Hoe fraude met onze pinpas voorkomen

Inleiding

De voorbije jaren vervijfvoudigde het aantal onregelmatigheden en fraude met onze pinpas. De overheid roept dan ook op extra waakzaam en voorzichtig te zijn om dergelijke fraude te voorkomen. Wat is nu eigenlijk skimming en shouldersurfing precies? Welke tips en voorzorgsmaatregelen kunnen we in acht nemen, om dergelijke onregelmatigheden te voorkomen?

Wat is skimmen

Skimmen is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en/of kopiëren van onze pinpas of bankkaartgegevens. Criminelen kopiëren daarbij de magneetstrip van onze pinpas. Op het ogenblik dat we een betalingsopdracht uitvoeren, zijn ze in staat onze pincode te bemachtigen. Met al deze gegevens in hun bezit, is het voor skimmers slechts kinderspel om onze bankkaart te pluimen.

Bankautomaten bewerken

De skimmers gaan erg stoutmoedig tewerk. In een onbewaakt ogenblik, wordt een pinautomaat zodanig bewerkt dat diegene die een transactie verricht, niet eens merkt dat er met de bankautomaat werd geknoeid. Skimmers maken daarbij gebruik van een apparaatje, dat de magnetische strip van onze pinpas kan lezen en kopiëren. Dit soort opzetfront, een voorzetmondje, wordt op de pinautomaat geschoven. In dit frontje bevindt zich een lezer die de gegevens van onze magnetische strip op de pinpas kan lezen. Eens deze gegevens verworven, worden deze meestal draadloos doorgeven. Om de code van zijn slachtoffer te stelen, maken skimmers meestal gebruik van een minicamera. De pinautomaat wordt voorzien van extra software. De skimmer moet daarvoor zelfs de automaat voor openschroeven. De software maakt een kopie van de magnetische strip van onze pinpas. Een kleine camera neemt het intoetsen van de pincode haarfijn op. Zelfs het tijdstip van de financiële transactie wordt geregistreerd. Zo weten skimmers welke pincode bij welke pas hoort.

Shouldersurfing

In andere gevallen maken de skimmers het zichzelf eenvoudiger. Bedenk dat ze nooit alleen opereren. Ze kijken daarbij over de schouder van hun slachtoffer, om zo zijn pincode te bemachtigen. Medeplichtigen leidden daarbij de aandacht van het slachtoffer af om zijn of haar bankkaart in het bezit te krijgen. Ze kiezen hiervoor haast uitsluitend bankautomaten die zich op drukke plaatsen bevinden, zoals winkelcentra. Dit groeiend fenomeen wordt shouldersurfing genoemd.

Keypad voor cijfercombinatie

Skimmers bedachten nog een ander ingenieus systeem voor het bemachtigen van de cijfercombinatie van onze pinpas. Daarbij wordt de pinautomaat weer voorzien van extra software. De geïnstalleerde software maakt een kopie van de magnetsiche strip van de pinpas. Onder de gewone toetsen van de pinautomaat, wordt een keypad aangebracht. Wanneer nu iemand de cijfers van zijn pinpas intoetst, wordt deze cijfercombinatie automatisch geregistreerd.

Hoe skimming voorkomen?

Het is aan de raden voor een binnenautomaat te kiezen. Fraudeurs hebben immers enige tijd nodig om een lezer en/of een camera te installeren. Dat gaat buiten veel gemakkelijker en ongestoorder dan binnen.

Wees steeds waakzaam bij een bankautomaat, en laat je nooit afleiden tijdens een geldtransactie.

Controleer regelmatig je rekeninguittreksels. Zo merk je onmiddellijk wanneer er verdachte transacties werden verricht.

De meerderheid van de pinautomaten zijn vandaag uitgerust met een "invoermondje". Dat zien we op het scherm van de automaat, voor we pinnen. Kijk steeds na of de invoermond er net zo uitziet dan hetgeen je eerder op het scherm kon zien. Elke "vreemde" invoermond kan een lezer bevatten die de magnetische strip van je pas kan registreren.

Zorg er steeds voor dat er voldoende afstand is met diegene die achter jou aan de automaat staat te wachten.

Scherm, bij het ingeven van je pincode, steeds de invoer af met je andere hand. Zo is het onmogelijk je code af te lezen.

Geef niemand via de telefoon, of op straat, informatie over je bankaangelegenheden.

Geef belangrijke bankgegevens nooit door via sociale netwerken.

Wanneer je gebruikersnaam en passwoord invoert voor banktransacties via e-banking, controleer dan eerst steeds het webadres. Een beveiligde site begint steeds met https.

Als een pinpas een paar keer terug lijkt te komen, kan het om een vals frontje gaan. Breek je transactie dan snel af en contacteer je bank.

Bij het opstellen van een opnamelimiet, kan niet méér dan een bepaald vooropgesteld bedrag per dag gepind worden. Controleer daarom regelmatig je bankrekening of uittreksels. Doe je dit niet, dan kan het gestolen bedrag toch hoog oplopen.

Open eventueel een tweede rekening als huishoudrekening en om te pinnen. In dit geval blijft eventuele fraude beperkt.

Reageer nooit op e-mails die naar persoonlijke informatie vragen. Update regelmatig het anti-virusprogramma en het besturingssysteem van je computer.