Extra zorgtoeslag krijgen

Zorgtoeslag in het nieuws

Op dinsdag 10 November 2009 is in de kamer de toekomst van de zorgtoeslag besproken. De PvdA wilt namelijk een einde maken aan het rondpompen van geld zoals dat het geval is met de zorgtoeslag. Mensen betalen nu hun zorgpremie om vervolgens weer een deel terug te kunnen vragen van de belastingdienst. Het zou dus goed kunnen dat 2009 of 2010 het laatste jaar is om op onderstaande manier zorgtoeslag aan te vragen.

De zorgtoeslagpartner

Naast financieel partnerschap bestaat er ook de zorgtoeslagpartner. Dit levert voor beide partijen in veel gevallen extra zorgtoeslag op. Hieronder staan de stappen beschreven om snel te checken of en hoe je aanspraak op deze extra inkomsten kunt maken.

Hoe krijg ik extra zorgtoeslag?

  1. Zoek een zorgtoeslagpartner. Dit moet iemand zijn die het jaar waarover de aanvraag geldig is minimaal maanden bij jou in huis woont.
  2. Vul de proefberekening in waarbij je invult dat je een zorgtoeslagpartner hebt. Zo kom je er namelijk achter of het gunstig is om een zorgtoeslagpartner op te geven.
  3. Is dit bedrag hoger dan beide losse zorgtoeslagen/proefberekeningen van jou en je mogelijke zorgtoeslagpartner bij elkaar? Vul dan het aanvraag- en wijzigingsprogramma in.

De belangrijkste eisen waaraan jij en je zorgtoeslagpartner moeten voldoen zijn:

  • Minimaal 6 maanden over het aanvraagjaar bij elkaar in huis gewoond hebben/ wonen.
  • Jij en je toeslagpartner zijn beide 18 jaar of ouder.
  • Een maximaal gezamenlijk inkomen van €47.520 over 2008 en €47.880 over 2009.

Tips

Geld verdelen

De aanvrager krijgt de zorgtoeslag van beide personen op zijn/haar rekening. Dus niet allebei de helft! Spreek dus vooraf goed af van hoe je het geld verdeelt.

Wijzigingen

Bij wijziging van inkomen en/of woonsituatie kan het zijn dat je niet langer elkaars zorgtoeslagpartner mag zijn. Volg dan opnieuw alle stappen ter controle.

Dubbele zorgtoeslag

Als jij zorgtoeslag aanvraagt voor jou en je zorgtoeslagpartner, dan heeft deze toeslagpartner geen recht meer op individuele zorgtoeslag. Houdt hier rekening mee indien je zorgtoeslagpartner al individuele zorgtoeslag ontvangt/ontvangen heeft voor de periode waarover je de zorgtoeslag voor jullie beiden aanvraagt. Het kan zijn dat jullie dan meer krijgen dan waar jullie recht op hebben. In dat geval moet je zorgtoeslagpartner een deel terugbetalen. Het is daarom handig dat je toeslagpartner zijn/haar zorgtoeslag stopzet per dezelfde datum als wanneer jij de zorgtoeslag aanvraagt voor jullie beide.