Tips om op de gasrekening te besparen

Inleiding

Algemeen

De verwachting is dat vanaf 2009 de prijzen van het gas weer omhoog gaan, waarschijnlijk met ongeveer 10%. Dit aldus de Gasleverancier GasTerra. De hoogste tijd dus om op het gasverbruik te gaan besparen. Hieronder vindt u 10 tips.

Stappen

Tip1

Zet de thermostaat een graad lager als u overdag thuis bent. Hiermee wordt veel aardgas bespaard, terwijl het in huis niet zo snel wordt gemerkt, omdat u overdag meer in beweging bent. Per dag de temperatuur 1 graad lager bespaart al zo gauw 7% op uw gasverbruik. In de nacht is een temperatuur tussen de 13 en 15 graden voldoende. Het is een compleet misverstand dat het in de ochtend extra gas kost om het huis weer op temperatuur te krijgen.

Tip 2

Groepskorting op het gastarief kunt u bereiken door aansluiting bij bepaalde organisatie’s, zoals UnitedConsumers. U krijgt dan gegarandeerde groepskorting op de tarieven van leveranciers zoals de Nuon. Hier is de klant vaak niet aan een vast contract gebonden.

Tip 3

Lucht de woning regelmatig. Het klink vreemd maar het verwarmen van een vochtige woning kost namelijk meer energie. Dagelijks luchten, of gewoon een (klep)raam op een kier zetten. Zet u het raam helemaal open, draai dan wel even de radiator bij of onder het raam dicht, is zo zonde van de warmte die het raam uitwaait.

Tip 4

In kamers die niet in gebruik zijn, is het raadzaam de verwarming uit te zetten. Houdt bij extreme kou wel in de gaten dat de radiatoren en buizen in de lege kamers niet bevriezen. Dit kunt u voorkomen door de radiatorknoppen op stand 1 te zetten.

Tip 5

Wanneer deuren en gordijnen dicht zijn gaat er minder warmte verloren. Echter bij gordijnen die voor de radiator tot op de grond vallen, een kier open laten om de warmte in de kamer te laten komen.

Tip 6

Grote verwarmingselementen (dus met groot oppervlakte) verwarmen sneller en zijn dus goedkoper. De vloerverwarming heeft als voordeel dat de ruimte in zijn geheel verwarmd wordt, waarnaast ook de gevoelstemperatuur hoger is dan bij cv radiatoren.

Tip 7

Wanneer u langere tijd afwezig bent, is het raadzaam de CV op vakantiestand te zetten of de warmwater tapvoorziening bij een combiketel uit te zetten.

Tip 8

Twee maal per jaar verandert de klok, op winter- en op zomertijd. Gebruik deze tijd ook bij uw CV, hoe lager de ketelwatertemperatuur namelijk is, hoe efficiënter de ketel werkt. Stel de temperatuur van de ketel in de winter in op 80 tot 90 graden en in de overige seizoenen kan men voldoen met ongeveer 60 graden.

Tip 9

Houdt in de gaten dat er geen tocht onder de deuren en door kozijnen komt, zoals heel vaak bij de deuren naar de garages en bijkeukens. Dit is makkelijk op te lossen door het plaatsen van tochtstrips en/of tochtborstels.

Tip 10

Wilt u tijdens het koken ook gas besparen, houdt dan tijdens het koken de deksel op de pan, deksels houden namelijk restwarmte vast.

Bonus

Zorg er tevens voor dat de brievenbus is gesloten, haal de post er tijdig uit. Zonder dat u er erg in heeft vervliegt heel veel warmte door een openstaande brievenbus en komt koude wind de gang in.

De netbeheerder gas en elektra