Wat is de IB-groep

Inleiding

De IB-Groep is zowel de beste vriend als de vijand van de meeste studenten. In dit artikel: wat is de IB-Groep, wanneer krijg je studiefinanciering en waarom is het je vriend en waarom soms je vijand?

De IB-Groep

De IB-groep, kort voor de Informatie Beheer Groep is de centrale instantie die alle informatie omtrent de toekenning van studiebeurzen aan student regelt. De IB-Groep controleert óf je studeert, wat je studeert, of inwonend of uitwonend bent, hoeveel je ouders verdienen (in samenwerking met de Belastingdienst) en hoeveel studiebeurs je aldus krijgt en meer. Als student kan je niet om de IB-Groep heen. Wanneer je je voor de eerste keer inschrijft voor een studie dan schrijf je je eerst in bij de IB-Groep en vervolgens krijg je van de IB-Groep de verdere formulieren. Ook als het neerkomt op studentenleningen moet je bij de IB-Groep zijn. Zo kan je als student bij de IB-Groep tegen een laag tarief. De eventuele schuld die je opbouwt hoef je pas twee jaar nadat je bent afgestuudeerd terug te gaan betalen. Deze periode kan je nog verder oprekken door het gebruik van jokerjaren (zie het artikel Wat zijn Jokerjaren van Josee.

Je beste vriend

De IB-Groep is je beste vriend als je student bent omdat zij iedere maand je studiefinanciering storten, ook bekend als je "stu-fi". Dit is het geld waarvoor je enkel hoeft te studeren, tot op zekere hoogte. De studiebeurs is namelijk niet gebaseerd op het gegeven of je studiepunten haalt of niet. Wel moet je binnen 10 jaar een opleiding afronden om de 4 jaar studiefinanciering die je ontvangt kwijtgescholden te krijgen.

De vijand van de student

De IB-Groep kan af en toe goed dwarsliggen. Op dit soort momenten merk dat het toch een (zelfstandig) bestuursorgaan van de Overheid is: ze zijn soms wat star en ze houden vast aan procedures. Het komt echter niet vaak voor dat dit gebeurt. Meestal is de IB-Groep juist behulpzaam door je er op te wijzen dat adres bij Gemeentelijk Basis Administratie wel veranderd is en bij je IB-Groep registratie nog niet. Ook sturen ze tussentijds overzichten met je huidige studieschuld. Het komt dus wel eens voor dat de IB-groep je vijand is, maar dit eerder uitzondering dan regel.

Naamswijziging

Vanaf 2010 heet de IB-groep geen IB-groep meer. De nieuwe naam wordt DUO: Dienst Uitvoering Onderwijs. Deze naamswijziging vindt plaats na fusering met CFI: Centrale Financiën Instellingen. Deze dienst regelt nu onder andere zelfstandig de financiering van onderwijsinstellingen en de controle op naleving van wettelijke verplichtingen door onderwijsinstellingen.

De IB-groep en het CFI gaan vanaf 2010 samen in het DUO. De taken van het DUO worden simpelweg beide takenpaketten van de IB-groep en het CFI.

Gerelateerde artikelen

Links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden