Hoe worden schadevrije jaren opgebouwd bij een autoverzekering

Inleiding

Er bestaan nogal wat misverstanden over het opbouwen van schadevrije jaren bij een autoverzekering. Zijn ze nou gekoppeld aan je rijbewijs, het aantal schades wat je hebt gemaakt of aan een autoverzekering? Of is het misschien wel een combinatie van deze aspecten? In dit artikel wordt uitgelegd hoe een verzekeraar het aantal schadevrije jaren bij het afsluiten van een autoverzekering berekend.

Hoe zit het nou echt?

Schadevrije jaren zijn jaren die je opbouwt als je een autoverzekering hebt en geen schade (door je eigen schuld) maakt. Aan deze schadevrije jaren is no-claimkorting gekoppeld. Deze korting kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je 20 euro (maximale no- claimkorting van bijvoorbeeld tachtig procent) in plaats van 60 euro (geen schadevrije jaren) aan autoverzekering per maand betaald. Een aanzienlijk verschil.

Schadevrije jaren zijn sinds 2007 centraal geregistreerd in Roydata. Dit registratiesysteem wordt door de verzekeraar geraadpleegd wanneer iemand een autoverzekering afsluit. Individuen kunnen niet zelf het aantal schadevrije jaren opvragen bij Roydata, dit kan alleen de verzekeraar doen. Je kunt dit wel via de verzekeraar opvragen en krijgt het dan per post thuis gestuurd. Schadevrije jaren voor 2007 werden via een royementsverklaring geregeld. Een royementsverklaring is een document met een geldigheid van een jaar. Na dat jaar vervallen de schadevrije jaren. Als je dus een jaar of langer geen autoverzekering hebt begin je bij een nieuwe autoverzekering weer op nul. Erg vervelend als je bijvoorbeeld al 30 schadevrije jaren had opgebouwd. Er zijn verzekeraars die soms drie jaar schadevrije jaren overnemen maar vraag dit altijd eerst na. Wees ook altijd voorzichtig als je bijvoorbeeld een nieuwe auto op naam van je partner wil zetten. 

 

Na een schade

Als je schade door jouw schuld hebt gemaakt dan val je terug in het aantal schadevrije jaren. Vaak trekt een verzekeraar een aantal jaren van je ladder af en moet je meer aan verzekeringspremie gaan betalen. Nu kan dit per verzekeraar nogal verschillen. Vanaf 2016 moeten alle verzekeraars dezelfde terugval tabel gebruiken bij schades. Dan wordt het dus een stuk duidelijker.

Wanneer je een kleine schade hebt gemaakt overweeg dan of je de kosten niet zelf kan vergoeden, in sommige gevallen is dat goedkoper dan het terugvallen in je schadevrije jaren. Kijk dus altijd eerst goed naar welke trede je bent gegaan. 

Hoe zit het met opbouwen van schadevrije jaren als je nooit een eigen auto hebt gehad maar altijd schadevrij in de auto van je partner gereden hebt?

In uitzonderlijke gevallen kunnen schadevrije jaren bij een scheiding worden overgedragen naar je (ex-) partner. Neem hiervoor altijd contact op met de verzekeraar.

Rijbewijs en schadevrije jaren

Het is dus niet zo dat wanneer je al jaren je rijbewijs hebt en zonder schade in de auto van anderen hebt gereden je schadevrije jaren hebt opgebouwd in de ogen van een verzekeraar. Schadevrije jaren zijn alleen gekoppeld aan de jaren die je schadevrij gereden hebt en een eigen autoverzekering op je naam hebt.

Conclusie

Er bestaan nogal wat misverstanden over het opbouwen van schadevrije jaren bij een autoverzekering. Je bouwt schadevrije jaren alleen op als je een autoverzekering op je naam hebt en geen schade maakt. Wees er altijd op bedacht dat je schadevrije jaren kunt kwijtraken als er een jaar of langer geen autoverzekering op je naam staat.