Auto van de zaak, zakelijk of privé gebruiken

Inleiding

De auto van de zaak kan naast zakelijk ook privé gebruikt worden. Dit heeft echter wel consequenties. In dit artikel gaan we verder in op de gevolgen van het privé-gebruik van de auto van de zaak.

 

Fiscale bijtelling

Indien een auto van de zaak ook in privé gebruikt wordt, ziet de fiscus dit als een vorm van inkomen. Deze inkomsten kan de fiscus belasten tegen het progressieve tarief in box1. Voor veel auto’s is de bijtelling bepaald op 25% van de cataloguswaarde. Voor wat schonere modellen is deze bijtelling bepaald op 20% en 14% voor de echt schone auto’s zoals de Toyota Prius en de Honda Civic Hybride.

 

Eigen bijdrage

Veel werkgevers rekenen ook een bepaald bedrag aan eigen bijdrage voor het gebruik van de auto van de zaak in privé-sfeer. Dit is ook niet meer dan redelijk aangezien u gebruik kunt maken van de auto van de zaak voor privé-doeleinden. De eigen bijdrage wordt op het nettoloon ingehouden. Fiscaal gezien mag u de eigen bijdrage wel in mindering brengen op de fiscale bijtelling.

 

Bereken de kosten van de auto van de zaak

Om exact de kosten te berekenen indien u de auto van de zaak privé gaat gebruiken heeft u de volgende gegevens nodig:

 

  • Percentage bijtelling (25%, 20% of 14%)
  • Catalogusprijs auto
  • Bruto jaarinkomen (belastingtarief box1)
  • De eigen bijdrage


Voorbeeld:

Stel dat u een auto van de zaak heeft die in het 20% tarief valt, en een cataloguswaarde heeft van € 20.000, dan moet u 20% x € 20.000 = € 4.000 als inkomen optellen bij uw inkomen. Valt u in het 42% belastingtarief box1, dan betaalt u dus 42% x € 4.000 = € 1.680 aan belasting voor het privé-gebruik van de auto van de zaak.

Auto van de zaak in privé of een eigen auto

U kunt nu dus eenvoudig uitrekenen wat het kost om de auto van de zaak in privé te gebruiken. U kunt ook een auto in privé aanschaffen in plaats van de auto van de zaak privé te gebruiken. U zult dan alle kosten zoals brandstof, onderhoud, verzekeringen, belastingen etc. moeten optellen en vervolgens vergelijken met de kosten van privé-gebruik van de auto van de zaak.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden