Waar kun je online autoverzekeringen vergelijken

Inleiding

Autobezitters zijn verplicht om een autoverzekering af te sluiten. De auto moet minimaal WA verzekerd zijn. Dit houdt in dat als jij schade maakt bij een ander, dat deze schade door jouw verzekering vergoed wordt. Maar je kunt ook voor een uitgebreide autoverzekering kiezen zoals Beperkt Casco en Volledig Casco. Er zijn tal van verzekeraars waar je een autoverzekering kunt afsluiten. De verschillen in premies zijn zeer groot. Zo kan het gerust op jaarbasis een enkele honderden euro schelen! Waar kun je online autoverzekeringen vergelijken?

Autoverzekering afsluiten

Het is best ingewikkeld om autoverzekeringen te vergelijken. Bij bijvoorbeeld een zorgverzekering heb je in principe één premie die voor iedereen hetzelfde is. Bij een autoverzekering zijn er tal van punten die meespelen bij de hoogte van je autoverzekering. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar:

 • Soort autoverzekering
 • De waarde en leeftijd van je auto
 • Je leeftijd en het aantal jaar dat je je rijbewijs hebt
 • Schadevrije jaren
 • Aantal gereden kilometers per jaar
 • Je woonplaats

Je zult bij iedere verzekeraar een nieuwe berekening moeten laten maken om erachter te komen wat de hoogte van de premie is. Dit is natuurlijk ontzettend lastig. Gelukkig zijn er online verschillende vergelijkingssites waar je autoverzekeringen kunt vergelijken. Het valt echter wel op dat niet bij iedere site de uitkomst hetzelfde is! Dit kan twee oorzaken hebben. Verschillende vergelijkingssites hebben een lagere premie kunnen afdwingen bij een verzekeraar. Zo kun je extra korting krijgen als je via de vergelijkingssite een autoverzekering afsluit. Maar andere sites zijn niet helemaal betrouwbaar en onafhankelijk. Zo krijgen ze van bepaalde verzekeraars een bedrag als er een autoverzekering wordt afgesloten. Resultaten kunnen zo gefilterd worden dat alleen deze verzekeraars overblijven. Gelukkig zijn er genoeg sites waar je wel de goedkoopste autoverzekering te zien krijgt.

Waar kun je online autoverzekering vergelijken?

Er zijn verschillende vergelijkingssites. Om deze te vergelijken heb ik voor mijn eigen auto een berekening laten uitvoeren. De uitkomst daarvan heb ik meegenomen in dit artikel. Maar het kan dus goed zijn dat er met een andere auto een andere uitkomst is!

Independer

Eén van de bekendste vergelijkingssites is Independer.nl. Je begint met het invullen van de hierboven beschreven gegevens. Aan de hand daarvan krijg je een top drie te zien met de beste prijs en kwaliteit. Dit is niet persé de goedkoopste autoverzekering! Voor de goedkoopste autoverzekering zul je een scherm verder moeten klikken. Nu krijg je een overzicht te zien van de goedkoopste autoverzekeringen. Ook staan er cijfers bij voor bijvoorbeeld klantenservice en polis voorwaarden. Groot voordeel is dat je reviews kunt lezen van andere klanten. Een goedkope autoverzekering is fijn, maar ook betrouwbaarheid en service zijn belangrijk! Verzekeraars willen graag goed uit de vergelijking van Independer komen en bieden daarom een goedkopere premie. Vergeleken met andere vergelijkingssites scheelt dit één á twee euro per maand!

Premie

Ook bij Premie kun je autoverzekeringen vergelijken. Er vallen een aantal dingen op als je de vergelijking vergelijkt met Independer. Zo is de goedkoopste autoverzekering goedkoper dan bij Independer! De rest van de autoverzekeringen is wel een paar euro duurder. Het overzicht is minder uitgebreid dan bij Independer.nl, maar toch is Premie een goede site om autoverzekeringen te vergelijken.

Verzekeringssite

Een derde mogelijkheid is de Verzekeringssite. Deze site werkt anders dan bovenstaande sites. Je krijgt geen precieze premie te zien maar een indicatie. Ook krijg je geen verzekeraars te zien. Om hierachter te komen zul je een offerte aan moeten vragen. Aan de hand daarvan kun je een aanbieding krijgen. Een nadeel is dat je niet van alle verzekeraars een offerte kunt aanvragen. Zo weet je eigenlijk nog niet wat precies de goedkoopste autoverzekering is!

Tips en opmerkingen

 • Let bij het vergelijken op het eigen risico. Bij schade zul je dit bedrag eerst zelf moeten betalen. Wil je dit liever niet? Kies dan voor een verzekeraar waarbij geen eigen risico geldt. De premie zal in dat geval wel iets hoger zijn, maar het verschil is over het algemeen minimaal!
 • Je premie wordt berekend aan de hand van de gegevens die jij opgeeft. Kijk dus altijd goed na of je de juiste gegevens invult. Bij foutieve gegevens kan een andere premie van toepassing zijn.
 • Bij verschillende verzekeraars krijg je korting als je meerdere verzekeringen afsluit. Dit voordeel is niet meegenomen in de berekening voor de goedkoopste autoverzekering.
 • Veel mensen sluiten ook een inzittenden- en rechtbijstandsverzekering af. De premie hiervan is een stuk lager dan van een autoverzekering, maar toch kan het lonen om te vergelijken.
 • Wanneer je autoverzekeringen gaat vergelijken, valt op dat er veel relatief onbekende verzekeraars tussen staan. Laat je hierdoor niet gelijk afschrikken, maar bekijk bijvoorbeeld eerst de sites of zoek op internet naar andere ervaringen.

Conclusie

Het is belangrijk om een autoverzekering te zoeken die aan jouw wensen voldoet. De premie moet niet te hoog zijn en de polis voorwaarden moeten gunstig zijn. Het is opvallend dat er bij verschillende vergelijkingssites een andere uikomst uit komt! Sluit daarom niet zomaar bij de eerste de beste site een autoverzekering af, maar vergelijk ook vergelijkingssites onderling! Zoek een autoverzekering uit waar jij je goed bij voelt en kijk dan bij welke site deze het goedkoopst is!