Mag ik op vakantie tijdens de WW

WW en vakantie

Je zit in de werkeloosheid en wil graag met vakantie gaan. Kan dat? De vraag is heel begrijpelijk: ook als je in de WW zit, wil je er toch wel eens tussenuit. Of je partner heeft  vakantiedagen opgebouwd en wil naar het zonnige Zuiden. Wat zegt de WW over jouw plannen?
 
 

Mag je met een WW uitkering je koffers pakken?

Ja, je kunt met vakantie, zowel binnen als buiten Nederland! Maar… je moet natuurlijk wel verwittigen. Zorg dus dat je je vakantieplannen administratief op orde hebt. En dat moet je niet doen als je vakantie achter de rug is maar uiteraard VOORAF! Ook als om de een of andere reden je vakantieperiode wijzigt, je weet maar nooit, moet je ook dat weer keurig op tijd vooraf melden!

 

Hoe meld je een en ander?

Kort en duidelijk: via het 'Wijzigingsformulier WW'. Dit formulier heb je meegekregen bij je aanmelding en kun je dus per post retourneren. Een andere manier is online: via 'Mijn UWV' (link onderaan dit artikel). Dit kan alleen als je een DigiD hebt. Een derde manier is om het formulier per telefoon aan te vragen via UWV Telefoon Werknemers.

Hoe lang mag je afwezig zijn?

  • Met een WW-uitkering heb je recht op 20 vakantiedagen per kalenderjaar (dit wil zeggen van 1 januari tot en met 31 december). Aangezien feestdagen en zaterdag en zondag niet meetellen, heb je dus omgerekend 4 weken WW-verlof. Het aantal vrije dagen is afhankelijk van je activiteit tijdens dit jaar. Of met andere woorden: heb je enkele maanden gewerkt dan worden het aantal 'WW-vakantiedagen' berekend over de periode dat je werkloos bent geweest. Een voorbeeld ter illustratie: je wordt werkloos per 1 juli dan heb je recht op maximaal 10 vakantiedagen met behoud van WW.
  • Nog een voordeel van het tijdig doorgeven van je vakantie: zodra je je vakantieperiode hebt gemeld, krijg je van het UWV een brief waarin het aantal beschikbare vakantiedagen zijn voorberekend.
  • Oudere werklozen die vrijgesteld zijn van de sollicitatieplicht hebben meer vakantiedagen. Voor hen is het maximaal aantal vakantiedagen 65.
  • Slaag je er niet in om al je vakantiedagen op te nemen dan ben je ze kwijt want je kunt ze niet meenemen naar het volgend jaar en ze worden ook niet cash uitbetaald.
  • Speciaal geval: je gaat naar het buitenland maar niet voor vakantie? Helaas voor jou maar je WW-uitkering stopt onmiddellijk en wordt pas hervat als je terug in Nederland komt. Erger nog: als je langer dan 6 maanden in het buitenland vertoeft, hetzij om vakantieredenen of om andere redenen, dan stopt je uitkering definitief!

Krijg ik vakantiegeld van het UWV?

Ja! Met een WW-uitkering krijg je ook, net zoals de werkenden, vakantiegeld. Dat gaat zo: UWV houdt elke maand een bedrag in van jouw WW-uitkering. Het vakantiegeld waarop je recht hebt, bedraagt 8% van je WW (2010). Daar gaat nog hier en daar wat van af en tenslotte krijg je in mei het nettobedrag betaald (of als je werk vindt: tijdens je laatste WW-maand).

Links

Werkloos en UWV