Wat is het verschil tussen een natura en restitutie polis

Inleiding

Wanneer je een zorgverzekering wilt afsluiten, dan kan je bij veel zorgverzekeraars kiezen tussen een natura en restitutie polis. Het is voor veel mensen onduidelijk wat nu precies het verschil is tussen een natura en restitutie polis. Wanneer je de twee naast elkaar zet, zal vooral opvallen dat een restitutie polis een stuk duurder is. Maar dat is natuurlijk niet het enige verschil. IWat wil je weten over een natura en restitutie polis?

Wat is een natura polis?

Bij een natura polis heeft de zorgverzekeraar zorg ingekocht. Met andere woorden: de zorgverzekeraar heeft afspraken gemaakt met verschillende zorgverleners. Dit zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, privéklinieken, kraamzorg en verloskundigen. Met deze zorgaanbieders heeft de zorgverzekeraar een contract afgesloten. Een zorgverzekeraar maakt afspraken om bijvoorbeeld goede zorg te garanderen of om geld te besparen. Als patiënt houdt dit in dat je bij een natura polis in principe verplicht bent om naar deze zorgaanbieder te gaan. Het voordeel is dat alle zorgkosten vergoed worden en dat je de rekening niet hoeft voor te schieten. Een nadeel is dat je niet zelf kunt kiezen waar je behandeld wilt worden. Wanneer je wel naar een andere zorgaanbieder gaat, dan kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen.

  • Een natura polis is goedkoper dan een restitutie polis
  • Bij een natura polis worden de volledige kosten vergoed wanneer je naar een zorgverlener gaat waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft.
  • De rekening wordt in de meeste gevallen rechtstreeks door de zorgverzekeraar betaald. Je hoeft dus niks voor te schieten.
  • Wanneer je naar een zorgverlener gaat waarmee je zorgverzekeraar geen contract heeft, kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen.

Wat is een restitutie polis?

Bij een restitutie polis heeft de zorgverzekeraar geen zorg ingekocht. Je kunt dus zelf kiezen waar en door wie je behandeld wilt worden. Een ander verschil is dat het kan zijn dat je de rekening zelf moet betalen en daarna (een gedeelte) kan terug vorderen van je zorgverzekeraar. Het voordeel van een restitutie polis is dat je vrij bent om te kiezen uit zorgverleners. Een nadeel is dat je zorgkosten misschien niet volledig vergoed worden. Ook kan het zijn dat je de rekening eerst zelf moet betalen voordat je het bedrag terug krijgt. Een restitutie polis is duurder omdat er geen contracten zijn afgesloten. Dit is over het algemeen ook voor de zorgverzekeraar duurder.

  • De zorgverzekeraar heeft geen afspraken gemaakt met zorgverleners. Je kunt zelf beslissen van wie en waar je zorg wilt.
  • Een restitutie polis is duurder dan een natura polis.
  • In veel gevallen moet je de rekening eerst zelf betalen en kun je de nota daarna naar je zorgverzekeraar opsturen om geld terug te krijgen.

Conclusie

De meeste mensen kiezen voor een natura polis. Deze is namelijk goedkoper, plus de meeste zorgverzekeraars hebben met veel zorgverleners afspraken gemaakt. Het is dus niet zo dat je stad en land moet afreizen om een zorgverlener te bezoeken. Wanneer je een natura polis hebt afgesloten en je hebt zorg nodig, let dan wel van tevoren op of je zorgverzekeraar hier een contract mee heeft. De mensen met een restitutie polis hebben vaak meer zorg nodig en willen graag de keuze aan zichzelf hebben. Wanneer je een restitutie polis hebt afgesloten, lees dan altijd goed de voorwaarden in de polis. Verder is een combinatie van een natura en restitutie polis ook mogelijk. Laat je hierbij goed informeren voor welke zorg er een contract is afgesloten en waar je zelf over kunt beslissen.

Zorgverzekering vergelijken