Wat is een spaarverzekering

Wat is een spaarverzekering voor verzekering in 2021?

Wat_is_een_spaarverzekering-IntroPlaatje.jpg

Een spaarverzekering is een financieel product, waarbij u spaart in combinatie daarmee ook een verzekering afsluit. Er zijn meerdere varianten van spaarverzekeringen in omloop. Bedenk dat manier waarop u spaart van geval kan verschillen. Ook kan de garantie die op het uiteindelijke gespaarde bedrag wordt afgegeven en de kosten die u in rekening worden gebracht van geval tot geval anders zijn. De meeste verzekeraars en banken in ons land bieden inmiddels bovengenoemde varianten van sparen en verzekeren aan. Voor het huis, de studie van uw kind, de oude dag. Een spaarhypotheek is een goed voorbeeld of een kapitaalverzekering eigen woning KEW. Een alternatief voor een spaarverzekering is het banksparen.

Spaarverzekering met een gegarandeerde opbrengst

Bij een spaarverzekering met een gegarandeerde opbrengst betaalt u eenmalig of regelmatig, vaak maandelijks, een bepaald bedrag. Op een van te voren afgesproken datum krijgt u een gegarandeerd geldbedrag uitgekeerd. U kunt in de regel op de einddatum beslissen om het geld ineens of periodiek uit te laten keren. Bekende voorbeelden zijn de koopsompolis of de lijfrente polis.

Spaarverzekering als kapitaalverzekering

Als u kiest voor de kapitaalverzekering, worden de door u gespaarde bedragen vervolgens belegd door de verzekeraar, met de bedoeling om meer rendement te maken dan op een gewone spaarrekening. Daarmee krijgt de spaarverzekering het karakter van een kapitaalverzekering of beleggingspolis. Ook hier krijgt u op de einddatum het opgebouwde bedrag uitgekeerd, maar is de hoogte van het bedrag niet vooraf gegarandeerd, maar afhankelijk van de beleggingen.

De spaarhypotheek

Ook de spaarhypotheek is een variant van de spaarverzekering. U stort uw maandelijkse aflossingen op een geblokkeerde spaarrekening of een geblokkeerde beleggingsrekening. Het zo opgebouwde bedrag is bedoeld ter aflossing van de hypotheek aan het einde van de looptijd. Een spaarhypotheek wordt over het algemeen inclusief een overlijdensrisico dekking afgesloten.

Wat is banksparen?

Een goede tegenhanger van de spaarverzekering is het banksparen. Bij banksparen spaart u op een geblokkeerde rekening van een bank en niet bij een verzekeraar. Ook met banksparen kunt u sparen u voor de aflossing van de hypotheek of voor de oude dag. Banksparen heeft allerlei belasting voordelen. Zo is bij bank sparen voor de hypotheek gedurende een looptijd van 15 jaar maar liefst tot maximaal € 85.500 (2021) per belastingplichtige vrijgesteld van de inkomstenbelasting als u het geld gebruik voor de aflossing van uw hypotheek.

Tips bij het afsluiten van een spaarverzekering

Wanneer u een spaarverzekering wilt, doet u er goed aan om meerdere offertes aan te vragen. Liefst bij enkele verzekeraars en banken. Dit kan tegenwoordig ook eenvoudig via het internet. Enkele tips bij het kiezen van een goede spaarverzekering zijn:

  1. Vergelijk de offertes goed en let vooral op de kosten en de kostenstructuur van het spaarproduct. Die kunnen namelijk per instelling sterk uiteen lopen. Bij sommige aanbieders gaat een groot deel van wat u spaart vooral in de eerste jaren op aan gemaakte kosten.
  2. Bekijk de voorwaarden goed. Kunt u tussentijds van het product af en tegen welke voorwaarden.
  3. Laat u ook door uw adviseur ook duidelijk voorrekenen wat er gebeurt, als u voortijdig ophoudt met sparen of als u onverhoopt komt te overlijden. Want een spaarverzekering kan zeker interessant zijn voor de studie van uw kind of uw pensioen en hypotheek, maar dan wilt u toch graag ook vooraf weten wat er bij verschillende scenario’s met het gespaarde bedrag gebeurt en of het voor u allemaal betaalbaar blijft.

Meer info op de WIKI4YOU homepage