Op zoek naar de Tesla Model S

Inleiding

Begin 2009 werd het prototype gelanceerd van de eerste volledig elektrisch aangedreven sportwagen: de Tesla Model S. Daarna werd het rustig rondom de Tesla. Op zich niet verrassend want eerst moesten er investeerders gevonden worden, die brood in dit product zagen. Dat stadium heeft men inmiddels gepasseerd en de productie van deze Tesla model S vindt plaats in het Californische Fremont, waar een productiehal van Toyota werd gekocht en tevens zeventig Toyota-medewerkers werden overgenomen.

Model S

Eén ding is zeker: de Model S is van het mooiste dat het afgelopen jaar getoond werd. Beter nog, het lijnenspel van ex-Mazda ontwerper Franz van Holzhausen is zo innovatief dat het gegarandeerd nog jaren fris zal blijven. En dat mag ook aangezien de introductie van de S-Reeks concurrent pas voor eind 2012 gepland is. Tegen die tijd zullen er al een heleboel elektrische-varianten op de markt zijn, maar dat is niet getreurd aldus Tesla dat uitpakt met een praktische vijfdeurs die aan zeven personen plaats biedt (dankzij twee omgekeerde noodzitjes in de koffer) én een actieradius tot maximaal 480 kilometer. Specificaties waar volgend jaar nog niemand aan zal kunnen tippen. En dat geldt ook voor de prestaties. Afhankelijk van het gekozen batterijpakket - in drie varianten vanaf 260 km actieradius - accelereert de Model S tussen de 5,7 en 6,2 seconden naar de honderd. Daarvoor zorgt een elektrische krachtcentrale die 402 pk levert en met de grootste batterijen in 45 minuten op te laden valt. Niet mis voor een limousine van 2.222 kg met een extra koffer in het vooronder (de motor en li-ions zitten rond de achteras) en plaats voor een mountainbike achterin. De prijs voor de Tesla Model S: $ 56.400 oftewel omgerekend € 41.700 (exclusief 19% BTW) voor het basismodel.

Toyota

Het laatste nieuws is dat: Toyota heeft bekend gemaakt dat het de elektrische RAV4, die samen met Tesla gemaakt wordt, wordt geproduceerd in een Toyota-fabriek in Canada, en dus niet in de Californische Tesla-fabriek. Op zich is dit vrij logisch, want in de Canadese fabriek rolt momenteel ook al de ‘normale’ RAV4 van de band.

Nederland

Aan Eindhoven de eer als het gaat om eerste showroom van Tesla in Nederland. Het automerk uit het Amerikaanse Silicon heeft laten weten dat naar aanleiding van het succes elders in Europa nu ook in Eindhoven een showroom wordt geopend. De keuze voor Eindhoven heeft te maken met de aanwezigheid van Technische Universiteit aldaar.

Oplaadpunten

Ook al varieert bij de Tesla Model S de actieradius tussen de 260 en 480 kilometer, dan nog is het belangrijk om te weten, waar we de batterijen kunnen opladen. Momenteel zijn er zo’n 1.000 oplaadpunten en dagelijks komen er nieuwe bij, dit lijkt veel, maar in de praktijk blijkt het toch goed opletten, waar de reis naar toe gaat. Thuis opladen is ook een mogelijkheid, maar voor het opladen van de accu’s heb je 480 Volt nodig, dus dat betekent ook de nodige aanpassingen maken voordat het in gebruik genomen kan worden. Daarnaast is een belangrijk aspect het feit dat opladen 45 minuten duurt, dus als men haast heeft of grote afstanden moet afleggen, betekent dit op tijd vertrekken.

Samenvatting

Het is afwachten hoe de toekomst van de Tesla Model S, die ultimo 2012 wordt verwacht, er uit zal komen te zien. Naast de stevige prijs, heeft men in Nederland te maken met een overheid, die juist alle voordelen van het zogenaamde groen rijden aan het terugdraaien is. Waardoor de stimulans om voor een elektrische auto te kiezen duidelijk wordt verminderd, en de traditionele auto weer meer op de voorgrond treedt.

Nawoord

In Europa rijden momenteel iets meer dan vierhonderd Tesla Roadsters rond. Bij elkaar hebben die meer dan vier miljoen kilometers afgelegd, laat Tesla doorschemeren.

Nu te vinden op Marktplaats (3-9-2012)

Inmiddels wordt de Tesla Model S ook als promotiemiddel voor zonne-energie ingezet en is deze in Nederland en België te bewonderen.

Prijzen 2013 zijn inmiddels bekend.

Noot :

Mijn zoektocht is op 19 ecember 2013 tot een einde gekomen. Op de A2 Ringweg Einhoven zag ik de eerste Tesla Model S op de weg. Ben er achteraan blijven rijden tot de afslag Tilburg. Jammer dat de overheid ook deze auto in 2015 met motorrijtuigenbelasting minder aantrekkelijk maakt. Zero emissie en toch hiervoor belasten, dat kan alleen maar in Nederland.

Bron

Actueelste video 2012

Tesla Roadster rij-impressie in Nederland (video)

Tesla Model S door Al Abut

Tesla Motors Benelux

Oplaadpunten Nederland

Batterijpakket in opmars

De erfenis van Nikola Tesla

Tesla Model X in 2014 op de weg