Alle Nederlandse Internationale voetbalclubsuccessen op een rijtje gezet

Inleiding

De voetbalcompetitie is inmiddels begonnen, en dat betekent ook dat onze voetbalclubs Europa in gaan om succes te oogsten. Aangezien het weer enige tijd geleden is dat “we” succes hadden, is het wellicht een opsteker om nog eens naar al die ”oude” successen te kijken.

Wat is succes ?

Volgens Wikepedia: het slagen van een opzet.

Volgens van Dale: 1. goede uitslag; geluk 2. bijval

Als ik bovenstaande omschrijvingen bekijk, en dit relateer aan het navolgende overzicht, dan kom ik tot de navolgende definitie:

"een resultaat bereiken, dat voordien niet voor mogelijk werd gehouden"

Overzicht

De periode 1960 – 1969

1962 Ajax wint de Intertoto Cup, door in de finale Feyenoord met 4-2 te verslaan

Het kostte Ajax in 1969 drie duels om Benfica aan de kant te zetten, op weg naar de EC I-finale. Na tweemaal 1-3 werd het 3-0 in de beslissingswedstrijd in Parijs.

De periode 1970 – 1979

6 mei 1970 is een historische dag voor het Nederlandse voetbal, en het Rotterdamse in het bijzonder. Op die dag veroverde Feyenoord, ten koste van Celtic, in San Siro als eerste Nederlandse club de Europacup I.

Na een 2-2 gelijkspel in Argentinië moest Feyenoord in de return in Rotterdam flink aan de bak tegen Estudiantes om de Wereldbeker voor clubteams te kunnen veroveren.

De Gouden Jaren van Ajax begonnen pas echt op 2 juni 1971, toen de Amsterdammers op Wembley Panathinaikos met 2-0 versloegen in de finale van de Europacup I.

Op 31 mei 1972 werd het, wat EC I-finales betreft, twee-op-een-rij voor Ajax. In de Rotterdamse Kuip kreeg Internazionale met 2-0 klop.

Johnny Rep zorgde na vier minuten voor de enige goal in de Europacup I-finale tussen Ajax en Juventus. De Amsterdammers wonnen zodoende hun derde EC I op rij.

Aan de vooravond van het onvergetelijke WK'74 veroverde Feyenoord de UEFA Cup.

In 1978 was PSV aan de beurt voor een Europees succes: de Eindhovenaren rekenden in de eindstrijd van de UEFA Cup in twee duels af met Bastia.

De periode 1980 – 1989

Het was geen mooie finale, maar dat deert niet: op 13 mei 1987 was een treffer van Marco van Basten voldoende voor Ajax om (tkv Lokomotiv Leipzig) in Athene de Europacup 2 in ontvangst te mogen nemen.

De schitterende voetbalzomer van 1988 begon op 25 mei in Stuttgart, waar PSV de beslissende penalties van de EC I-finale iets beter nam dan Benfica.

De periode 1990 – 1999

1992 Ajax wint de UEFA-cup door Torino over twee wedstrijden te verslaan op basis van gescoorde uitdoelpunten.

Een slim intikkertje van Patrick Kluivert volstond voor Ajax voor een triomf in de Champions League van 1995.

Eind november 1995 ging de finale om de wereldbeker voor clubteams tussen Ajax en het Braziliaanse Gremio. Na 120 saaie minuten stond het 0-0. Penalties dus.

De periode 2000 – 2009

Aan de hand van 'kanon' Pierre van Hooijdonk vocht Feyenoord zich in 2002 naar een onverwacht succes: de UEFA Cup.

De toekomst...

Zoals omschreven in de definitie: misschien hebben “we” dit jaar succes.

Live volgen op internet

Als u de voetbalwedstrijden live wilt volgen, dan kan dat via internet en daarbij is het ook nog eens

Bron

Met dank aan het NOS-beeldarchief en Wikepedia.

OS 1928 Amsterdam door Nationaal Archief