Zorgverzekeraar gierig voor mensen met basisverzekering

Inleiding

Voor 15 november moeten de nieuwe tarieven voor de premies weer worden vastgesteld. Er wordt verwacht dat de premies gemiddeld met 46 euro per jaar omhoog gaan. Wanneer men niet tevreden is over zijn zorgverzekeraar, kan er tot 1 januari 2010 gratis worden overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Mensen die bijna nooit ziek zijn en gebruik maken van de huisarts of het ziekenhuis worden de dupe van de zorgverzekeraar. Ze betalen premie, maar krijgen er in principe weinig voor terug. Bij de bedragen neem ik even mijn eigen zorgverzekeraar als voorbeeld.

 Voorbeelden

Deze mensen nemen een basisverzekering om nog zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Gemiddeld wordt er voor een basisverzekering 90 euro betaald. Dit is 90 x 12 = 1080 euro per jaar per persoon. Dus wanneer je met z'n tweeën bent is dat 2160 per jaar. Daarmee denk je toch redelijk goed verzekerd te zijn, maar over het algemeen worden alleen bezoeken aan dokter, ziekenhuis en verloskundige vergoed. Bloedonderzoeken, hulpmiddelen en medicijnen moeten zelf betaald worden.

Stel je hebt last van je ontstoken ogen en je gaat ermee naar de dokter. Deze schrijft oogdruppels voor. Deze moet je bij de apotheek ophalen. Het bezoek aan je huisarts wordt wel vergoed, maar de rekening voor je oogdruppels krijg je een paar weken later door de bus. Het is maar 16,94, dus je kan het vast wel missen. Maar in verhouding tot de 1080 euro premie die je per jaar betaalt, slaat het nergens op dat het niet vergoed wordt voor je.

Nog een voorbeeld, je bent zwanger en je bloed wordt een paar keer geprikt om op ziektes en bloedwaardes te controleren. Die gebeurt bij een laboratorium. Zelfs dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het is een bedrag van nog geen vier euro, maar het was toch wel een stukje service geweest als dit gewoon vergoed werd. Het bloed wordt geprikt uit voorzorg, niet zomaar voor de lol.

Eigen risico

Vroeger bestond er zoiets als het no claim systeem. Iedereen begon met een bedrag van 250 euro. Alle kosten die gemaakt werden (zoals de oogdruppels en het bloedprikken) gingen daar vanaf. Het bedrag dat overbleef kreeg je netjes ieder jaar op je rekening gestort. Ideaal voor mensen die nooit wat hadden. Het was toch een soort van bedankje dat je geen geld hebt gekost.

Maar omdat dit een te groot succes was en er veel mensen een bedrag overhielden is het maar weer afgeschaft. Het verplicht eigen risico is er voor in de plek gekomen. Maar hier verdien je niks meer mee. Iedereen begint nou met een bedrag van 155 euro. Alle kosten die gemaakt worden gaan er vanaf. Maar pas alles wat onder die 155 euro komt, wordt vergoed. Mensen die dus maar weinig gebruik maken van de zorg, krijgen dus niks vergoed, terwijl ze wel volledige premie betalen.

Je hoopt bijna dat je wel wat krijgt zodat je optimaal gebruik kan maken van je verzekering en niet het idee hebt dat je je premie voor niks betaalt.

Lees ook: