Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren toegelicht

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren in 2022 afsluiten

Welke_verzekering_bij_schade-IntroPlaatje.jpg

Bent u of uw kind aansprekelijk voor een schade? Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren, AVP, is niet wettelijk verplicht, maar het is wel heel verstandig om deze verzekering af te sluiten. Sommige mensen denken geen verzekering nodig te hebben, maar ze hebben ongelijk. Als u aansprakelijk wordt gesteld voor voor schade, kan u dat veel geld kosten wanneer u niet goed verzekerd bent. De verzekering kost relatief weinig en geeft u een bescherming tot meestal maximaal 1 miljoen euro. De moeite waard dus. Nieuw zijn de gevolgen van het hangmat-arrest van de Hoge Raad voor Mieke van Oss uit Volkel.

Wie is met AVP verzekerd?

De Aansprakelijkheidsverzekering particulieren AVP is misschien wel de meest onderschatte verzekering van alle verzekeringen: velen denken hem niet nodig te hebben. U verzekert zo niet alleen uzelf, ook uw huisgenoten, kinderen en huisdieren. Uw hele gezin dus inclusief hond of kat. Het spreekt voor zich dat dit een omvangrijk pakket is. U bent ook verzekerd als een voetbal onverhoopt tot grote schade aan derden leidt, uw hond zich los trekt en de weg over rent. Noem de vele voorbeelden die tot grote schades kunnen leiden maar op. Iedereen kan per ongeluk een dure vaas omstoten of op een andere manier onbedoeld schade aan derden toebrengen. Of uw fiets valt tegen een geparkeerde auto. En dan wordt u zeer waarschijnlijk door de tegenpartij aansprakelijk gesteld voor de veroorzaakte schade.

Wat is met AVP verzekerd?

Verzekerd is de schade die door de verzekerden onbedoeld wordt toegebracht aan particulieren. Er mag geen opzet in het spel zijn en het moet gaan om zaken, waarvoor u ook wettelijk aansprakelijk gesteld kunt worden door derden. Dus niet de overmachtsituaties.

Het hangmat arrest

Het hangmat-arrest van de Hoge Raad zorgt ervoor dat ook uw partner wettelijk aansprakelijk is als door zijn of haar toedoen aan u schade wordt toegebracht. Het gaat hier om een mevrouw uit Volkel die ernstig invalide raakte doordat haar hangmat, opgehangen in de tuin van haar partner, los raakte. De verzekering wilde in eerste instantie niet betalen, omdat het niet om derden ging, maar een partner. De Hoge Raad heeft nu bepaald dat een partner wel degelijk wettelijk aansprakelijk kan zijn en diens verzekering in dat geval dan ook moet uitbetalen.

Vergelijk verzekeringen online

Elke verzekeraar heeft wel een AVP, maar de premies verschillen nogal en ook de gedekte schade. Vaak kunt u de premies online goed onderling vergelijken. Vraag zo nodig meerdere offertes aan. Niet alleen de premie is van belang, maar ook de dekking en de maximale schade die door de verzekeraar kan worden uitgekeerd. Gemiddeld genomen varieert de dekking tussen de 500.000 en 2.500.000 euro. De premies zijn relatief laag. Geen AVP nemen is tegen die achtergrond dan ook niet aan te raden. Zeker niet als u kinderen of huisdieren hebt.

Tips aansprakelijkheidsverzekering

Bekijk uw aansprakelijkheid ook op de volgende punten:

  1. Geldt er een algemeen eigen risico en hoe hoog is die.
  2. Is ook uw aansprakelijkheid voor eventuele schade veroorzaakt tijdens sport- en spelsituaties gedekt.
  3. Is ook de schade als gevolg van een vriendendienst of in geval van geleende goederen meeverzekerd.
  4. Geldt de dekking wereldwijd of alleen in Nederland.
  5. Zijn ook uw uitwonende studerende kinderen verzekerd.
  6. Bent u ook als passagier van een auto, boot, vliegtuig of ander voertuig verzekerd.
  7. Is de eventuele schade die wordt veroorzaakt bij vakantiewerk meeverzekerd.
  8. Is de eventuele schade tijdens het lopen van een krantenwijk meeverzekerd.

Natuurlijk zijn niet al deze punten voor iedereen even belangrijk, maar sommige verzekeraars verzekeren het wel allemaal mee, zonder dat de premie veel hoger hoeft te zijn dan bij een verzekeraar die wel een eigen risico hanteert en vaak minder dekking biedt. Vergelijk dus niet alleen de premies van de verschillende aanbieders van verzekeringen goed, maar let ook goed op de dekking die met het verzekeringspakket wordt geboden.