10 tips om minder plastic te gebruiken

Inleiding

Plastic wordt dagelijks door ons allemaal gebruikt, is het niet om voedsel in te bewaren dan is het wel voor ons dagelijkse verzorging. Shampoo en douchegel zit allemaal in plastic flessen. Het is ook een feit dat niet  al het gebruikte plastic kan worden gerecycled of dat al het plastic wordt teruggebracht maar bij het restvuil wordt weggegooid.

Minder plastic gebruiken scheelt ruimte in je vuilniszak en is ook beter voor het milieu

10 tips om minder plastic te gebruiken

1. Luiers

Ga over op katoenen luiers. Ja, het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar denk eens aan al die miljoenen mensen die het op dit moment al doen en er geen probleem mee hebben. Natuurlijk is het een verschil van dag en nacht en misschien heb je er gewoon simpelweg geen zin in. Dat is goed mogelijk, dan is er nog een andere optie om minder tot geen luiers te gebruiken. Ga eerder beginnen zindelijkheid training, er hoeft namelijk niet gewacht te worden tot dat je kind het zelf aangeeft. Zodra ze lopen kan je er, theoretisch, mee beginnen. Ik ben bij allebei mijn kinderen begonnen met anderhalf jaar en voor hun 2de verjaardag waren ze allebei (een jongen en een meisje) zindelijk.

Luiers zijn van plastic en komen veelvuldig voor op de afvalberg.

2. Speelgoed

Koop geen klein, goedkoop plastic speelgoed om uit te delen op feestjes. Uit ervaring kan ik zeggen dat het binnen 2 dagen kapot is en vervolgens in de vuilnisbak beland. Het scheelt jou geld om het niet aan te schaffen en de afvalberg plastic.

3. Voedsel bewaren

Gebruik voor het bewaren van groente en fruit papieren zakken of herbruikbare zakken die hier speciaal voor zijn gemaakt. Om voedsel in de vriezer te bewaren heb je ook niet perse plastic zakken nodig. Dit kan namelijk ook in glazen koffie potten, heb beste is als ze een glazen deksel hebben.  Je kan er allerlei soorten eten in bewaren. Het enige waar je aan moet denken is het op tijd uit de vriezer te halen zodat het langzaam kan ontdooien.

4. Supermarkt

Groente en fruit in de supermarkt kopen zorgt ervoor dat je steeds een plastic zakje pakt. Kijk eens goed om je heen, in sommige supermarkten hebben ze ook papieren zakken. Nog beter is om van huis uit herbruikbare zakjes mee te nemen, zoals hier boven geschreven staat. Of neem stoffen tassen mee waar je het groente of fruit in kan doen.

5. Water flesjes en plastic bekertjes

Koop geen water flesjes meer. Het water wat in Nederland uit de kraan schijnt nog beter te zijn dan de flesjes water die je koopt in de supermarkt. Koop een herbruikbare fles en vul deze. Zorg er wel voor om het regelmatig schoon te maken. Werk je op kantoor? Neem een mok mee naar het werk, in plaats van steeds een plastic bekertje te pakken om koffie of thee uit te drinken.

6. Rietjes

Veel, heel veel mensen hebben het in huis, maar vaak wordt het niet gebruikt. Wil je toch een rietje, r bestaan glazen waar het rietje al in is gemaakt en er zijn zelfs herbruikbare rietjes van roest vrij staal. Wanneer je in een restaurant zit geef dan bij je bestelling door dat je geen rietje wilt.

7. Weggooi aanstekers

Gebruik lucifers of koop een navulbare aansteker. De weggooi aanstekers worden overal op het land en in de zee gevonden, zelfs in magen van vogels.

8. Schoonmaakmiddelen

Er zijn zoveel verschillende schoonmaakmiddelen, denk aan toiletreiniger, badkamerreiniger, afwasmiddel, raam reiniger en alles zit in een plastic fles. Wanneer je soda en azijn in huis hebt dan bestaat de mogelijkheid om zelf je schoonmaakmiddelen te maken. Dit kan vervolgens bewaard worden in een glazen fles of pot.

9. Frisdrank en sauzen

Het meeste van deze producten zit in plastic flessen, kijk eens goed of sommige flessen recyclebaar zijn. Sauzen zijn vaak ook in glazen flessen of potten te koop, dit is natuurlijk een nog betere keus.

10. Plastic boterhamzakjes

Koop een leuke lunch box en verpak daar je eten in om mee te nemen. Er zijn ook Roest Vrij Stalen lunch boxen. Deze zijn wel duur in aanschaf maar gaan een lange tijd mee.

Conclusie

Plastic is zo in ons leven verwerkt dat we bijna denken niet meer zonder te kunnen. Soms zijn het net die kleine dingen die het verschil maken. Door ons bewust te zijn van ons eigen gebruik kunnen we de plastic afvalberg een stuk verminderen.

Succes.

Reacties (1)

Reageer
Vuurtoren reageerde 11 jaar geleden
29 Nov 10:32
Handig en heel goed toe te passen.