Wat is de goedkoopste bestelautoverzekering

Inleiding

Wanneer je een bestelauto bezit, dan is het in Nederland verplicht om een bestelautoverzekering te hebben. Sommige mensen hebben een bestelauto voor particulier gebruik, maar over het algemeen wordt een bestelauto gebruikt door bedrijven. Een bestelautoverzekering verschilt niet zoveel van een gewone autoverzekering. Je kan je bestelauto net als een gewone auto namelijk op drie manieren verzekeren, namelijk WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Maar wanneer je de premies gaat vergelijken, dan zal je zien dat een bestelautoverzekering een stuk duurder is dan een gewone autoverzekering. Ook tussen de verschillende bestelautoverzekeringen zit aardig wat prijsverschil. Je kan aardig wat geld besparen door te kiezen voor een goedkope bestelautoverzekering. Wat is de goedkoopste bestelautoverzekering?

Wat is een bestelauto precies?

Een bestelauto is een motorvoertuig dat over het algemeen wordt gebruikt om goederen te vervoeren. Dit kan een auto zijn, maar ook een soort busje. In plaats van bij een gewone auto, heeft een bestelauto extra laadruimte. Verder wordt als regel gehanteerd dat een bestelauto niet meer dan 3500 kilo mag wegen. Wanneer de bestelauto namelijk meer weegt, dan wordt er over een vrachtwagen gesproken. Een bestelauto wordt over het algemeen gebruikt voor zakelijk gebruik, maar particulier kan natuurlijk ook.

Wat voor bestelautoverzekering sluit je af?

Wanneer je een bestelautoverzekering wilt afsluiten, dan is het belangrijk om na te gaan wat voor verzekering je precies wilt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de schade die vergoed wordt. Wil je dat alleen de schade wordt vergoed die je bij een ander maakt of wil je dat ook je eigen schade door de verzekering wordt vergoed? Je kan kiezen uit drie soorten. Je moet altijd minimaal een WA-verzekering hebben.

 • WA-verzekering. Deze verzekering dekt de schade die je maakt bij een andere auto en/of persoon. De schade aan je eigen bestelauto wordt niet vergoed. Deze verzekering wordt aangeraden als je bestelauto ouder dan tien jaar is en niet veel meer waard is.
 • WA-verzekering + beperkt casco. Met deze verzekering wordt bovenstaande gedekt, maar ook specifieke schade aan je eigen auto. Welke schade gedekt is, kan je in de voorwaarden nalezen. Vaak gaat het om schade waar je zelf niks aan kan doen, zoals diefstal, brand of bliksem. Deze verzekering wordt aangeraden voor bestelauto's van gemiddelde leeftijd (tussen de vijf en tien jaar).
 • WA-verzekering + volledig casco. Met deze verzekering ben je voor alles verzekerd. Zowel de schade aan een ander, als aan je eigen bestelauto worden vergoed. Deze verzekering wordt aangeraden bij bestelauto's tot vijf jaar.

Een WA-verzekering is uiteraard goedkoper dan een WA-verzekering + volledig casco. Maar een goede verzekering is nooit verkeerd. Met een bestelauto ben je waarschijnlijk vaker op de weg dan met een auto voor particulier gebruik, dus de kans dat er wat gebeurd is ook groter.

Wanneer je een bestelautoverzekering wilt afsluiten, dan zullen er verschillende gegevens worden gevraagd. Deze gegevens zullen de hoogte van de bestelautoverzekering bepalen. Denk hierbij aan:

 • Gegevens van de bestelauto (zoals merk en leeftijd)
 • Nieuwwaarde en dagwaarde van je bestelauto
 • Aantal kilometers dat er per jaar mee worden gereden
 • Het aantal jaar dat je een rijbewijs hebt
 • Schadevrije jaren
 • Gebruik je de bestelauto zakelijk of particulier
 • Waarvoor wordt de bestelauto gebruikt en wat wordt ermee vervoerd
 • Je postcode, sommmige verzekeringsmaatschappijen houden met de premie rekening met je woonplaats. Een verzekering zou in dat geval in de randstad duurder zijn dan in rustige gebieden.

Wat is de goedkoopste bestelautoverzekering?

Het is niet te bepalen wat precies de goedkoopste bestelautoverzekering is. De premie voor de verzekering wordt door zoveel factoren bepaald, dat er bij iedere bestelauto weer een ander de goedkoopste is. Wel kan je vaak zeggen dat zogehete internetverzekeringen goedkoper zijn. Hierbij wordt alles online geregeld, waardoor je premie lager is. Ook krijg je over het algemeen korting op je bestelautoverzekering als je meerdere verzekeringen hebt lopen bij dezelfde verzekeraar. Wanneer je een bestelautoverzekering wilt afsluiten, dan is de volgende site heel handig om verschillende verzekeringen te vergelijken.

Premie.nl

Conclusie

Bezitters van een bestelauto moeten verplicht een bestelautoverzekering hebben. Met deze verzekering wordt de schade gedekt die je aan een ander rijdt, met een uitgebreidere verzekering wordt ook je eigen schade vergoed. Er zit aardig wat prijsverschil tussen verschillende aanbieders van bestelautoverzekeringen. Je kan er dus flink je voordeel mee doen door te kiezen voor de goedkoopste. Je kan niet één bestelautoverzekering de goedkoopste noemen, omdat de premie van veel verschillende factoren afhangt. Wanneer je een bestelautoverzekering wilt afsluiten, dan kan je het beste zelf een vergelijking maken om te bekijken bij wie je het goedkoopste uit bent.