De MasterCard voor de rijken

Inleiding

Algemeen

In de jaren ’80 van de vorige eeuw prijkten in vele portefeuilles en damestasjes de cheque, een vooruitlopend betaalmiddel op de pinpas en de creditcard. De creditcard is inmiddels niet meer weg te denken uit het wereldlijke betalingsverkeer. In 2007 is de kaart onder de kaarten op de markt gebracht, de DiamondCard. Deze kaart is nog niet in Nederland verkrijgbaar.

Stappen

Ontstaan MasterCard

In 1966 vormden de California Bank, Wells Fargo, Crocker National Bank en the Bank of California de “International Card Association”. De naam Master Charge was gelieerd aan deze banken. In 1969 werd, na het instappen van de National City Bank, de kaart de “Master Charge: The Interbank Card”. Deze naam werd in 1979 simpelweg afgekort tot de MasterCard.

In 2002 ontstond de Eurocard, nadat MasterCard International fuseerde met Europay International SA. In 2006 veranderde de naam MasterCard in “MasterCard Worldwide”. De kaart is bekend van het logo van de twee ballen die in elkaar overgaan. Links staat de rode bal, rechts de oranjegele. Over de twee ballen heen staat het woord MasterCard in witte cursieve letters. Bekend van de sponsoring van onder andere de UEFA Champions League.

Het hoofdkwartier van MasterCard staat in New York, dhr. R.N. Haythornthwaite is de bestuursvoorzitter en dhr. R.W. Selander is de CEO, president en directeur. Dhr. J. Perez is de president Europa. Wereldwijd werken er ongeveer 5.000 mensen bij MasterCard.

Dubai First Royale MasterCard

Op 17 november 2007 werd door de Bank Dubai First en MasterCard een nieuwe betaalkaart gelanceerd. De “Dubai First Royale MasterCard” is een zwarte betaalkaart met een gouden rand aan de linker- en bovenkant van de kaart en waar in het midden een gecertificeerde kleine 1 karaat diamant is verwerkt en niet voor iedereen verkrijgbaar. Per dag kunnen maar 9 van deze kaarten worden gemaakt, ze worden namelijk handmatig geproduceerd.

De kaart is voorbestemd voor een kleine groep mensen, namelijk die groep die “behoren tot de bovenste toplaag van de zakengemeenschap”. De kaart is verkrijgbaar op uitnodiging en biedt een onbeperkt krediet, speciale aanbiedingen en toegang tot VIP aangelegenheden bij diverse bedrijven over de hele wereld. Daarnaast wordt een zogenaamde 24/7 conciërge ondersteuning wereldwijd aangeboden.

Diamondcard in Kazachstan

In december 2008 is bekend gemaakt dat ook in Kazachstan de (Diamond credit) kaart wordt gelanceerd door MasterCard. Het land van Borat en de ijsbaan Alma Ata kent ook een aantal super rijke inwoners.

De kaart die met een gevleugeld paard op de kaart is voor de heren, die met een felgekleurde pauw wordt voor de dames. De kosten zullen ongeveer $ 1.000,-- per jaar kosten, de oplage van de kaart is 1.000 exemplaren en de kredietgrens is $ 50.000,--. Een echte collectoritem, maar dan wel voor de superrijken. Net als bij de kaart uitgegeven door de Dubai Bank krijgen de houders van de Kazachstan kaart 24 uur per dag, 7 dagen per week een kaartmanager.