Hoe vraag je een WW-uitkering of Wwb-uitkering aan

De WW uitkering

De WW uitkering is bedoeld voor mensen die gedwongen ontslagen worden. Bijvoorbeeld als gevolg van een reorganisatie. Als je wordt ontslagen door eigen schuld, dan heb je geen recht op een uitkering. Een WW uitkering vraag je aan op het moment dat je werkloos wordt. Je kunt de aanvraag ook eerder indienen. Bijvoorbeeld als je nu al weet dat je over 1 of 2 maanden werkloos gaat worden. De uitkering moet je aanvragen uiterlijk 1 dag nadat je werkloos bent geworden. Wacht dus niet te lang met het aanvragen van de uitkering. Dit kan namelijk betekenen dat je geen uitkering krijgt!

Hoe vraag je een WW uitkering aan?

Een WW uitkering vraag je aan bij het CWI. Dit is het Centrum voor Werk en Inkomen. Sinds 1 januari is het CWI een onderdeel van het UWV. Het UWV was de instantie die eerder altijd de WW uitkeringen regelde.

Je kunt de uitkering aanvragen via internet. Op de site van het CWI (www.werk.nl) kun je online alle gegevens invullen. Als je dit gaat doen, hou dan wel je DigiD bij de hand. Die heb je nodig om te kunnen inloggen.

Wil je niet online alles regelen? Dan kun je ook bij één van de vestigingen van het CWI (ook wel WERKbedrijf genoemd) terecht om je in te schrijven.

Binnen twee weken na het indienen van de aanvraag, neemt iemand van het WERKbedrijf contact met je op. Hij of zij zal dan de aanvraag met jouw bespreken.

Hoeveel uitkering krijg ik en hoe lang krijg ik een uitkering?

Hoeveel je krijgt en hoe lang de uitkering duurt, is afhankelijk van een aantal zaken. Deze gegevens kun je terugvinden op de site Infonu. Hier staat overigens ook wanneer je recht hebt op een WW uitkering en wanneer niet.

De Wwb uitkering

Wwb staat voor Wet werk en bijstand. Deze uitkering kun je krijgen als je niet genoeg geld krijgt om in de eerste levensbehoefte te voorzien. De eerste levensbehoefte zijn eten en onderdak. Je moet voor het krijgen van een Wwb uitkering aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld geen recht hebben op:

  • loon uit arbeid
  • uitkering uit de ziektewet
  • uitkering in verband met arbeidsongeschiktheid
  • alimentatie
  • andere inkomensbronnen

Hoe vraag je een Wwb uitkering aan?

Een Wwb uitkering vraag je aan bij de gemeente waar je woont. Je kunt de uitkering ook aanvragen bij de Sociale VerzekeringsBank SVB of het WERKbedrijf.

Het aanvragen van een Wwb uitkering kun je ook online regelen. Dit gaat dan via het WERKbedrijf. Ook hiervoor geldt weer dat je je DigiD code bij de hand moet hebben. Het invullen van het formulier duurt volgens het WERKbedrijf ongeveer 45 minuten. Via de site www.werk.nl kun je heel eenvoudig alles regelen. Hier staat ook een stappenplan dat je verder helpt om de aanvraag zo goed mogelijk in te vullen.

Hoeveel Wwb uitkering krijg je

Hoeveel uitkering je krijg, is afhankelijk van een aantal factoren. Een overzicht van de bedragen die je krijgt is terug te vinden op de site van het SZW (www.szw.nl).