Reisverzekering en annuleringsverzekering

Als u op vakantie gaat dan is er altijd het risico dat de vakantie onverwacht afgebroken moet worden. Dit is vervelend maar om te voorkomen dat u in zo’n geval uw geld kwijt bent kunt u een reisverzekering afsluiten. Een reisverzekering dekt de schade die je oploopt tijdens het rijzen naar vakantiebestemmingen. De reisverzekering vergoed pas als ander algemene verzekeringen geen dekking bieden.

Verzekeringssoorten

Bij een aflopende reisverzekering dekt de polis voor een vakantie. Als je terug bent van vakantie wordt de verzekering automatisch gestopt. Bij een doorlopende reisverzekering bent u verzekerd voor alle vakanties binnen de looptijd van de verzekering. Doorgaans is deze periode 1 jaar. Tijdens de vakantie kan de verzekerde altijd vragen stellen aan de alarmcentrale. Ook voor vragen die gerelateerd zijn aan de vakantie zoals bij het zoeken naar een dokter kan contact opgenomen worden met de alarmcentrale. Deze centrale is 24uur per dag bereikbaar.

De verzekering vergoed bij ongevallen, geneeskundige kosten, onverwachte kosten zoals vervangend vervoer en langer hotelverblijf, bagage.

Bij een normale reisverzekering bent u niet verzekerd tegen zakelijke reizen. Hiervoor is een aparte zakelijke verzekering nodig. Deze verzekering is speciaal voor deze doelgroep en zit anders in elkaar dan een particuliere verzekering. Zo wordt een laptop bijvoorbeeld ter plaatse vervangen als deze kwijt raakt. Stel dat u op zakenreis ziek wordt en vervangen wordt door een collega dan wordt dit ook vergoed door de zakelijke reisverzekering.

Annuleringsverzekering

De annuleringsverzekering zorgt ervoor dat de reissom wordt vergoed als door een ernstige gebeurtenis de reis geannuleerd wordt. Ook wordt een gedeelte van de reissom vergoed als u tijdens de vakantie terug naar huis moet. Welke omstandigheden vergoed worden staan beschreven in de polisvoorwaarden. Ook voor de annuleringsverzekering bestaat een doorlopende en een aflopende variant.

Verzekering dekking

Schade veroorzaakt door nalatigheid of uw eigen schuld wordt niet gedekt door de verzekering. Als u bijvoorbeeld een dure videocamera in het zicht in de auto laat liggen en hij wordt gestolen dan is de kans groot dat dit niet vergoed wordt. Deze bepalingen zijn terug te lezen in de polisvoorwaarden van de reisverzekering. Bij het afsluiten van de reisverzekering wordt onderscheid gemaakt tussen polissen die reizen dekken binnen Europa en reisverzekeringen die schade dekken voor reizen over de hele wereld.

Conclusie

Gaat u op vakantie of zakenreis en wilt u geen financiële schade oplopen als u iets overkomt? Dan is de overweging om een reisverzekering te nemen de moeite waard. Denk eerst na of u vaker op vakantie of zakenreis gaat. Als u vaker gaat is misschien een doorlopende verzekering goedkoper dan een aflopende reisverzekering. Controleer ook wat uw huidige verzekeringen dekken zodat u zeker weet dat u niet dubbel verzekerd bent. Zo dekt een ziektekostenverzekering soms al de medische kosten in het buitenland. Let ook op de eigen risico bij het afsluiten van de reisverzekering. Sommige verzekeraars hebben een hogere eigen risico dan de andere. Het loont dus om bij meerdere organisaties informatie op te vragen en de verzekeringen te vergelijken. Lees ook de polisvoorwaarden goed door voordat u de reisverzekering afsluit.

Links

Outplacement verzekeringen