

De maand mei is bijna altijd de maand van het extra vakantiegeld en dat is iets waar we allemaal naar uitkijken. Hoeveel krijgt u aan vakantiegeld en wat gaat u er mee doen? Het is een fijn extraatje dat een goede bestemming verdient. Vakantie, een leuke aankoop of bijvoorbeeld vakantiegeld sparen bij een bank, zoals bij Knab of NIBC Direct.

Vakantiegeld en vakantietoeslag 2022

Bijna 80% van de Nederlanders hecht waarde aan het vakantiegeld in de maand mei. Dat is opvallend, want in plaats van in een keer het geld te ontvangen, zou het ook over het hele jaar kunnen worden uitgesmeerd of in een andere maand van het jaar. Wie een maandelijks bedrag op een spaarrekening zet, is ook nog beter uit, omdat hij dan elke maand wat rente ontvangt. Maar blijkbaar ontvangen de mensen liever het bedrag in de maand mei om er wat leuks mee te kunnen doen.

Hoeveel vakantiegeld krijgt u in 2022?

Het vakantiegeld is minimaal 8% van het jaarloon. Dit is vastgelegd in de Wet Minimumloon en Minimumvakantie bijslag. Het is dus het minimale bedrag, meer mag dus ook. En dat gebeurt in de praktijk ook. Vroeger was de vakantie bijslag een stuk minder hoog. In 1947 was het vakantiegeld nog 2% van het jaarloon en in 1969 werd het wettelijke percentage verhoogd naar 6%.

Uitkering en vakantiegeld

Wie een uitkering ontvangt, krijgt meestal elke maand ook 1/12 deel van het vakantiegeld en heeft in de maand mei dus niet iets extra’s.

Hoeveel belasting moet ik op mijn vakantiegeld betalen, bijzonder tarief?

De belastingdienst pakt een belangrijk deel van het vakantiegeld. Daardoor kunt u teleurgesteld zijn door het netto bedrag in de maand mei. Dit komt doordat de belastingdienst het vakantiegeld direct bij uw jaarinkomen telt. Dat wil zeggen dat er wordt geen rekening gehouden met heffingskortingen, maar belasting geheven tegen het hoogste belastingtarief. Zo kan het vakantiegeld tegen het tarief van 52% belasting worden belast. Wie bij zijn belastingaangifte aftrekposten opvoert, kan daarmee later nog een deel van het vakantiegeld terug krijgen, omdat er in feite te veel belasting is geheven.

Schulden aflossen met het vakantiegeld

In de praktijk blijkt een kwart van de mensen het vakantie echt te gebruiken waarvoor het bedoeld is: op vakantie gaan. Nog eens een kwart van de mensen is zo verstandig om eventuele schulden en krediet af te lossen. Zeker als dit boetevrij mogelijk is, is dat een slimme oplossing. Rood staan bij de bank kost immers al gauw 18% rente. Met aflossen van een dergelijk krediet, verdient u in wezen 18% rente. Een reuze rendement.

Sparen met de hoogste spaarrente

U kunt ook een deel van uw vakantiegeld op een spaarrekening zetten of op een spaardeposito. In de maanden mei en juni hebben nogal wat banken bovendien aantrekkelijke acties, om u ertoe te bewegen om meer te gaan sparen. Houd u de kranten maar in de gaten en u komt de aanbiedingen vanzelf tegen. De hoogste rente op een spaarrekening krijgt u momenteel bij Knab. levert sparen te weinig spaarrente op, dan kunt u altijd nog kiezen voor beleggen. Kies wel voor een goede belegging want beurskoersen kunnen dalen en u kunt zo ook veel geld verliezen.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden