Hoe zelf je oude juwelen verkopen

Oude juwelen zelf verkopen

Ik had enkele gouden en zilveren ringen en oorringen in mijn juwelenkistje liggen waar ik niets mee deed. Gekregen van mijn oma, afgedankt door mijn moeder en enkele persoonlijke miskopen. In elk geval werden ze nooit gedragen en ik was ze beu. Bovendien: die eeuwige platte rust maakt juwelen niet mooier, integendeel. Dus trok ik met mijn munten, ringen, kettingen en oorbellen naar mijn vaste juwelier maar kwam van een kale kermis thuis!
 

Oude juwelen en hun waarde

Kostbare juwelen zijn gemaakt van goud, zilver of platina. Deze edele metalen hebben elk andere kenmerken. Zo is goud, en in elk geval puur goud van 24K, erg zacht. Opdat ringen niet zouden vervormen, wordt puur goud gemengd met andere metalen: zilver, koper, lood en palladium. Palladium heeft Europa verplicht ter voorkoming van nikkel-allergie. Een puur gouden sieraad is enkel weggelegd voor de superrijken!

Het aantal grammetjes edelmetaal in een ring bijvoorbeeld is afhankelijk van het keurmerk. Voor goud is dat 916, 833, 750 of 585. In eenvoudige mensentaal: 750 wil zeggen dat er 0,750 gr puur goud in zit. De tweelingen die hier altijd bij elkaar horen: 916 = 22K, 833 = 20K, 750 = 18K en 585 = 14K. Zijdelings nog iets over 'karaat': weet dan zuiver goud wordt aangeduid met 24/24.

Zilver heeft als keurteken 925, 830 en 800. Platina is het duurste edel metaal omdat het ook het zuiverste is. Het is onverslijtbaar en je krijgt er ook nooit allergieën van. Diegenen die hier gevoelig voor zijn, is dat bekend!

Zelf op voorhand inschatten?

Dat kan! Wat u als eerste moet weten, is de waarde van het edele metaal vandaag. Dat is niet zo moeilijk: ze staan elke dag in de krant en op internet. De betreffende links staan onderaan dit artikel. Let wel: de prijzen zijn per kilo. Aangezien onze ringen en oorbellen geen ons maar slechts enkele gram wegen, moet je deze prijzen delen door 1000. Een voorbeeld: de goudprijs van november 2010: bijna € 32000/kg = € 32/gram. Zilver: € 0,640/gram en platina: € 39/gram.

Dan ga je het keurteken van je juwelen opsporen. Dat staat in elk gouden, zilveren of platina hebbeding. De slotsom is dan: prijs per gram x keurteken/1000 x gewicht juweel. Een voorbeeld: ik kreeg 25,2 (prijs per gram op dat moment) x 0,585 (14 K) x 1 gram = € 13.

Juwelen wegen bijna niets dus de kunst is om een goede en juiste weegschaal bij de hand te hebben… en dat is nou net het probleem van elke particulier: niemand heeft zo'n ding in huis!

Opkopers in de krant

Of ze te vertrouwen zijn, kan ik niet beoordelen. Wel is misschien de volgende anekdote te vermelden in dit verband. Een kennis van mij werkt bij een dienst 'keuren van weegschalen'. Hij staat bijna wekelijks verbaasd te kijken hoe veel er geknoeid wordt met weegtoestellen! Bij de opkoop van edele metalen is een weegschaal wel heel belangrijk… Het beste advies in dit verband: vraag aan verschillende opkopers wat ze willen betalen!

Hoeveel zijn mijn spullen waard?

Dit onderdeel is een update van augustus 2012. In de krant stond vandaag een artikel over een nieuwe website met de naam Waardeermijnspullen. Gemakkelijkheidshalve staat de link achter dit leesvoer. De makers beweren van zichzelf dat ze het eerste, onafhankelijke online portaal hebben gemaakt waar je een waarderingsrapport krijgt en dit nog wel voor het zachte prijsje vanaf (maar) 10 euro. Dat klinkt belachelijk weinig, temeer als je bedenkt dat de waardebepaling gebeurt door experts met ruime ervaring (meer dan 20 jaar) en binnen 2 dagen. Bovendien krijg je ook een veilingwaarde opgegeven van het kunstwerk.

Hoe het allemaal werkt staat duidelijk uitgelegd op de site. Van de site geplukt: 'Wij waarderen praktisch alles!'.

De beloofde link: Waardeermijnspullen

Conclusie

Omdat je het precieze gewicht zelf niet exact kunt wegen, moet je je toch wenden tot je reguliere winkelier, opkopers of officiële inkoophandelaren want die zijn er ook. Vraag langs je neus weg hoe 'zwaar' je meegebrachte spullen wegen: dat is het voornaamste punt van vergelijk. Verder is een en ander afhankelijk van hoeveel de aankoper er zelf natuurlijk nog op wil verdienen. Ons 'oud ijzer' moet immers opnieuw worden gesmolten en weer opnieuw aan de man worden gebracht aan juweliers, goudsmeden of goudproducenten!

Links

De actuele goudprijs!

Alles over edelmetalen!