Gibraltar iets voor pensionados

Inleiding

De Britse Kroonkolonie Gibraltar wordt tot de belastingparadijzen op deze wereld gerekend. Of deze betiteling ook van toepassing is voor pensionados wordt in dit artikel nader toegelicht.

GIBRALTAR

Het schiereiland Gibraltar ligt op het westelijke puntje van Spanje en heeft een oppervlakte van slechts 6 km2. Er wonen ongeveer 31.000 mensen en de officiële taal is Engels, maar de meeste mensen spreken ook Spaans. De wettelijke munteenheden zijn de Gibraltar-pond en de Engelse pond.

Gibraltar heeft een Middellands zee klimaat, dat betekent hete en droge zomers en zachte winters. Gibraltar is een Britse Kroonkolonie en heeft een eigen regering voor buitenlandse zaken, terwijl Engeland beslist over defensie en algemene zaken. In afwijking van Engeland en de overige landen van het Britse Gemenebest wordt er op het schiereiland rechts gereden.

Het belastingsysteem van Gibraltar

Het belastingsysteem van Gibraltar ziet er in hoofdlijnen als volgt uit.

Vennootschapsbelasting

Ingezeten ondernemingen vallen met hun wereldwijde inkomen onder de belastingwetten van Gibraltar. Het tarief bedraagt 35%.

Dividendbelasting

Ontvangen dividend is belastingvrij. Dividend uitgekeerd door een ingezeten onderneming dat uitgekeerd wordt aan niet-ingezetenen wordt met 1% belast.

BTW

In Gibraltar wordt geen BTW geheven.

Inkomstenbelasting

Particulieren die in Gibraltar wonen (minimaal 183 dagen per jaar) vallen met hun wereldwijde inkomen onder de belasting van Gibraltar.

De inkomstenbelasting voor inwoners van Gibraltar is normaal gesproken vrij hoog. Het tarief is 35%.

Hypotheekrente is volledig aftrekbaar. Om rijke buitenlanders te trekken heeft Gibraltar echter de status van High Net Worth Qualifying Individual in het leven geroepen.

Personen die de voorafgaande vijf jaar niet in Gibraltar gewoond hebben, kunnen aanspraak maken op deze status. Om in aanmerking te komen voor de status van High Net Worth Qualifying Individual, moet men aan de volgende eisen voldoen:

  • men is verplicht een woning te kopen of te huren voor tenminste 7 maanden per jaar;
  • men moet tenminste 1 maand per jaar in Gibraltar doorbrengen;
  • men moet aan kunnen tonen over genoeg financiële middelen te beschikken om zichzelf en de gezinsleden te kunnen onderhouden;
  • men moet een ziektekostenverzekering hebben die medische kosten in Gibraltar dekt;
  • men moet de aanvraagkosten van 500 pond betalen en twee referentiebrieven, waarvan minimaal 1 van een bank, kunnen overhandigen. In dat geval wordt alleen de eerste 45.000 Gibraltar pond van hun wereldwijde inkomen belast. De te betalen belasting bedraagt dan minimaal 10.000 pond en maximaal 19.200 pond.

Overige belastingen

  • Gibraltar kent geen vermogensbelasting.
  • Schenkingen en erfenissen zijn onbelast.
  • Schepen die geïmporteerd worden vallen niet onder de BTW, ook registratierechten voor schepen zijn zeer laag.
  • Zegelrecht: meestal 1,26% van de aankoopprijs.
  • Registratierechten: meestal 300 pond.

Belastingverdragen

Gibraltar heeft geen verdragen ter voorkoming van dubbele belasting afgesloten.

Bronbelasting

Dividend dat uitgekeerd wordt aan niet-ingezetenen is onderhevig aan 1% bronbelasting.

Conclusie

Voor Nederlandse pensionados met een AOW en een klein extra pensioen is Gibraltar, ondanks het milde Middellandse zee klimaat, geen belastingparadijs. Op basis van de inkomstenbelasting kan hier zelfs van een echte afrader gesproken worden. Als schrale troost kan gelden dat men er op vakantie kan gaan.

Wel aan te raden voor:

  • vermogende particulieren;
  • buitenlandse werknemers en
  • gekwalificeerde trusts

Link

Belastingparadijzen

Bron

Geld.plein.nl

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden