Hoe kan ik zuiniger leven

Inleiding

Zuinig leven, iedereen wil tegenwoordig zuiniger leven.  Ongelijk kunnen wij je niet geven want het is nu eenmaal crisis en iedereen wil zoveel mogelijk sparen of leuke dingen doen en toch op einde van de maand een leuke cent overhouden.  Nochtans zijn er tal van mogelijkheden om zuiniger te gaan leven zonder dat u er last van hebt.  Of zonder dat de buitenwereld er zelf zicht op heeft.

Er kan uitgespaard worden op tal van zaken maar ik ga een paar simpele belangrijke dingen bespreken door door iedereen eenvoudig kunnen uitgevoerd worden.

Tip1 voeding

Ok voeding, dit is een van de grootste manieren om makkelijk geld uit te sparen.  Wij geven maandelijks een serieus budget uit aan onze voeding.

 1. Ga winkelen in goedkopere winkels, ik denk hierbij aan Aldi of Lidl.
 2. Koop in de winkels producten die afgeprijsd zijn, ik denk hierbij aan producten zoals bijvoorbeeld vlees welke nog maar enkel dagen houdbaar is.  Neem dit mee en steek het onmiddellijk in de diepvries of eet het dezelfde avond op dit kan je toch snel 10-30% van de kostprijs besparen.
 3. Vergelijk de krantjes van de verschillende winkels, ook hier kan u makkelijk promoties terugvinden.
 4. Koop zoveel mogelijk seizoensgebonden groenten, groenten uit het buitenland zijn altijd duurder.
 5. Wanneer u een groot gezin heeft ga naar winkels waar men verkoopt in grote pakketten, grote pakketten zijn altijd goedkoper dan wanneer u per stuk koopt.
 6. De groenten die u niet opeet daar maakt u soep van.
 7. Het fruit dat u niet opeet daar kan u een smoothie van maken.
 8. Koop niet teveel voedsel dat snel bederft zoals bereide vleeswaren.
 9. Rest voedsel kan u invriezen.
 10. Rest van het avondmaal kan u gerust de dag erna meenemen naar het werk om s'middags op te eten.
 11. Ga zelf u fruit plukken bij handelaars, sommige handelaars geven korting wanneer u zelf uw fruit plukt en zo bent u zeker van kwaliteit.
 12. Probeer een winkel te vinden waar u groentenpakketten kan kopen.
 13. Probeer uw eigen groenten en fruit te kweken, dit kan u makkelijk enkele euro's per jaar opleveren.

Energie

Op gebied van energie kan u ook heel veel besparen.  Soms door eenvoudige handelingen kan u tot 100den euro's per jaar besparen.

 1. Vervang toestellen zoals diepvries, wasmachine, frigo die ouder zijn dan 10 a 15 jaar.  Dit lijkt een grote kost maar met de huidige energielabels zal u jaarlijks makkelijk 50 € op uw energiefactuur kunnen besparen.
 2. Doof iedere avond alle lichten.
 3. Let op sluimerverbruik, zoals het rode lampje van de tv of van de computer.
 4. Wanneer u een computer de volgende 2 uur niet meer gaat gebruiken zet hem dan uit.
 5. Open overdag bij zonnig weer de gordijnen, dit levert u al snel 2-3 graden meer warmte op.
 6. Laat de warme lucht van uw droogkast niet naar buiten gaan maar laat die in huis met de speciale condensatiebak. Dit levert u vlot warme lucht op die anders weg is naar buiten.
 7. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van het droogrek, een droogkast is een energievreter.
 8. Vervang uw oude verwarmingsketel door een nieuwe zuinige ketel, dit leverde ons tot 20 euro per maand op, wanneer we dit op jaarbasis gaan bekijken is dit snel 240 euro, de ketel is snel terugverdiend.
 9. Bij grote ruimten of een trap naar boven kan u een gordijn of deur bevestigen dit om de warmte zoveel mogelijk beneden te houden
 10. Een warmte van 20-22 °C volstaat en staat in voor een daling van de energiekost.

Mobiliteit

Ook dit onderdeel staat in voor een serieuze hap uit ons budget.

 1. Wanneer u een tweede auto nodig heeft schakel best over op een goedkoop model zoals bijvoorbeeld smart of toyota.  Deze kosten heel weinig in verbruik en verzekering en wegentax.  Meestal is een tweede auto toch maar enkel om de nodige verplaatsingen te maken die meestal niet ver zijn.
 2. Neem de fiets zoveel mogelijk, zeker voor afstanden minder dan 5 kilometer.
 3. Indien mogelijk maak gebruik van het openbaar vervoer.
 4. Controleer wekelijks de bandenspanning, dit zorgt voor een lager verbruik.
 5. Schakel de airco enkel aan wanneer echt nodig, ook dit zorgt voor een hoger verbruik.
 6. Tank bij de goedkopere merken van stations, het is een fabeltje dat deze minderwaardig zouden zijn.
 7. Koop een tweedehandswagen bij een erkende dealer.  Nieuwe wagens zijn altijd duurder.

Persoonlijk

Op het gebied "persoonlijk" bedoelen we eigenlijk de spullen die u koopt voor uw eigen welvaart zoals kleding en gadgets.

 1. Koop een computer in de Aldi, deze zijn prijs kwaliteit super goed.
 2. Denk aan ebay, u kan er makkelijk leuke spullen kopen die tweedehands veel goedkoper zijn dan de nieuwe en sommige zijn amper gebruikt of niet gebruikt.
 3. Kleding; voor kleding kan u een tweedehands winkel aandoen, u zou ervan versteld staan hoeveel mooie en hippe kledij u daar kan terugvinden.
 4. Probeer niet op de eerste trein te springen, hiermee bedoel wij nieuwe spullen/gadgets kosten handenvol geld wacht liever een paar maanden tot deze beginnen te verminderen van prijs.  Zoals bijvoorbeeld gps, gsm, tv,...
 5. Sporten kan thuis en daarvoor hoef je niet naar een fitness te gaan, welke u makkelijk 20-50 euro per maand kan doen besparen, voor dit geld kan u een thuis fitness ontwerpen.  Waarbij u nog veel tijd uitspaart.
 6. Maak gebruik van website waar men gratis spullen aanbiedt, zoals bijvoorbeeld klik hier

Slot

Tot hier de belangrijkste zaken om eenvoudig te kunnen besparen.  Natuurlijk zijn alle voorbeelden niet van toepassing voor U maar ik weet zeker dat u er enkele zal kunnen gebruiken.  Mocht u nog suggesties hebben aarzel niet ons je mening te laten weten.

Wij wensen u veel succes en hopen dat u wat heeft aan dit artikel.