Bespaartip 2 water besparen met wc doorspoelen

WC doorspoelen, inleiding

Wederom een ongebruikelijke doch zeer effectieve tip om geld te besparen in de dagelijkse gang van zaken. Een eenmalige (zeer goedkope) actie zorgt voor jarenlange besparing op je watergebruik thuis. In dit artikel lees je over deze eenvoudige aanpassing aan je watergebruik voor wc doorspoelen. Wil je meer lezen over geld besparen, lees dan ook het artikel: bespaartip 1 ga scheren met olijfolie.

WC doorspoelen, waterverbruik

Een gemiddeld persoon in Nederland verbruikt zo'n 34 liter water per dag voor het doorspoelen van de WC. Het doorspoelen van de WC kost zo'n 6 liter water, dit betekent dus dat de gemiddelde persoon in Nederland 5 2/3 keer per dag naar de WC gaat.

Gemiddelde gezinsgrootte Nederland

De gemiddelde gezinsgrootte in Nederland is behoorlijk gedaald de afgelopen decennia. In 1975 was de gemiddelde gezinsgrootte nog 3.20 personen in 2013 is de gemiddelde gezinsgrootte 2.20 personen. Dit komt omdat mensen steeds later relaties aangaan en vaker scheiden. Ook krijgen vrouwen steeds minder kinderen en dat draagt natuurlijk ook bij aan de daling van de gemiddelde gezinsgrootte.

WC doorspoelen, gouden tip waterbesparing

Er zijn tegenwoordig natuurlijk veel moderne snufjes op de markt om het waterverbruik in de WC te verminderen. Deze moderne snufjes komen met WC's die toch redelijk geprijst kunnen zijn en in tijden van crisis willen we natuurlijk zo weinig mogelijk uitgeven. Trouwens, ook als er geen crisis heerst is het verstandig om goed met je geld om te gaan.

Mijn tip is goedkoop en zeer effectief, een eenmalige investering van misschien 2 euro :-) Het waterreservoir van een gemiddelde WC kan zo'n 6 liter water bevatten aangezien het doorspoelen van de WC gemiddeld 6 liter water kost. Het hele reservoir wordt normaal gesproken geleegd. Als je er voor kan zorgen dat er geen 6 liter water maar bijvoorbeeld 4 liter water in het reservoir past bespaar je dus 2 liter water per keer. 

Om dat voor mekaar te krijgen vul je 4 halve liter flesjes met water, deze gevulde flesjes plaats je in het reservoir van de WC en hopsakee de besparing kan gerealiseerd worden. Het reservoir vult nu nog maar tot 4 liter water omdat er permanent 2 liter water aanwezig is in het reservoir dat niet weggespoelt wordt als de WC doorgespoeld wordt. Eenvoudig doch zeer effectief.

WC doorspoelen, hoeveel besparen

Door deze gouden tip bespaar je dus per spoelbeurt zo'n 2 liter water, dat lijkt niet zo heel veel maar is toch een besparing van 33%. Een gemiddeld gezin kan op deze manier 77 liter water per dag besparen (2.2 * 34 liter). Dit komt neer op een besparing van 28.105 liter water per jaar zo'n 28 kuub water dus. Een kuub water (zonder vast recht) kost gemiddeld zo'n 1,12 euro. Met deze tip kan een gemiddeld gezin dus zo'n 31,48 euro besparen. Dit is natuurlijk niet echt heel veel, maar vele kleintjes maken 1 grote. Bovendien help je het milieu ook nog eens een handje door water te besparen, doen dus!

WC doorspoelen, conclusie

Deze eenvoudige tip kan leiden tot een waterbesparing van meer dan 28 kuub water per gezin, zo'n 31,48 euro besparing. Als alle gezinnen in Nederland deze eenvoudige truc zouden toepassen dan bespaart Nederland in 1 jaar zo'n 210.787.500 kuub water in 1 jaar tijd (Nederland kent zo'n 7.5 miljoen gezinnen in 2013). Dit gaat om zo'n 236.082.000 euro, meer dan genoeg reden lijkt mij om de eerste stap te zetten naar een betere (milieuvriendelijkere) toekomst.