Het nieuwe pinnen met de EVM-chip

PIN nieuws

Er is nieuws op het PIN-front. De Rabobank komt als eerste bank met een bankpas die aan het nieuwe pinnen aangepast is. De tekst staat voortaan verticaal op de pas in plaats van horizontaal. De Rabobank vindt die verticale tekst logisch, omdat de pas tegenwoordig verticaal in de pinautomaat wordt gestopt. Welke bank volgt?

Vanaf 1 januari 2012 bestaat het merk PIN officieel niet meer

Steeds minder mensen gebruiken contant geld om hun betalingen te doen. Het was heel gewoon geworden om met PIN te betalen. Zeker vanaf er geen kosten voor pinnen meer aan de consument worden berekend. De uitdrukking “Je mag alles van me weten, behalve mijn pincode” is aardig ingeburgerd. Of die uitdrukking zal dan ook gaat verdwijnen?

Waarom gaat het pinnen veranderen?

We zijn al jaren gewend onze betaalkaart door de sleuf te halen als we gaan pinnen. Onze gegevens staan op een magneetstrip. Het systeem is fraudegevoelig en er zijn altijd lieden die daar misbruik van maken. De magneetstrip kan gekopieerd worden en er worden camera's ingezet als kleine spionnen om pincodes te achterhalen. Een nieuwe “sport” is schoudersurfen. De beoefenaars ervan zijn echter niet bezig met hun lichamelijke conditie, maar hun financiële. Er wordt volop gepind door niet-rekeninghouders. De banken hebben in 2009 36 miljoen schade hierdoor geleden. In totaal werden de gegevens van 32.000 bankpassen gekopieerd. Een goede reden om het pinnen te veranderen. Op de betaalkaarten is een chip aangebracht die minder gevoelig voor fraude zou zijn. De EVM-chip.

De EVM-chip

De afkorting EVM betekent Europay, MasterCard, Visa. Deze bedrijven hebben de EVM-chip ontwikkeld, het is een internationale standaard. Het vertrouwde merk PIN zal verdwijnen. Daar voor in de plaats komen de merken Maestro en V Pay . Ondernemers moeten hierdoor het contract met hun bank wijzigen in een contract dat voorziet in het ontvangen van pinbetalingen van één van de nieuwe merken, in plaats van die van het merk PIN.

Invoering van het nieuwe pinnen met de EVM-chip

De banken hebben in mei 2009 de afspraak gemaakt dat het pinnen met de EVM-chip eind 2011 zal zijn ingevoerd . De invoeringsdatum is twee jaar naar voren gehaald vanwege de vele fraudegevallen. Om het nieuwe pinnen mogelijk te maken moeten veel betaalautomaten worden vervangen. In maart 2010 zijn door de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB) 260.000 brieven naar de ondernemers gestuurd met informatie over de omschakeling naar EVM.

Omschakeling naar EVM

Duizenden pinautomaten zullen aangepast of vervangen moeten worden. Dat kost heel veel tijd. Om ondernemers te stimuleren op tijd actie te ondernemen wordt er door de leveranciers in 2010 een Vroege Vogelkorting gegeven. Vanaf het najaar van 2010 tot eind 2011 kan er zowel met EVM als met PIN worden betaald. Dit wordt de duale tijd genoemd. Na 2011 kan alleen nog de EVM-chip worden gebruikt. In het najaar van 2010 zal ook een consumentencampagne beginnen.

Wat gaat er voor de consument veranderen?

Eigenlijk niet zo veel. In plaats van de kaart met de magneetstrip door de kaartlezer te halen, moet de betaalkaart nu met de chip (naar beneden) in de automaat worden gestoken. Als het bedrag op de lezer verschijnt, op OK toetsen. Dan de Pincode intoetsen en weer OK. Er wordt dus een extra OK gevraagd.

Is de EVM-chip veiliger?

Dat is nog de vraag. Fraude die miljoenen opbrengt zal zich niet zo snel laten verdringen. Onderzoekers aan de Cambridge Universiteit hebben al laten zien hoe zij de nieuwe pas misbruikten. Voorzichtigheid bij het omgaan met onze gegevens blijft dus geboden.