Wat moet je doen als je geen zorgverzekering hebt

Inleiding

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Met een zorgverzekering ben je verzekerd tegen de meeste medische kosten zoals huisarts en ziekenhuisbezoek. Toch zijn er nog steeds ruim 150.000 mensen die geen zorgverzekering hebben. Dit zijn vooral kinderen en jongeren, alloctonen en inburgeraars, maar ook bijvoorbeeld mensen met schulden laten hun zorgverzekering zitten. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) gaat vanaf 15 maart actief op zoek naar mensen die geen zorgverzekering hebben. Het is de bedoeling dat alle onverzekerden weer een zorgverzekering krijgen. Wat moet je allemaal weten als je geen zorgverzekering hebt?

Goedkoopste zorgverzekering 2015

Zorgverzekering Premie per maand Aanbieding Overstappen
Bewuzt   85,00   Overstappen naar Bewuzt
Ditzo   89,95   Overstappen naar Ditzo
CZdirect  91,15   Overstappen naar CZdirect
Energiek  91,45   Overstappen naar Energiek
OHRA  91,87   Overstappen naar OHRA
Unive   96,30  10 procent korting Overstappen naar Univé 
PNOzorg  96,60   Overstappen naar PNOzorg
UnitedConsumers   97,15  Korting of cadeau Overstappen naar UnitedConsumers
Delta Lloyd  98,78   Overstappen naar Delta Lloyd

Actuele informatie

Geen zorgverzekering

Waarom hebben sommige mensen geen zorgverzekering?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand geen zorgverzekering heeft. Bij kinderen en jongeren is het vaak onwetendheid. Voor kinderen hoeft geen zorgpremie betaald te worden, maar de ouders moeten er wel erg in hebben om hun kind bij hun eigen zorgverzekering in te schrijven. Wanneer een kind achttien jaar is, dan moet hij verplicht zijn eigen zorgverzekering hebben. Op dat moment moet er premie betaald gaan worden. Veel jongeren hebben hier geen erg in en lopen onverzekerd rond. Maar ook inburgeraars en allochtonen hebben vaak geen zorgverzekering. Ze weten niet dat dit verplicht is of hoe een zorgverzekering precies afgesloten moet worden.

Wat moet je doen als je geen zorgverzekering hebt?

Wanneer je geen zorgverzekering hebt, dan is het van belang dat je deze verzekering zo snel mogelijk afsluit. Op het moment dat je geen zorgverzekering hebt, dan worden je medische kosten niet vergoed. Rekeningen voor bijvoorbeeld de huisarts zal je zelf moeten betalen. Mensen die geen zorgverzekering hebben en die deze nu gaan afsluiten, moeten de gemiste premie terugbetalen. Er wordt bekeken hoe lang iemand onverzekerd is geweest. De boete is 130 procent van je premie van de basisverzekering.

Stel, iemand heeft drie maanden geen zorgverzekering gehad en de premie van zijn basisverzekering is 100 euro. Dan wordt het 100 x 1.30 x 3 = 390 euro. Het is dus van belang om niet te lang zonder zorgverzekering rond te lopen omdat dit bedrag alleen maar meer oploopt.

Het CVZ controleert of mensen een zorgverzekering hebben. Op het moment dat ze iemand tegenkomen die geen verzekering heeft, dan krijgt deze persoon een brief met een aanmaning om zich zo snel mogelijk te verzekeren. Wanneer dit niet gebeurt, dan krijg je een boete. Het CVZ zal opnieuw een brief sturen met erin dat je een zorgverzekering moet afsluiten. Wanneer je dit opnieuw niet doet, dan krijg je opnieuw een boete. Na twee boetes zal het CVZ een zorgverzekering voor je afsluiten. De premie van 12 maanden wordt van je loon of uitkering ingehouden.

Wanneer hoef je geen boete te betalen?

Niet iedereen hoeft een boete te betalen, er zijn een paar uitzonderingen:

  • Door psychische problemen kan het je niet worden aangerekend dat je geen zorgverzekering hebt afgesloten.
  • Het een fout van de zorgverzekeraar is dat je geen zorgverzekering hebt. Je hebt bijvoorbeeld wel een verzekering afgesloten, maar bij de verwerking is er iets bij de zorgverzekeraar verkeerd gegaan.
  • Verder hoef je geen boete te betalen als je in de schuldsanering zit, failliet bent of te weinig inkomen hebt.
  • De boete kan verlaagd worden als blijkt dat je het niet kan opbrengen om de boete in één jaar te betalen.

Conclusie

Wanneer je geen zorgverzekering hebt, dan is het aan te raden om deze zo snel mogelijk af te sluiten. Het is sowieso goed voor jezelf, je moet er niet aan denken dat je ziek wordt en alle medische kosten zelf moet betalen. Maar ook de boete wordt steeds hoger als je geen zorgverzekering afsluit. Des te langer je onverzekerd bent, des te hoger de boete. Het is wel fijn om te weten dat als je in de schulden zit of een laag inkomen hebt, dat je deze boete niet hoeft te betalen of dat je maar een gedeelte hoeft te betalen. Het is niet de taak van het CVZ om mensen in de schulden te brengen, het is alleen hun taak om iedereen aan een zorgverzekering te helpen.

Reacties (3)

Reageer
Manon reageerde 7 jaar geleden
08 Apr 13:04
Collega van mij is vanuit Hongarije tijdelijk aan het werk in in nederland. Onlangs heeft hij een auto ongeluk gehad en nu blijkt dat hij geen zorgverzekering heeft, ik begrijp dat hij deze nu zelf moet betalen?! nu wordt hij ontslagen uit het zekenhuis en wil weer terug naar Hongarije, hij kan toch voorlopig niet werken, dit vervoer zal niet betaald worden door zijn zorgverzekering. Ik vind dit allemaal erg sneu, is hier geen vangnet voor? of is dit mss te verhalen op een andere verzekering die hij mss wel heeft?

Ik hoor het graag :-)
Priscilla reageerde 7 jaar geleden
25 Aug 21:58
Dat is inderdaad zeer vervelend. Eigenlijk geldt bij alles dat je zelf moet blijven controleren. Zeker instellingen en gemeentes maken vaak fouten. Helaas bent u daar nu de dupe van. U heeft waarschijnlijk maanden teveel uitkering ontvangen omdat u geen zorgverzekering betaalde. U zal het geld moeten terug betalen, maar ik denk dat u wel moet voorstellen om een betalingsregeling af te spreken. Bekijk per maand hoeveel je kunt missen om af te betalen, ook al is het maar een paar tientjes en probeer zo tot een oplossing te komen met je gemeente. Succes.
Kees reageerde 7 jaar geleden
25 Aug 16:47
Kan u mij vertellen als ik formulieren in vul via gemeente naar zorgverzekering vanaf december 2011 een IOAW uitkering toegekend te hebben en ik op het formulier aangekruisd heb dat ik het per acceptgiro zelf wil betalen, dat na een maand geen acceptgirokaart binnen was gekomen heb ik zorgverzekeraar gebeld of ik wel verzekerd was en of ik geen achterstand op ga lopen, Nee hoor meneer u heb geen achterstand de gemeente heb betaald. Nu half jaar verder juni is door gemeente gestopt met betalen en dit kwam ik in augustus pas per brief te horen van zorgverzekeraar dat ik per acceptgiro ging betalen vanaf juni tot augustus een achterstand opgelopen te hebben van maar 353 euro. werd door zorgverzekaar naar gemeente gestuurd en daar vertelde ze mij dat het de fout was bij zorgverzekeraar en ook weer andersom naar gemeente toe. Nu is vanaf december door gemeente geld overgemaakt en niet van mijn uitkering afgehouden dus dat ga de gemeente ook nogeens bij mij terug halen van een minium uitkeringkje alles bij elkaar kom dat op ongeveer 1375 euro terwijl ik daar niet omgevraagd heb dat hier een grote fout gemaakt is door 2 instantie s en ik geen geld nog raad weet om dit op te lossen en gemeente doe er ook maar niks mee.