Hoe kan ik zuinig leven zonder er veel voor te laten of doen

In deze economisch slechtere tijden merkt iedereen dat zijn portemonnee iets dunner wordt. Velen van ons moeten bezuinigen. Maar daar zien we vaak tegen op: minder kopen of dingen niet meer doen is nooit leuk. Toch is bezuinigen ook mogelijk zonder dat u er veel voor doet of laat! Door kleine veranderingen in uw gewoonten kunt u vaak al veel besparen. En het is nog leuk en/ of lekker ook. In dit artikel vindt u een aantal simpele, maar handige tips om te bezuinigen.

Bezuinigen op de boodschappen

Hoe zuinig we ook willen leven, eten moeten we toch. En boodschappen doen valt tegenwoordig niet mee. Je bent zo maar €30 kwijt voor een tasje boodschappen voor twee of drie dagen. Maar op de boodschappen kun je goed bezuinigen. Ga eens in de zoveel tijd eens naar de Aldi of de Lidl voor bijvoorbeeld blikken, potten, schoonmaakmiddelen en toiletpapier. Verse producten zijn lekker en goedkoop op de markt. In de winter kun je goedkoop en gezond vers ingevroren groenten uit de diepvries kopen.

Bezuinigen door te bewaren

Ook een goede manier om te besparen, is restjes warm eten, overgebleven groenten of oud brood bewaren en deze combineren tot een lekkere en goedkope maaltijd. Gekookte aardappelen kunnen opgebakken worden, dat restje sla wordt een lekkere salade met een stukje komkommer en een tomaatje. De groenten kunnen mogelijk gecombineerd worden en gewokt met een beetje woksaus of ketjap en wat kruiden. Van overgebleven rijst kan een simpele, maar lekkere nasi gemaakt worden. Ook kun je op heel veel verschillende manieren en met diverse ingrediënten een lekkere soep maken. Met een beetje creativiteit kun je van de restjes een heerlijke maaltijd maken. Niet zoveel goede ideeën? Voer je overgebleven ingrediënten in op google.nl en er komen tientallen recepten uit.

Een eenvoudig, lekker en goedkoop recept: broodschotel

Maak eens een broodschotel van het oude brood wat overgebleven is en anders in de afvalbak zou verdwijnen; lekker en goedkoop!

Voor een zoete broodschotel heb je 4 oude boterhammen, 3 eieren, 2 dl melk, 2 eetlepels basterdsuiker, een zakje vanillesuiker en een theelepel kaneel nodig. Kluts alle ingrediënten flink door elkaar en week de boterhammen hier kort in. Leg ze in een ingevette ovenschaal en giet het overgebleven mengsel er over heen. Eventueel kun je tussen de boterhammen nog een paar schijfjes appel leggen. 20 minuten in de oven 200 °C, eet smakelijk!

Voor een hartige broodschotel heb je 4 oude boterhammen, 3 eieren, 2 dl melk, tomaat, ui, Provençaalse kruiden en zout naar smaak nodig. Kluts de ingrediënten goed door elkaar en week de boterhammen hier kort in. Leg ze in een ingevette ovenschaal en leg de plakjes tomaat en stukjes ui tussen de boterhammen. Giet het overgebleven mengsel over de boterhammen. Tussen de boterhammen kun je eventueel andere groenten toevoegen, of leg een paar plakjes kaas er boven op. Zet de schotel 20 minuten in de oven op 200 °C, eet smakelijk!

Andere eenvoudige bespaartips

Zorg dat je, als je boodschappen gaat doen, een tas mee neemt. Bewaar plastic tasjes voor hergebruik. Neem, wanneer je de deur uit gaat, een pakje drinken mee of vul een klein flesje bij vanuit een grote fles. Doe een mueslireep, stukje ontbijtkoek of bijvoorbeeld een liga in je tas. Neem je eigen boterhammen mee. ’s Ochtends geen tijd? Maak ze ’s avonds al klaar en leg ze in de vriezer. Zo blijft je brood lekker vers.