Geld verdienen met Clickworker

Inleiding

Thuiswerk begint steeds grotere vormen aan te nemen. Vooral geld verdienen op internet neemt een hoge vlucht. Neem alleen al het invullen van enquetes (zie: Geld verdienen met enquetes invullen), het klikken op advertenties in e-mails, het schrijven van een blog of het creëren van een website. De Ballmoney2.jpgmogelijkheden zijn legio. Een van de meest lucratieve manieren om de beurs te spekken is Clickworker, een snel groeiende, in Duitsland gestationeerde organisatie die gebruik maakt van crowdsoursing. Maar wat is Clickworker nou precies?

Crowdsourcing en microtasking

Crowdsoursing is een term die gebruikt wordt als een persoon of organisatie een beroep doet op experts of geïnteresseerden van buitenaf om aan een project te werken. Vaak wordt deze methode gebruikt om grote opdrachten van bedrijven te vervullen. Dat wil zeggen dat een opdracht in soms wel honderden kleine stukjes wordt verdeeld (microtasking) die in een later stadium samengebald worden tot een geheel. In feite wordt de kennis van goedwillige deskundigen gebruikt om gratis een grote order te vervullen. Het significante verschil van die organisaties met Clickworker is echter dat participanten bij laatstgenoemde wel degelijk betaald krijgen voor hun thuiswerk.

Inschrijven 

Inschrijven bij Clickworker is vrij eenvoudig. Je vult om te beginnen een aantal gegevens in zoals naam, adres, leeftijd etc. Daarnaast wordt er i.v.m. met de eventuele uitbetaling natuurlijk gevraagd naar je IBAN en BIC nummer. Als je niet weet wat dit is - wordt binnenkort verplicht ingevoerd - kijk dan even op de website van je bank, daar wordt het duidelijk uitgelegd. Ook moet je je sofi nummer of, mits je als freelancer werkzaam bent, je VAR (Verklaring Arbeids Relatie) invullen. Vervolgens wordt gevraagd naar je talenkennis en interesses. Hoe uitgebreider je vakkennis en antwoorden, hoe meer opdrachten je krijgt.

Taken

Eenmaal ingeschreven wordt je stapsgewijs een aantal tests afgenomen waarmee je je kunt kwalificeren voor toekomstige opdrachten. Aan de hand van percentages en statistieken kun je zien hoe je het er vanaf hebt gebracht. Zak je voor een test dan bestaat de mogelijkheid om die binnen een bepaalde periode overnieuw te doen.

De meest voorkomende taken zijn:

 • het schrijven van teksten
 • het redigeren van teksten
 • het vertalen van teksten
 • het opzoeken van gegevens op websites van bedrijven
 • het doen van research en bepaalde informatie vergaren

Het kan even duren voordat je kunt beginnen dus heb even geduld. Als je je voor voldoende onderdelen gekwalificeerd hebt zul je geen werk tekort komen

Tips en weetjes

 • De verdiensten per taak schommelen doorgaans tussen de € 0,30 en € 5,00 afhankelijk van lengte en moeilijkheidsgraad. In uitzonderingsgevallen ligt de belonig ook wel eens een stuk hoger.
 • De maandelijkse betaling gaat onder meer via Paypal maar kan ook rechtstreeks op je bankrekening gestort worden.
 • Naast Nederlands dien je minimaal de Engelse en de Duitse taal goed te beheersen. Hoe meer talen hoe beter.
 • Voor alle opdrachten wordt een maximum tijdsduur opgegeven. Laat je echter niet opjagen. De marge is uitermate ruim genomen.  
 • Lees altijd zeer nauwkeurig de instructies die bij een bepaalde opdracht horen. Daar gaat even tijd in zitten maar een opdracht opnieuw moeten maken kost je meer energie.
 • Bij elke schrijfopdracht wordt je gevraagd een aantal keywords te gebruiken. Let daar goed op. een Spaarvarken.jpgkolom aan de linkerkant van de pagina met instructies helpt je het juiste aantal te handhaven.
 • Gebruik bij het schrijven van een tekst altijd de spellingschecker.
 • Voldoet een ingeleverde opdracht niet aan de gestelde eisen krijg je de kans om het opnieuw te proberen. is je score dan nog onder de maat krijg je niets uitbetaald.
 • Volg altijd stipt de aanwijzingen van de redacteuren. Het zal je een hoop hoofdbrekens besparen.
 • Probeer origineel te zijn. Val niet in herhaling.
 • Ga bij het opzoeken van bedrijfsgegevens niet te snel te werk. Niet alle juiste data staan op de eerste pagina. Soms moet je wat dieper in de website doordringen.
 • Mocht je problemen ondervinden of gewoon een algemene vraag hebben dan kun je niet alleen terecht bij een forum op de website of een persoonlijke mail, maar bestaat er ook de mogelijkheid om een van de medewerkers telefonisch te consulteren.

Tot Slot

Natuurlijk verdien je met thuiswerk bij Clickworker niet zoveel als je in vaste dienst bij een bedrijf zou krijgen. Iemand met een scherpe pen die zijn of haar talen kent en ook nog eens een beetje handig is kan hier echter best zijn voordeel mee doen. Rijk zul je er niet van worden, maar met een beetje moeite en geduld is het mogelijk om een behoorlijke bijverdienste te vergaren. Het is aan je eigen creativiteit en bereidheid om er tijd in te steken wat het je zal opleveren. Hoe meer klassifcaties je binnensleept hoe meer opdrachten je krijgt. Probeer het gewoon eens. Niet geschoten is altijd mis. Veel succes!