Je huisdier verzekeren met een dierenverzekering

Waarom je huisdier verzekeren?

Hedendaags worden huisdieren steeds meer gezien als een volwaardig lid van het gezin. De vraag naar medische zorg voor deze ‘gezinsleden’ neem toe. Hierdoor stijgt het aantal consulten bij de dierenarts.

Een afspraak bij de dierenarts kost vele euro’s, een operatie daarentegen kan nog ‘s oplopen tot in de honderden euro’s. Om deze onverwachte kosten enigszins op te vangen is het verstandig om een dierenverzekering af te sluiten.

Wat is een dierenverzekering?

Net als bij een levensverzekering voor mensen dekt een dierenverzekering de kosten voor medische hulp. De hoogte van de verzekeringspremie beslaat enkele euro’s per maand. De hoogte van deze premie is afhankelijk van enkele punten, zoals het soort huisdier, de grootte en de leeftijd. Het is dan ook logisch dat de premie lager is wanneer het huisdier kleiner is en hoger zal zijn/worden wanneer het huisdier ouder is en dus meer kans heeft op aandoeningen.

Er zijn diverse dierenverzekeringen beschikbaar bij verschillende zorgverzekeraars. Deze hebben allemaal verschillende pakketten en aanvullende dekkingen, zoals bijvoorbeeld castratie/sterilisatie en tandheelkunde.

Over het algemeen is een dierenverzekering in vier onderdelen te onderscheiden:

  1. Ziektekosten
  2. Ongevallen
  3. Reis
  4. Overlijden

Belangrijk is om te kijken wie wat biedt, voor welke prijs en of jouw huisdier er wel voor in aanmerking komt voordat je onnodig teveel gaat betalen.

Het beste moment om een dierenverzekering af sluiten

Het beste moment om een dierenverzekering af te sluiten is bij de aanschaf van een huisdier. Door te starten met het verzekeren van een nog jong huisdier voorkom je een hoge premie in de toekomst. Des te jonger het huisdier bij inschrijving, hoe meer je in de toekomst bespaart op je premie. De leeftijd bij inschrijving is namelijk bepalend voor de premie, ongeacht hoe oud het huisdier wordt.

Waar kun je een dierenverzekering af sluiten?

Op het internet kun je je vaak goed inlezen en oriënteren. Met behulp van een aanmeldingsformulier (vaak te downloaden op internet) is het af sluiten van een dierenverzekering via internet gemakkelijk en snel. Daarnaast kan je ook een telefoontje plegen naar de desbetreffende verzekeringsmaatschappij. Naast het informeren is hier de mogelijkheid om vaak snel antwoord te krijgen op eventuele vragen. Het inschrijven gaat vaak weer via een inschrijvingsformulier.