Wat zijn tweedehands spullen waard

Tweedehands spullen

We hebben allemaal afgedankte spullen. Sommige van die afdankertjes zouden we wel tweedehands willen verkopen. Kijk maar naar eBay, Kapaza, Tweedehands, Marktplaats, Marktplaza en ga zo maar door. Maar hoeveel zijn je oude spullen waard?

 

Site Tweedehands spullen: een Nederlands idee

Uit Ollanda komt nu een website die je een idee geeft wat je zoals zou mogen vragen voor je tweedehandsjes. Hoe komen zij aan de bedragen? Zij nemen het gemiddelde van alle tweedehands prijzen … en die vinden ze op de Nederlandse verkoopsites. Ze nemen ook veilingsites mee in hun berekening. Tot nu toe alleen maar sites uit Nederland maar op termijn is het de bedoeling om uit te breiden naar buitenlandse sites.

Enkele voorbeelden

  • iPhone 3GS, 16 gigabyte: € 338,78;
  • Canon Eos 350D: € 257;
  • Nintendo Wii: € 188;
  • Bureaustoel: € 30;
  • Wasmachine bovenlader: € 117,43;
  • Wasmachine 1600 toeren: € 231,03;
  • Wasmachine Bosch: € 147,67.

Hoe betrouwbaar zijn de genoemde prijzen?

Moeilijk te zeggen. Enige controle heb je doordat ze ook de gemiddelde prijs per verkoopsite laten zien. En als het aanbod groter wordt, gaan prijzen omlaag. Of als tijden slechter worden, wordt een lager bod aanvaard enz… Kortom: ook het gemiddelde wordt bepaald door wat de gek ervoor geeft. Daarom is de grafiek met het prijsverloop zo handig! Hij geeft de prijsevolutie van de afgelopen maanden. En om al helemaal niet al te veel te bieden/betalen voor een tweedehands koopje: ook de huidige nieuwprijs van een product kun je opvragen.

Naar het schijnt, komen er elke dag zo maar even 100.000 nieuwe ‘afdankers’ bij. Lijkt mij veel maar eBay en consorten bewijzen al jaren dat er een grote tweedehandsmarkt is dus laat maar komen!

Soms is hun cijferwerk verrassend (fout). Hoe komt dat? Omdat de verkopers niet alleen hun spelconsole te koop aanbieden maar ook hun spelletjes om maar een voorbeeld te noemen. Of ze verkopen een bureau maar ook de bijbehorende bureaustoel. Dan is de vraagprijs uiteraard hoger, ook second hand! Als je dus niet goed oplet, komt je voor tweedehands in de buurt van de nieuwprijs. Bekijk dus wat er precies wordt aangeboden!

Hoeveel zijn mijn spullen waard?

Dit onderdeel is een update van augustus 2012. In de krant stond vandaag een artikel over een nieuwe website met de naam Waardeermijnspullen. Gemakkelijkheidshalve staat de link achter dit leesvoer. De makers beweren van zichzelf dat ze het eerste, onafhankelijke online portaal hebben gemaakt waar je een waarderingsrapport krijgt en dit nog wel voor het zachte prijsje vanaf (maar) 7, 50 euro. Dat klinkt belachelijk weinig, temeer als je bedenkt dat de waardebepaling gebeurt door experts met ruime ervaring (meer dan 20 jaar) en binnen 2 dagen. Bovendien krijg je ook een veilingwaarde opgegeven van het kunstwerk.

Hoe het allemaal werkt staat duidelijk uitgelegd op de site. Van de site geplukt: 'Wij waarderen praktisch alles!'.

De beloofde links

Waardeermijnspullen

Productwaarde.nl