Bespaar op haarverzorging met deze tips

Haarverzorging is niet goedkoop

haardos leerwiki1We hebben niet allemaal een glanzende, mooie haardos. Elk jaar worden fortuinen besteed aan haarverzorgingsproducten. Je kent de reclameboodschap uit je hoofd: je bent het waard. De TV spotjes voor haarverzorging vallen wat mij betreft onder de rubriek 'meest bedrieglijke reclame' die we krijgen te zien. Als je van moeder natuur geen haar als een fotomodel hebt meegekregen dan is er werk aan de winkel. Maar die dure producten hoef je niet noodzakelijk te kopen. Dat kan veel goedkoper met volgende tips. 

 

Huismiddeltjes voor gezond haar 

Misschien ben je nog niet overtuigd. Proberen is de boodschap. Niet één keer maar enkele. Anders weet je nog niet of het helpt. Aangezien je natuurlijke ingrediënten gebruikt, kun je niets fout doen.

Eieren, yoghurt, citroen, zonnebloemolie, avocado, bier en honing heb je wellicht voorhanden. Dat zijn de ingrediënten die we gaan gebruiken. Ze zijn gebruiksvriendelijker voor het haar dan al die chemische rommel. Het klinkt wellicht vreemd in je oren maar rauwe eieren worden  met stip aanbevolen. In eigeel zitten namelijk vetten en proteïnen. Die zorgen voor een 100% natuurlijke vochtinbreng. In eiwit zitten enzymes en die zorgen dat het vet oplost. Of je dus droog of vet haar hebt, rauw ei is goed zo niet ideaal voor alle haartypes.

Hoe?

Voor normaal haar: gebruik het volledige ei als haarconditioner. Voor vet haar: gebruik alleen het eiwit. Blijft er nog over voor droog en gebroken haar: gebruik het eigeel. Kies wat voor jou van toepassing is.

Breng aan op gewassen haar, bij voorkeur direct na het wassen omdat het haar dan nog warm is. Heb je een weelderige haardos of lang haar dan mag je meerdere eieren, eigeel of eiwit gebruiken. Laat minstens 20 minuten intrekken. Daarna intens afspoelen! Wel met koud water! Even doorbijten dat wel maar hierna het haar wassen met je gewone shampoo die je altijd gebruikt.

Moet je in jouw geval ganse eieren of eigeel gebruiken dan mag je deze wasbeurt 1 x / maand uitvoeren. De alleen-maar-eiwit wasbeurt mag zelfs om de 2 weken.

1. Dof en beschadigd haar

Haar kleuren, foutieve haarproducten maar ook luchtvervuiling hebben als gevolg dat de 'gezonde glans' van haar verdwijnt. Dan kun je aan de slag gaan met volle yoghurt en zure room. Melkzuur verwijdert vuil en melkvet zorgt voor vocht.  

Was eerst het haar. Masseer de zure room OF volle yoghurt in de haren en laat gedurende 20 minuten inwerken. Afspoelen met warm water (grondig). Daarn amet koud water en wassen met je gewone shampoo.  Dit mag om de 2 weken gebeuren.

2. Jeuk

Jeukend haar kan allerlei oorzaken hebben zoals stress, sommige diëten of vitaminegebrek. Probeer in dat geval een sapje van citroensap en olijfolie. Prima voor de verzorging van de hoofdhuid! 

Meng 2 eetlepels vers citroensap, 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepers water. Inmasseren na de wasbeurt. Ook weer 20 minuten laten inwerken. Uitspoelen en je gewone shampoo nemen om het haar nog een keer na te wassen. Mag ook weer om de 2 weken.

3. Dun, fijn haar

Om meer volume te krijgen, schrik niet: bier! De gist in het bier geeft een boost aan het haar. Neem een halve kop verslagen bier. Dat wil zeggen: bier dat al enkele uren uitgeschonken is. Voeg aan dit verlepte bier  met 1 eetlepel zonnebloemolie en een rauw ei. Aanbrengen na het wassen. 15 minuten laten zitten. Afspoelen met koud water. 

Variante: doe het verlepte bier in een sproeifles (zo eentje die je gebrukt om de planten te sproeien) maar dat moet het haar wel droog zijn. In bier zitten namelijk veel proteïnen. 

4. Droog haar of beschadigd door de zon

haardos3 leerwikiHet haar kan beschadigd zijn door veelvuldig gebruik van een krultang, stijltang, hard (was)water in de badkamer, te veel zon of welke oorzaak dan ook. Honing is de oplossing! 

Masseer een halve kop honing na de wasbeurt in je haar. Laat 20 minuten zitten. Afspoelen met warm water. Aan dit 'uitspoelwater' kun je nog 2 eetlepels olijfolie toevoegen: dit vergemakkelijkt het verwijderen van de honing. 

Voor extreem uitgedroogd haar (zon) meng de honing met 2 eetlepels avocado of eigeel. Beide ingrediënten bevatten immers keratine en proteïnen. 

1 x /maand!

5. Vet en grijzend haar

Ook daar is een huismiddeltje voor: maïzena (maïszetmeel). Strooi 1 eetlepel in je haar. Ga gedurende een 10tal minuten ergens rustig zitten. Borstel uit met een haarborstel. Dit mag om de dag!

6. Frieselhaar

Dan heb je avocado nodig. Avocado is rijk aan allerlei oliën en proteïnen die goed combineren met je eigen hoofdhuid. 

Neem een halve avocado en masseer in het haar na de wasbeurt. Eventueel kun je nog 1 of 2 eetlepels zure room, eigeel of zelfs mayonaise toevoegen naar eigen voorkeur. Laat 15 minuten zitten. 

Dit mag om de 2 weken.

7. Beschadigd haar

Wat ook de reden mag zijn, je kunt het volgende proberen: zuiveringszout (sodiumbicarbonaat, soda). Toch wel erg drastisch niet? Meng 1 tot 2 eetlepels water met soda tot een dikke brei. Inmasseren in gewassen haar en 15 minuten laten zitten. Uitspoelen met water en nawassen met eigen shampoo.

Mag om de 2 weken. 

 

Conclusie

haardos leerwiki2Moeilijk of ingewikkeld zijn deze huismiddeltjes niet. De meeste dingen hebben we in huis. Wat een beetje afschrikt bij deze experimenten is de kliederige boel.  Heel goed uitspoelen en nawassen met je gewone shampoo lijkt aanbevolen om de smurrie goed uit je haren te krijgen. Deze tips komen uit het boek 'Naturial Hair Nutrition', een bestseller. Dat mag dan wel zo zijn: haren te lijf gaan met soda? Daar zou ik toch maar voorzichtig mee zijn.