Wanneer kan je de alimentatie wijzigen of stopzetten

Inleiding

Het betalen van alimentatie kan een behoorlijke aanslag zijn op je maandelijkse lasten. Je hebt twee soorten alimentatie, namelijk partneralimentatie en kinderalimentatie. Partneralimentatie is de alimentatie die je betaalt aan je ex-partner. Terwijl je kinderalimentatie betaalt om mee te helpen in het levensonderhoud van je kinderen. De berekening van de alimentatie wordt gemaakt op het moment dat je gaat scheiden. Er wordt gekeken naar de behoefte aan alimentatie voor je expartner en de kinderen. Daarna wordt er gekeken naar je draagkracht. De draagkracht is het bedrag dat beschikbaar is voor alimentatie. Maar soms gebeuren er dingen in de toekomst waardoor de draagkracht minder wordt. Hieronder de redenen waarom je de alimentatie kan laten herzien om minder te gaan betalen of zelfs te stoppen met betalen.

Partneralimentatie

Partneralimentatie moet je in principe betalen naar het aantal jaar dat je getrouwd bent geweest. Stel je bent acht jaar getrouwd geweest, dan moet je dus acht jaar partneralimentatie betalen. Er zit een maximum aan van twaalf jaar. De partneralimentatie kan stopgezet worden als:

  • Je expartner gaat samenwonen of trouwen met een nieuwe partner. Er wordt dan verwacht dat de nieuwe partner je expartner kan voorzien in zijn of haar levensbehoeftes.
  • Je expartner gaat (meer) werken en verdient daarom genoeg om voor zichzelf te kunnen zorgen. De partneralimentatie is niet meer nodig dan.

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie moet in principe betaalt worden tot dat de kinderen 18 zijn. Wanneer ze op hun 18e niet werken of genoeg verdienen, moet er betaald blijven worden tot hun 21e. Vanaf hun 18e hoef je het geld niet meer na je ex-partner over te maken, maar mag het rechtstreeks naar de kinderen worden overgemaakt. De kinderalimentatie kan gestopt worden als:

  • Het kind besluit om bij de betalende ouder te gaan wonen. Wanneer het kind bij jou komt wonen is het logisch dat je zelf gaat betalen voor het kind en dat het niet meer naar de andere ouder hoeft worden overgemaakt.
  • Het kind is 18 en heeft een eigen inkomen. Afhankelijk van hoeveel het kind verdient kan de alimentatie geminderd of stopgezet worden. Het is wel aan te raden om dit samen in overleg met het kind te doen om ruzie te voorkomen.

Andere redenen om de alimentatie te herzien

Er zijn nog meer redenen om de alimentatie te herzien. Wanneer je alimentatie betaalt kunnen er dingen in je leven veranderen. Door sommige gebeurtenissen heb je misschien minder inkomen en dus ook minder draagkracht voor de alimentatie. De alimentatie kan dan misschien wel verminderd of stopgezet worden.

  • Nieuwe partner. Wanneer je een nieuwe partner krijgt kan je draagkracht groter worden of kleiner. Dit is afhankelijk van of de nieuwe partner werkt. Wanneer de nieuwe partner werkt en meer verdient dan de bijstandsnorm (863 euro), dan wordt verwacht dat de nieuwe partner voor zichzelf kan zorgen en de helft van de vaste lasten (zoals woninglasten) op zich kan nemen. Wanneer dit het geval is blijft er van degene die alimentatie moet betalen meer geld over. De draagkracht wordt dus groter. Wanneer de nieuwe partner niet werkt of minder dan de bijstandsnorm, dan moet de nieuwe partner onderhouden worden. Je bent dus meer kwijt omdat je voor twee personen moet zorgen. De draagkracht wordt dus lager. Wanneer je de alimentatie laat herzien wordt er echter wel gekeken waarom de nieuwe partner niet werkt en of ze niet zou kunnen werken.
  • Kinderen. Het kan zijn dat je met een nieuwe partner ook kinderen wilt of dat je stiefkinderen in huis krijgt. Voor deze kinderen moet ook gezorgd en betaald worden. Kinderen die bij je in huis wonen gaan bij een nieuwe berekening altijd voor op kinderen die bij je expartner wonen. Je lasten worden hoger met een nieuw kind, waardoor je draagkracht naar beneden gaat.
  • Ander werk of ontslag. In deze slechte tijden raken veel mensen hun baan kwijt en verdienen ze minder doordat ze bijvoorbeeld gedwongen minder moeten gaan werken. Het inkomen waarop de alimentatie is vastgesteld, wordt dan in veel gevallen een stuk lager. Bij ontslag krijg je 75% van je laatst verdiende loon. Wanneer je loon minder is, is je draagkracht ook minder. Er kan dan worden gekeken om de alimenatie te laten herzien. Er wordt wel gekeken waarom je ontslagen bent of waarom je minder bent gaan verdienen. Er moet wel een geldige reden zijn.
  • Woonlasten. Mensen die net gescheiden zijn komen vaak in een klein huurhuisje terecht. Het kan zijn dat je na een aantal jaar wilt verhuizen om groter te gaan wonen. Dit kan omdat je een nieuwe partner hebt of omdat je ruimte wilt hebben voor de kinderen. Er moet wel een geldige reden zijn waarom je duurder bent gaan wonen. Wanneer je woonlasten een stuk hoger zijn, kan er opnieuw worden gekeken om de alimentatie te laten herzien.

Wat te doen

Wanneer er veranderingen zijn en je denkt in je recht te staan om de hoogte van de alimentatie te laten wijzigen of stop te zetten, neem dan contact op met een advocaat. Hij zal een nieuwe berekening maken om te kijken of je ook daadwerkelijk de alimentatie kan laten herzien. Wanneer blijkt dat je minder kan betalen, dan zal je ex-partner het hier waarschijnlijk niet mee eens zijn. Zaken om de alimentatie te wijzigen of te stoppen komen daarom eigenlijk altijd voor de rechter. Hij zal de situatie bekijken of de alimentatie ook daadwerkelijk gewijzigd of stopgezet kan worden. Vraag altijd advies aan een advocaat of je wel echt sterk staat!

Bezoek ook: zorgverzekering 2014

Reacties (59)

Reageer
Hajar reageerde 2 jaar geleden
05 Feb 11:47
Halo

Ik heb een vraagje, me man en ik zijn sinds 2013 officieel gescheiden en ik heb deze maand voor het eerst alimentatie gehad van €193 voor mijn 3 kinderen. Alleen zit ik in de bijstandsuitkering en heb ik het doorgegeven. Mijn exman verdiend niet zoveel en omdat het de vader van me kinderen is wil ik mijn alimentatie stoppen omdat de hele bedrag tog wordt gekort op mijn uitkering. Dus nu is me vraag is het mogelijk om het te laten stoppen, me ex man is wel hertrouwd.

Met vriendelijke groeten
Bert reageerde 3 jaar geleden
17 Oct 10:55
Ik betaal aan mijn ex partneralimentatie en kinderalimentatie. Partneralimentatie was ik niet verplicht daar wij niet getrouwd waren of geregisteerd partner waren, toch coulant geweest en zij krijgt nu € 1245,- p/mnd. Maar echter de manier hoe zij mij behandeld en mijn kinderen opzet tegen mij wil ik van die partneralimentatie af. Kan dit?
Hopelijk komt iemand met advise!
Wim reageerde 3 jaar geleden
07 Oct 21:26
Een man is altijd de klos, schulden betaald, 15 jaar alimentatie netjes op tijd...... kan ik nog 3 jaar dokken tot zijn 21ste.
Wat is dit voor een land...........!!!!!!!
Jeanne reageerde 3 jaar geleden
14 Sep 23:02
mijn ex betaalde voor mijn dochter per maand 165,00 voor haar 18 verjaardag heeft hij haar een papier laten teken dat zij maar 75,00 euro per maand gaat krijgen, wist zij veel, zij heeft geen copy van dit formulier gekregen, zij woont bij mij in met oktober krijgt zij een studiebeurs verder heeft zij geen inkomen kan dit zo maar een rechtszaak tegen haar vader in gaan wil zij niet
A.D reageerde 3 jaar geleden
14 Sep 18:48
Hallo,

Ik krijg met mijn nieuwe vriendin binnenkort een kindje. Mijn vriendin werkt gewoon en ik ook en mijn ex ook (parttime, ik gok 26/28 uur). Ik betaal partneralimentatie (€150) en kinder alimentie (€380). Waar ik benieuwd naar ben is hoe groot de kans is dat de alimentatie naar beneden gaat met de komst van ons kindje. Valt er door u iets over aan te geven? Die €500 is een aanslag op mijn salaris en zeker nu er een kindje aan komt.
Ik ben benieuwd naar uw reactie! D

Vriendelijke groet
M reageerde 3 jaar geleden
28 Aug 16:26
hallo,,heb twee vragen:
1: ik ben gescheiden en betaal voor me jongste dochter 341,- alimentatie berekend op mijn inkomen met dat van me nieuwe partner omdat we de kosten konden delen had ik meer draagkracht...me partner is wegens gezondheid en zware medicatie gedwongen moeten stoppen met haar bedrijfje (gastouder) nu heeft ze helemaal geen inkomsten meer en komen dus alle lasten op mij...ben bij de advocaat geweest en daar word gezegd dat de wet is veranderd en er nu niet meer na gekeken wordt of me partner werkt of niet...echter heb ik een inkomen van 1700,- netto waarvan dus alles incl. alimentatie van moet worden betaald en houden dus niks meer over na alle rekeningen.dit kan toch niet???
2. me partner is ook gescheiden en heeft een dochtertje staat ingeschreven bij de expartner en hebben co-ouderschap nu zegt de advocaat dat me partner behoevend is geworden doordat ze geen inkomsten meer heeft en alsnog voor partneralimentatie kan gaan claimen. klopt dit???
graag hoor ik het van andere hoe ik verder moet handelen we staan met de handen gebonden en kunnen niks meer HELPPPPPP!!!!
Ivi reageerde 3 jaar geleden
04 May 21:15
Hallo,
Ik zit met een de volgende situatie.
Een jaar geleden zijn mijn partner en ik uit elkaar gegaan, we waren niet getrouwd, maar hebben uit deze relatie twee kinderen.
In het convenant hebben we via de advocaat een berekening laten maken van mijn draagkracht...toen 240 euro per maand.
Nu heb ik in oktober 2013 een verkeersongeval gehad, waardoor ik voorlopig in de ZW zit.
Door gemis van onregelmatigheidstoeslagen etc is mijn salaris ongeveer met 300 euro omlaag gegaan.
Vanaf volgende maand wordt dat nog minder omdat ik van 100% terug ga vallen naar 90%
Echter uit coulance naar mijn ex partner vang ik de kinderen ook regelmatig door de weeks op als dat nodig is in verband met haar werk.
Ik weet natuurlijk niet hoelang deze situatie gaat duren maar kan ik op deze gronden om herziening van de alimentatie verzoeken bij de rechter.
Mijn ex wil namelijk niet van een verlaging horen want getekend is getekend zegt ze.
HOPELOOSHEID reageerde 3 jaar geleden
22 Apr 18:05
Beste mensen
Ik ben 2008 gescheiden nu 2014 Wil mijn ex nog partneralimentatie.
Hebben geen kinderen.
We waren toen 41/42 jaar oud.
En 7 jaar getrouwd geweest.
Ik heb het huis terug gekocht.
Zij heeft de overwaarde gekregen.
En ze heeft nog een half jaar bij mijn mogen wonen.
En heeft haar nog mee over verhuist naar nieuw huisje van haar,En daar ook geschilderd en kasten in mekaar gezet.
Waar ik niet bij de bank kon lenen.
Ik heb toe via mijn vader geleend.
Zat die in de put.
Nu ik beet lucht heb en nog aan mijn vader aan het afbetalen ben kom ze nog een keer.
Houd nooit op.
Genoeg is genoeg
Het kost mijn veel geld die advocaat en gerecht kosten.
Waar ik eigenlijk geen geld voor heb.
De zaak moet dit jaar nog voor komen.
Ik weet niet wat ik moet denken.
heeft iemand dit ook mee gemaakt.
Zonder kinderen ??
Farhad reageerde 3 jaar geleden
17 Apr 18:10
Beste mensen heb een vraag ben eigenlijk gescheiden since 2009 en eerste convenant hebben we op papier gezet dat mijn dochter paar dagjes bij mij en paar dagjes bij mij x partner maar since jaar terug zij heeft hersen van me dochter gewassen dat mijn dochter woont niet meer bij mij .en ben pas getrouwed weer en mijn vrouw is werkloos .
en.ju mijn xpartner komt.met een vraag van alimentatie .voor me dochter terwijl we hebben in eerste convenant niks over alimentatie gehad dus coouderschap .kan.iemand.mij adviseren aub
Grada reageerde 3 jaar geleden
15 Jan 12:25
goede middag mijn vraag is ik woon samen met mijn partner die alimentatie moet betalen aan zijn ex hij is 7 jaar geleden gescheiden en betaald 300 euro alimentatie aan haar nu is zij meer uren gaan werken ze werkt nu 36 uur inplaats van 16 uur heeft dit nooit doorgegeven aan mijn partner maar wij hebben sinds 3 jaar een koop woning en een aflossing van 980 euro kan hij alimentatie vermindering aan vragen .bvd
Tika reageerde 3 jaar geleden
10 Jan 12:58
Goeiemiddag allemaal
Er zit me iets niet helemaal lekker en zou graag wat advies daarover krijgen want mss heb ik wel helemaal geen recht v spreken.
Ik woon nu 4 jaar samen en we hebben 2 kinderen van 1 en 3. Mijn vriend heeft met zijn ex 2 kinderen van 11 en 14. Ze zijn doordeweek 2 dagen en om het weekend bij ons.Hij betaald maandelijks 240 partneralimentatie en 260 kinder alimentatie. Ik ben zzp maar mijn bedrijf loopt slecht. Zijn ex werkt full time en heeft bijna haar universitaire studie afgerond. Ze verdiend dus prima. Waar ik wat moeite mee heb nu is dat de ex met 2 kids een paar keer per jaar op vakantie gaat en de kinderen dure kerstkado s ed geeft. En waars lekker kan sparen. wij hebben al enenkele jaren geen geld voor een echte vakantie en onze ouders hebben voor de kerstkado s gezorgd. Mijn partner vind de alimentatie ok zoals ie is. Ik vermoed ook wel dat hij zich mss schuldig voelt over de scheiding en met de alimentatie compenseert. Ik baal ervan dat wij niet kunnen sparen voor onze kinderen. Ook lukt het met niet om in deze provincie waar ik naartoe ben verhuisd voor mijn vriend werk te vinden. Ik snap ook niet van de ex die inmiddels zo n 10 jaar gescheiden is dat ze ons wat tegemoet komt. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.
Eliza reageerde 3 jaar geleden
18 Nov 14:01
Als een kind dat net 18 is geworden zelf aangeeft geen alimentatie meer te willen via een mail omdat er geen contact is met de biologische vader mag de vader het dan ook daadwerkelijk stoppen?
Kelly reageerde 4 jaar geleden
23 Oct 12:01
Ik ben al 4jaar weg van mijn ex ik betaal onderhoudsgeld voor me kinderen ik betaal nog schulden af van me ex ik werk niet heb een inkomsten van ocmw 475 euro ik kan me kinderen niet zien heb geen huis nu ga mijn ex trouwen krijg een kind dus kan ik onderhoudsgeld kwijt zijn of niet want zij geef ook een inkomsten van haar anderen kinderen dus hij krijg 4 extra kinder bij plus het lief van mijn dochter woon ook bij hem in kom ik in aanmerking er voor om kwijt schelding merci voor te luisteren
Dennis Gaartman reageerde 4 jaar geleden
07 Oct 10:55
Hoi,

Ik betaal aan mijn ex, partneralimentatie en 2x kinderalimentatie. Nu heeft mijn ex het zo voor elkaar dat mijn dochter sinds kort het huis uit is bij haar. En ze woont nu bij een vriending van mijn dochter. Hoe zit het dan met de kinder alimentatie. Ze is 17 jaar.

Gr. Dennis
Anita reageerde 4 jaar geleden
04 Oct 08:39
Hallo,ook ik ben gescheiden en heb een inkomen van 6000 netto per jaar. Mijn ex betaald allimentatie voor mij niet voor me dochter die bij mij woont. Nu is ze 19 jaar en studeerd voor verpleegkundige. Zijn inkomen is 175.000 per jaar. Weet iemand of hij nu ook voor mijn dochter moet gaan betalen en hoeveel.
Ben reageerde 4 jaar geleden
13 Sep 13:18
Ik heb een dochter van 16, betaal ruim 500 euro per maand aan kinderalimentatie. Dit is vastgesteld op 2 dagen in de twee weken. Sinds een jaar is mijn dochter de ene week een dag bij mij en de andere week 4 dagen. Naast de allimentatie betaal ik ook nog voor sport en zakgeld. Kan ik een herziening aanvragen, omdat mijn dochter meer bij bij woont als destijds bij het vaststellen van de allimentatie?
Ria reageerde 4 jaar geleden
12 Apr 17:16
mijn ex zegt dat hij geen kinderallimentatie kan betalen omdat hij een restschuld heeft van 35.000.
maar dat heb ik ook.
ik moet dan 2 opgroeiende kinderen van 14 en 18 onderhouden.met veel minder inkomen.
als mijn ex ww krijgt en dan nog het dubbele heeft dan ik.moet hij dan van zijn ww kinderallimentatie betalen?
Ria reageerde 4 jaar geleden
12 Apr 16:07
we zijn in 2009 gescheiden.mijn ex is in het gezamelijke te koop staande huis blijven wonen met 1 kind van 18 jaar
met mijn nieuwe vriend heb ik een huis gekocht.
2 kinderen 11 en 15 zijn bij mij gaan wonen.
de afspraak was dat mijn ex de kinderallimentatie van 460 per mnd niet betaalde,zolang het huis nog niet verkocht was.omdat die 460 precies de helft van de hypotheek was/mijn deel aan de hypotheek.
ex wilde nooit vraagprijs verlagen en deed geen onderhoud.
heb daarom nieuwe taxatie en makelaar moeten nemen met veel kosten voor mij.
huis is mede ook door geen onderhoud met een restschuld van 70.000 euro in dec 2012 verkocht.
ex zou dan per jan 2013 moeten starten volgens convenant met de betaling van kinderallimentatie...
ex woont inmiddels vanaf april 2012 met vriendin en haar kind samen in haar koophuis.zij heeft volledige baan.
ex besluit zelf om geen kinderallimentatie te betalen...hij zegt dat hij nu meer onkosten heeft.door de 35.000 restschuld.
dat hij het niet kan betalen.
lbio ingeschakeld.deze doet niets omdat in convenat staat dat als er veranderingen zijn het bedrag van de kinderallimentatie in overleg opnieuw berekend moet worden.
maar ex wil gewoon niet betalen en geen nieuwe berekening.want hij zegt dat hij het niet kan betalen.hij had toen een goeie baan met goed inkomen ..3 x zoveel als mij. en ik moet 2 opgroeiende kinderen onderhouden. hij 1 kind van nu 22 die studeert ...die alles betaalt van zijn studiefinanciering
heb advocaat genomen ,wat veel kost,
advocaat en deurwaarder zeggen dat hij moet betalen,als hij dat niet kan moet hij het opnieuw laten berekenen.
nu is mijn ex per 1 april zijn baan kwijt...maar zal aan ww nog het dubbele verdienen als ik.
hoe kan dit opgelost worden.
gaat het kind van zijn partner voor op zijn eigen kinderen?
als zijn nieuwe partner schulden heeft moet mijn ex daar aan mee betalen,zodat hij minder draagkracht heeft voor zijn eigen kinderen?mijn ex bleef in het te koop gezette huis.de 460 kinderallimentatie betaalde hij niet omdat die 460 precies de helft van de hypotheek was.
Maria reageerde 4 jaar geleden
05 Mar 09:04
Moeten wij de volledige alimentatie blijven betalen voor dochter van 19 die gestopt is met school en nu is gaan werken? Ze heeft besloten om over 2 jr verder te gaan studeren, omdat ze dan tot haar 25 alimentatie kan krijgen! Kan dit zomaar? Ze ontvangt nu iedere maand € 400 van ons! Dat is toch wel heel gemakkelijk, lijkt mij!
Rob reageerde 4 jaar geleden
19 Feb 22:15
Ik betaal kinderalimentatie voor mijn 2 zoons van 19 jaar. Ik weet doordat ik al 8 jaar geen contact heb niet of ze zelf verdienen. Nu moet ik aan de belastingdienst de aftrek van het levensonderhoud terug betalen omdat ze zelf te veel verdiend hebben. Hoe kan dit.? Ik weet niet of ze werken , als ze zelf verdienen kan mag ik dan de alimentatie stoppen ? Ook als ik niets weet ?
Rene koenen reageerde 4 jaar geleden
16 Feb 10:31
Ik heb een zoon van 18 dij naar een instelling gaat voor mensen met een verstandelijke beperking. kan ik nu de alimentatie stoppen die maandelijks naar zijn moeder ging en met hem afspraken maken voor bv kleding etc?
Maurice reageerde 4 jaar geleden
10 Feb 21:58
1,5 jaar geleden ben ik gescheiden, van vrouw en 2 dochters van nu 15 en 17. Zij werkte toen 12 uur. Al voor de officiële scheiding werkte ze 16 uur. Ze heeft de helft van het huis mee genomen en nu haar eigen huisje gekocht. Haar oude woonlasten zijn daardoor ook wel met de helft verlaagd. Maar alles is nog bij het oude, 600 voor haar en 300 voor elk van de kids. Met dit laatste heb ik niet zo een probleem, kinderen kosten geld. Maar dat zij zoveel krijgt, terwijl haar financiële omstandigheden duidelijk zijn verbeterd, dat is ongelijk. En aan herberekening wil ze niet meewerken. Wat kan ik het beste doen?
Struggling reageerde 4 jaar geleden
07 Feb 17:50
I do not speak Dutch, sorry, and Google translate would not let me cut/copy the translation in Dutch that I made..therefore, I hope some of you can still read this..Sorry!

My partner pays his ex wife 500 euro for each of their two children (1000 euros) a month. His exwife, in almost 3 years since their divorce, has not secured any kind of work to help pay for the cost of the children. She admittedly lives off the child alimony herself, she has said so. She does not receive "partner alimony" but this is in effect that because she lives off it.

My partner's situation has changed since their divorce and he now had me to support, and our new baby. I am not currently working in order to take care of the baby. Some other vital expenses in our lives, like a loan-repayment just increased three-fold..things are almost impossible for us. Meanwhile, his ex has more to live on with the two children than does our family here. My partner is not trying to get out of paying, but he just cannot afford the agreed amount anymore, he barely could before. She says he has to get a lawyer, which he cannot afford, to change the agreement - she is being difficult.

I would appreciate any advice and if you think he has a case for reducing child alimony payments now he has a new family and his expenses (loan rate) also went up??
Raymond Jansen reageerde 4 jaar geleden
28 Jan 16:30
Beste Edwin,

Wij doen erg veel soortgelijke zaken. Dit is veelal absoluut een grond tot herrekening. Als registermediator benaderen wij de andere partij met het verzoek om vrijwillig in gesprek. Dan maken wij voorbeeldberekeningen en deze worden dan onderling besproken. Het is raadzaam om toch te proberen om dit onderling te regelen en niet te laten escaleren Wij kunnen behulpzaam zijn, maar er zijn eveneens genoeg andere collega registermediators uitstekend in staat om je te helpen. Succes
Edwin reageerde 4 jaar geleden
27 Jan 15:30
ik ben sinds 2 jaar gescheiden ik betaal kinderalimenatie
maar mijn ex is meer gaan werken dan voor de scheiding
ik wil nu graag minder gaan betalen maar ik kom hier niet uit met mijn ex.ook heeft zij nu een nieuwe partner die veel daar is en dus ook best mee kan betalen aan haar onkosten
hoe denken jullie hier over
Kees reageerde 4 jaar geleden
07 Jan 12:18
Ik heb 7jaar geleden een kind gekregen die ik nu 7jaar niet heb gezien, dat wil ik zelf zo .ikbbetaal nu kinderalimentatie. Ik woonde toen op een klein appartementje aan de hand van mijn inkomen en mijn lasten is toen mijn alimentatie bepaald. Nu heb ik net een huis gekocht, en een nieuwe partner die ook straks kinderen wilt.ik wil graag weten wat jullie denken dat er gebeurt als ik met verhaal naar de rechter stap.mijn ex partnerwoont ondertussen samen en heeft een eigenbedrijf en wilt nu ook de naamswijziging doorzetten.dus het kind krijgt haar achternaam. Hoe denken jullie hierover ? Mvg kees
Linda reageerde 4 jaar geleden
04 Jan 23:20
Mijn partner heeft een zoon uit een eerder huwelijk hij betaald daar 312 euro voor en ook nog elke maand €100 schoolgeld boven op de alimentatie, zijn ex woont inmiddels samen, wij hebben samen dit jaar een dochter gekregen, we hebben een groter huis gekocht en ik ben minder gaan werken de alimentatie is alleen berekend op zijn salaris, kunnen wij minder gaan betalen? De alimentatie is nooit verhoogd/ bijgesteld de afgelopen jaren, mijn man durft het niet aan te kaarten omdat hij bang is dat ze dan nog de alimentatie gaat vefhogen naar de inflatie, hij is wel iets meer gaan verdienen, het probleem is dat win het bijna niet meet kunnen betalen door ons huis en kind, wiebweet raadt?
Spiegelgroep reageerde 4 jaar geleden
10 Dec 14:53
Beste Marieke,

Kinderalimentatie wordt vastgesteld op basis van de nibudnormen. Als de alimentatieplichtige partner op basis van een verminderde draagkracht daarvan afwijkt en de draagkracht stijgt tgv salarisvermeerdering kan de alimentatie-gerechtigde om herberekening verzoeken. De verdere zaken die je noemt zijn helaas niet van belang. Huur een goede mediator in en ga in gesprek met de ex partner lijkt mij het beste advies.
Marieke reageerde 4 jaar geleden
02 Dec 21:25
Vraag: kan je na 8jr scheiding, ( binnen jaar gescheiden toen) een herberekening voor kinderalimentatie aanvragen en moet de andere partij dan ook betalen? Het is 8 jaar goedgegaan, man betaalt trouw alimentatie en veel extra's; kids hebben paard gereden etc. Hebben laptops, etc. Vakantie met moeder in Turkije in hoogseizoen.. Maar vrouw vindt omdat man meer is gaan verdienen dat dit aangepast moet worden.. Geld is niet ten gunste van kids, maar van haar zelf... eFeestjes, kapper, nagelstudio, veel kleding etc... Man hoefde geen partneralimentatie te betalen omdat ze nog geen jaar getrouwd waren, vrouw ging vreemd, 2 x... Om welke reden wordt de alimentatie niet herzien?? Ze heeft het niet nodig, het is hebberigheid!
Yo reageerde 4 jaar geleden
27 Nov 13:11
hallo, ik ben sinds 2007 gescheiden mijn ex man betaald allimentatie voor onze zoon van nu 11 jaar.
mijn vraag is? de kinder allimentatie is toen rechtelijk vastgesteld, kan of mag ik het bedrag wat hij nu betaald laten verhogen? alles wordt duurder en mijn salaris gaat niet omhoog.
Roelien reageerde 4 jaar geleden
30 Oct 20:22
Mijn vriend heeft 2 kinderen uit een andere relatie en door de rechtbank is toen een bepaalt bedrag kinderalimentatie vastgesteld. Zijn ex had toen geen werk. Inmiddels heeft zij een relatie en weer werk. Mijn vriend en ik hebben in'iddels samen een dochter en wonen samen. Ik heb geen inkomen en zijn kinderen zijn elk weekend bij ons. Terwijl de alimentatie berekend is dat de kinderen 1x in de 2 week bij ons kwamen. Wie weet of het alementatie bedrag naar beneden kan!!!
Esmee reageerde 5 jaar geleden
20 Oct 09:37
hallo, ik ben sinds 2004 gescheiden, was dus getrouwd. er zijn 2 kinderen waarvoor mijn ex man alimentatie betaald,maar dit is vastgesteld in 2004 op 130 euro per kind. nu zijn we inmiddels 8 jaar verder, de kinderen zijn ouder, en ook gaan de kinderen niet meer om de week een heel weekend naar hun vader omdat de oudste de leeftijd heeft dit niet meer te willen en de jongste om andere problemem. mijn ex man woond inmiddels samen, heeft een huis gekocht en het leek mij een goed moment om de kinder alimentatie eens te laten herzien omdat ik gewoonweg niet uitkom meer met zijn bijdrage. mijn advocaat heeft een berekening gemaakt en volgens hem kan hij 250 euro per kind betalen, is daar draagkracht voor. nu gaat hij daar in verveer en heeft nu ook een advocaat. mijn vraag is, hoe sterk sta ik? mijn ex heeft aangegeven dat zijn vriendin een uitkering heeft..geen baan meer heeft,maar ik weet dat ze ook een eigen onderneming heeft. mijn advocaat zegt geen problemen te zien ,ze zegt uitkering is ook geld en ze zal waarschijnlijk ook iets verdienen in die eigen onderneming...en dus kunnen de woonlasten worden gedeeld, bovendien gaan kinderen voor op nieuwe partners. wie kan me advies geven ?
Hopeloos reageerde 5 jaar geleden
12 Oct 11:41
graag zou ik enig inzicht willen krijgen/horen van derden hoe ik het volgende moet aanpakken:
ik ben sinds jan 2008 gescheiden en ontvang geen kinderallimentatie, toendertijd 2 meiden onder de 18, nu nog 1 van inmiddels 17.
gescheiden met restschuld van koopwoning dus beiden proberen de schuldanering in te komen.
bij mij had het wat voeten in aarde maar mijn ex is er sinds dit jaar juni uit, ik moet nog 1 jaar.
in die tussentijd heb ik een vriend leren kennen waarmee ik nu ook samen woon , samen met mijn dochter van 17.
hij betaald 240 aan zijn ex voor een zoon van inmiddels 14, en blijft hameren op verhoging van index en of we dat even willen regelen.
nu is het zo dat zijn ex toen iets van 2 dagen werkte en nu dus bijna volledig en een vriend heeft (die zogezegd niet bij haar woont op papier maar daar dus wel woont) en een dochter van 24 die meer dan fulltime werkt, ze krijgt alle voordeeltjes van belasting, kinderbijslag etc...
mijn huidige vriend heeft ervoor gekozen bij mij in te trekken ondanks ik in de schuldsanering zit.
dit betekent alle touwtjes aan elkaar knopen incl de allimentatie.

kan er hier sprake zijn van evt herziening of moeten we dit gewoon maar proberen op te hoesten.
Jantien reageerde 5 jaar geleden
17 Sep 21:24
Gaat alimentatie voor je eigen kinderen boven de onderhoudsplicht van je stiefkinderen? Dit is nergens terug te halen...
Mary Molenkamp reageerde 5 jaar geleden
11 Sep 11:41
Hallo,
Wat je zegt is wel waar tot je gaat naar de rechtbank, mijn man was verteld dat ik kan mijzelf en mijn kinderen onderhouden, ik werk en ik verdien rond €550, per maand, en met de ex valt er niet te praten, nu woont een van de kinderen bij ons en de ex wil ook niet voor de kind gaat betalen zo wij zit ook met de kosten van de kind, wij vind het wel leuk dat de kind woont nu bij ons, maar u zegt dat man moet de kinderen onderhouden dat woont bij hem thuis, ik vindt dat wel redelijk tot je gaat naar de rechter en als hij wat anders zegt dan moet je dat ook gaan doen.
Rydant petra reageerde 5 jaar geleden
24 Aug 14:25
hallo
ik heb een vraag 10 jaar geleden ben ik gescheiden en ben onder tussen opnieuw gehuwd ik heb een zoon van 18 jaar ik betaal 90 euro alimentatie geld maar mijn contackt met mijn zoon is niet zo goed ik zie hem niet meer hij wil niet meer komen en ik weet niet wat ik moet doen kan er mij iemand raad geven
Gerben reageerde 5 jaar geleden
31 Jul 15:30
hallo,
ik ben een half jaar gescheiden nu,en betaal 854 euro kinder alimentatie voor 2 kids en 1194 euro partner alimentatie en dat is berekend via de volledige winst van mijn bedrijf van vorig jaar.Maar nu wil het zo dat het nu crisis is en vooral in de bouw en zeggen ze dat ik toch maar meer uit het bedrijf moet halen om zelf rond te komen,nou !!! das lekker als je je bedrijf om zeep wil helpen niet dan.Maar mijn ex vertikt het om te werken dus ben ik mooi een aap gelogeerd voor de komende 12 jaar,dus als er iemand een oplossing heb voor mij.Iig niet een oplossing zo van het bedrijf stoppen want daar ben ik geen bedrijf voor begonnen .m vr gr gerben
Enna reageerde 5 jaar geleden
19 Jul 21:51
Hallo,
Mijn man is 6 jaar gescheiden en betaald ex partneralimentatie en kinderalimentie, zijn ex werkt 2 dagen (terwijl de kinderen werken en school zitten dus veel meer tijd heeft) en is te beroerd om meer te gaan werken want vind het wel lekker zo teren op het geld van je Ex. Hij betaald ook trouw voor zijn kinderen terwijl hij die al 4 jaar niet gezien heeft want die heeft ze gehersenspoeld. Kan een rechter zijn ex dwingen om meer te gaan werken omdat de jongste 15 is, en is er een inkomen die een vrouw kan hebben om de alimentatie te kunnen stoppen. Alvast bedankt.
Wilma reageerde 5 jaar geleden
15 Jul 13:59
Goedemiddag,

2 weken geleden is mijn ex man overleden en heeft elke maand trouw 500 euro kinderalimentatie gegeven. Ben zelf hertrouwd met een man die zelf 2 kinderen heeft en ook elke maand 450 euro kinderalimentatie geeft aan zijn ex vrouw/kinderen. Wij vroegen ons af of er geen regeling was dat mijn partner kan stoppen met de kinderalimentatie omdat de toekomst nu heel erg onzeker is voor ons als gezin. Zijn ex vrouw is ook hertrouwd en 1 van zijn kinderen woont niet thuis maar in een instelling. Tijdens de scheiding van mijn partner was ook de verzekeringen goedkoper ( denk aan zorg en zekerheid) en vertienvoudigd. Moet alles echt via de rechter???
Priscilla reageerde 5 jaar geleden
07 Jul 18:36
Ja voor uw jongste dochter moet u nog steeds kinderalimentatie betalen. Het kan zijn dat u minder alimentatie hoeft te betalen omdat uw draagkracht minder is omdat uw oudste dochter nu bij u woont én misschien heeft uw ex-partner meer draagkracht omdat ze nu getrouwd is.
Cor reageerde 5 jaar geleden
07 Jul 18:14
ik betaal nog steeds voor mijn jongste dochter
Cor reageerde 5 jaar geleden
07 Jul 18:13
Hoi allemaal..ik ben al 8 jaar gescheiden,sinds ongeveer 2 jaar woond mijn oudste dochter van 15 bij me,mijn jongste woond bij haar moeder en die is opnieuw getrouwd moet ik dan nog steeds alimentatie betalen?wie kan me advies geven?
Debbie reageerde 5 jaar geleden
20 Jun 13:06
Hoi allemaal .. ik hoop dat er iemand is die ons helpen kan!
Mijn partner is nu zo'n 13 jaar gescheiden en heeft twee kinderen met zijn ex . Hij betaald alimentatie want als vader is het ook zijn plicht om zorg te dragen voor zijn kinderen. Buiten de alimentatie om word er ook altijd mee betaald aan de schoolkosten, kamp en andere dingen (in mijn ogen soms dus al dubbel op want e betaald al maandelijks een flink bedrag!)

Nou woont sinds ruim twee jaar de jongste om de week bij ons. Dit is niet vast gelegd op papier gaat al twee jaar mondeling zo door. Meerdere mensen in onze omgeving zegge het dus ook belachelijk te vinden dat wij nog steeds volledig alimentatie afdragen voor de jongste die net zoveel onder onze zorg valt als onder die van zijn ex. Blijven wij ondanks dat wij de zorg delen nog steeds verplicht deze kosten te betalen. En hoe moeten wij dit eventueel aanpakken??

Dan komt er ook nog bij dat sinds vorig jaar de oudste helemaal bij ons is ingetrokken. Ook voor de oudste betalen wij nog steeds alimentatie .. ik vraag me af of dit wel terrecht is aangezien wij de volledige zorg voor hem hebben nu. En dan is hij inmiddels bijna 19 hoe gaat het dan in zijn werk!? Hij werkt de helft van de week en is dus inwonend bij ons en ex blijft geld ontvangen van ons!!

Wie kan ons advies geven!!
Gercel reageerde 5 jaar geleden
19 Jun 17:27
Hallo, ik betaal als vader 320 euro aan alimentatie voor een meisje van 7 jaar, nu heb ik middels bij mijn nieuwe partner een kindje van 2 en een baby. Is er enigszins een indicatie wat ik minder aan alimentatie aan mijn ex kan betalen, vanwege mijn verminderde draagkracht aan haar. Zij vindt het ook prima om samen op te lossen maar we hebben geen idee van bedrag. Hoeft ook zeker niet precies maar een indicatie te zijn. Verder zijn onze financiën niet gewijzigd.
Alvast bedankt
Bianca reageerde 5 jaar geleden
11 Jun 11:46
ik heb een vraag, zal de situatie even uitleggen. ik ben sinds een jaar getrouwd.
mijn man heeft 3 kinderen uit een vorig huwlijk.
ik heb 2 kinderen uit een vorige relatie. samen hebben we ook nog 2 kinderen. mijn man betaald alimentatie voor zn 3. maar wij hebben gevraagd deze aan te laten passen omdat we het niet meer kunnen betalen omdat ik mijn contract niet heb kunnen verlengen omdat ik de kinderopvang niet meer kan betalen voor mijn 2 jongste (1 jaar en 3 mnd oud)volgens de berekening zou hij nu op 183 uitkomen, maar nu heeft haar advocaat mij meeberekend en dat ik de helft van de rekeningen moet kunnen betalen. en komt op 375 uit. maar hoe moet ik dat doen als ik niet kan werken met die 2 kleintjes? ik krijg geen alimentatie voor mn 2 oudste. en mijn man zorgt dus in totaal voor 7 kinderen. zouden wij dit kunnen winnen?
Priscilla reageerde 5 jaar geleden
05 Jun 10:12
De situatie is veranderd dus jullie kunnen inderdaad de alimentatie laten herzien. Zeker als ze zelf genoeg inkomen heeft is de kans groot dat de alimentatie stopgezet kan worden, ook omdat de kinderen meer bij je vriend zijn. Als ze niet wilt dat de alimentatie stopgezet wordt, kan je altijd laten uitrekenen of ze wellicht alimentatie voor de oudste kan betalen! Wil je naar een advocaat gaan om er een zaak van te maken? Zorg dan dat je een duidelijk overzicht hebt wanneer de kinderen bij jullie zijn. De ex-vrouw van je vriend houdt zich in principe niet aan de afspraken omdat ze maar 2 dagen bij haar zijn in plaats van 3. Probeer deze nieuwe afspraak vast te leggen met de ex-vrouw omdat je dan kunt aantonen dat de kinderen meer bij jullie zijn!Wat je ook kunt proberen en waarvoor je niet naar een advocaat hoeft is om te proberen om beide kinderen bij je vriend ingeschreven te krijgen. Aangezien ze toch al meer bij jullie wonen, is het voor jullie ook makkelijker. Je krijgt dan voor beide kinderen kinderbijslag en je hoeft geen alimentatie te betalen voor de kinderen die bij jullie wonen, zeker als je kunt hardmaken dat er eigenlijk geen sprake is van co-ouderschap omdat de kinderen maar 2 dagen bij haar zijn.
Samantha reageerde 5 jaar geleden
05 Jun 09:01
Situatie: Mijn vriend heeft twee kinderen bij zijn ex vrouw. Mijn vriend betaald de helft aan kinderalementatie. Jongeste kind staat bij moeder ingeschreven, oudste kind bij vader. Beide kinderen wonen bij vader. Volgens de convenant moeten de kinderen 3 dagen bij zijn ex zijn en een 4 dagen bij hun vader, en Visa Versa. Vanaf dag 1 van de scheiding zijn de kinderen altijd bij hem. In het begin werden ze zaterdagochtend opgehaald en dezelfde middag/avond weer thuis gebracht. Later zijn de kinderen elke donderdag na school bij hun moeder en gaan zaterdagmiddag weer terug naar hun vader. De kinderaliminatie is toenertijd berekend toen zij geen baan had. Sinds een aantal maanden heeft zij twee sportscholen die zij heel slim onder de BV van haar vriend heeft gestart maar zij is wel eigenaar en heeft dus bijwijze een baan en dus een inkomen. Elke vakantie en feestdagen kruipt zij er tussenuit en heeft mijn vriend dus continue de kinderen.

Mijn vraag is: Moet de kinderalimentatie herzien worden omdat de kinderen meer bij hun vader zijn dan bij hun moeder en omdat zij nu een baan heeft?
Priscilla reageerde 5 jaar geleden
19 May 21:15
Als de alimentatie is vastgesteld dan mag je hier nooit zomaar zelf meestoppen. Op het moment dat je dat doet kan je ex-vrouw het LBIO inschakelen en dan ben je verder van huis. Zij innen dan de kinderalimentatie plus bijkomende administratiekosten.

Wat belangrijk in uw verhaal is of uw ex-vrouw een eigen inkomen heeft? En is bij het vaststellen van de kinderalimentatie rekening gehouden met het co-ouderschap?
Wie krijgt bijvoorbeeld de kinderbijslag?
Arnold reageerde 5 jaar geleden
19 May 20:37
Hoi,
Ik ben nu een half jaar officieel gescheiden. mbv een mediator heeft boedeldeling plaatsgevonden en zijn er bedragen vastgesteld voor kinderallimentatie op basis van mijn toenmalige salaris. In de periode van scheiden heb ik een maand fulltime voor de kinderen moeten zorgen omdat de moeder van de kinderen dat niet kon. Door alle stress en de situatie naar co-ouderschap heb ik mijn baan - in overleg met werkgever - opgezegd (op papier hebben we dit op verzoek werkgever vastgelegd). Na een periode van 'gronden' ben ik voor mezelf begonnen en heb nu wat eerste opdrachten. ik kan er deels van rondkomen, maar de bedragen voor allimentatie, moet ik deels van mijn spaarrekening halen. Ik betaal ruim 300 euro op rekening van mijn ex onder de noemer kinderallimentatie.Daarnaast betaal ik 500 euro op een gezamenlijke rekening ook onder de noemer kinderallimentatie. Hiervan gaat 50 euro per kind naar een spaarrekening.
Wat kan ik doen behalve schuld opbouwen, nog harder gaan werken of failliet gaan? Mijn ex wil in de basis niet meewerken aan een verlaging van de bedragen. Krijg ik officiele instanties op mijn dak als ik stop met de allimentatie? Ter informatie: er is sprake van co-ouderschap (50/50). alvast dank voor reactie.
Priscilla reageerde 5 jaar geleden
19 May 11:45
Als je zelf voor een andere baan hebt gekozen, dan gaat de rechter daar meestal niet in mee. Er zal gezegd worden dat je zelf hebt gekozen voor minder inkomsten en daar hoeven de kinderen of ex-partner niet de dupe van worden. Krom en zuur, maar zo werkt het helaas wel. Ik weet helaas ook geen oplossig, zeker als je ex niet meewerkt. Als iemand wel een oplossing weet of zelf ook in de situatie heeft gezeten, laat dan een bericht achter!
Sof reageerde 5 jaar geleden
19 May 11:39
zelf gekozen voor andere baan. Herberekening gedaan rechter gaat niet accoord. Betaal nu € 150 in de maand ipv € 450 meer kan ik namelijk niet betalen. LBIO nu ingeschakeld. Dus waarschijnlijk loonbeslag... ik wil wel betalen, maar meer heb ik niet. En ze weet hoe de financ. eruit ziet, maar ze denkt dat ik ergens een spookrekening heb ofzo.... iemand een oplossing ?
Menno reageerde 5 jaar geleden
24 Apr 19:38
Ja ik heb de aftrek van de belasting gebruikt dit jaar voor het eerst de regeling met ehhh weet ff niet hoe het heet maar dat hij dus ook veel bij mij is kreeg gelijk bijna het dubbele terug. Vond het bedrag 500 euro wel grappig dat geef ik nog niet eens uit aan mezelf p maand. Maar ik snap ze wel want volgens mij is ze nog minder gaan werken omdat ze toch geld van mij krijgt.
Priscilla reageerde 5 jaar geleden
24 Apr 10:25
De opmerking dat een kind 500 euro kost is ook volledig uit de lucht gegrepen. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als jezelf wilt. Hoeveel ouders aan hun kind uitgeven is (logisch) afhankelijk van hun inkomen. En je had ook de opmerking kunnen terugkaatsen met dat zij wel kinderbijslag, belastingvoordeeltjes en toeslagen krijgt.

Maar goed, er samen uitkomen is altijd het beste. Ik hoop voor je dat ze ermee akkoord gaat. Mocht ze het bedrag niet willen verlagen, stel dan eens voor om een gedeelte van het geld dat je nu aan haar geeft op een spaarrekening te storten. Dan spaar je bijvoorbeeld voor de studie of rijbewijs. Maak je zelf trouwens wel gebruik van het fiscale voordeel van kinderalimentatie?
Priscilla reageerde 5 jaar geleden
24 Apr 10:15
@ Louise.

Wat een ontzettend vervelende situatie, zeg! Schulden zijn voor een rechter vaak geen reden om de alimentatie te verlagen. Ook het feit dat uw man een ontslagvergoeding heeft gekregen heeft meegespeeld. Ook als tip voor mensen die in een zelfde situatie zitten: heb je spaargeld, erfenis of ontslagvergoeding en wil je dit bijvoorbeeld gebruiken voor schulden? Houd altijd een bedrag apart om bijvoorbeeld minimaal een jaar de alimentatie te kunnen blijven betalen.

Uw advocaat heeft gelijk dat u moet blijven betalen, maar ik vind het wel vreemd dat hij er verder niks meer mee wilt doen. Wat in uw geval belangrijk is: kunt u bewijzen dat u niet kunt werken? (Dat klinkt hard, maar een rechter zal hier naar kijken). En betaalt uw ex voor uw dochter? Hoe zijn de vooruitzichten voor uw huidige partner? Is de kans groot dat hij binnenkort een nieuwe baan of is er niks te vinden? Ik zou toch nog eens contact opnemen met een advocaat om het 1 en ander na te vragen.

Een andere mogelijkheid is om toch nog eens contact op te nemen met uw partner ex-vrouw. Misschien door middel van een mediator. Het is hierbij belangrijk om de ex-vrouw duidelijk te maken dat jullie wel willen betalen, maar dat dit tijdelijk niet gaat. Misschien gaat ze er mee akkoord dat jullie tijdelijk het bedrag kunnen verlagen en dat zodra alles weer op de rails is het bedrag weer omhoog kan.
Menno reageerde 5 jaar geleden
23 Apr 21:23
Nou hier weer even een update na een tijdje. Er is nogal het een en ander gebeurd, ik zal in het kort het verhaaltje doen.
Laatst kwam mijn zoon van school met totaal kapotte schoenen, ik dacht woeps ff snel nieuwe regelen morgen is het weer school en hij heeft toch schoenen nodig. Dus ik een sms gestuurd naar mijn ex van joh bla bla dit is gebeurd zal ik nieuwe kopen. Ja is goed kreeg ik te horen. Zo gezegd zo gedaan nieuwe gekocht en dit keer ingehouden van de alimentatie. Dit om de confrontatie aan te gaan en het onderwerp alimentatie laten vallen weer boven te halen. Nou je raad het vast... leek wel of de pleuris uitgebroken was, hoe ik het in me hoofd haalde etc etc convenant zus en zo staat in dit dat..... Ik rustig gebleven en uitgelegd joh ik heb ook mijn kosten zoals ik laatst vertelde en ik wil nogmaals met jou overleggen of ik kan stoppen met alimentatie. Ze werd er niet echt rustiger op, en ondertussen verloor ik ook wel een beetje mijn geduld. Kreeg onder andere te horen dat ze op internet had gelezen dat een kind wel 500 in de maand kostte en dat ze me matste met de alimentatie dus. Nou zei ik, mooi dat je dat zegt, want 500 delen door 2 is 250 voor jouw kosten en 250 voor mij eerlijk verdeeld, en dan krijg jij van mij dus nog geld dus jij kosten 0 en ik kosten 500+. Toen werd ze ineens rustiger. Nog even verder gebabbeld en heb gezegd joh we moeten tot onze dood samen verder gaan zorgen voor onze zoon dus kom op. Schoolgeld later kwam ook nog ter sprake etc etc. Ze zou er nog eens met haar man over praten en het me laten weten. Is nu inmiddels alweer een maand geleden en nog geen reactie gehad.

Dus story continues.....

o en als ik het dus een beetje goed begrepen hebt gaat het niet om de kosten van haar zoon maar het geld wat ZIJ nodig heeft.
Louise reageerde 5 jaar geleden
23 Apr 21:21
Ik heb sinds 2009 een relatie met een man die in 2006 is gescheiden en hij betaalt kinderalimentatie. Ik ben op een gegeven moment bij hem ingetrokken met mijn dochter, maar omdat ik niet kan werken werd het steeds moeilijker alimentatie te betalen.
We hebben dit aangegeven bij zijn ex, maar die was onvermurwbaar en stuurde LBIO op ons af die loonbeslag legde waardoor we dieper in de schulden kwamen. Daarnaast werd mijn vriend ontslagen en kreeg hij de helft van een maandelijkse WW, waardoor we nog verder achter raakten.

We zijn toen een rechtszaak gestart om de alimentatie te verlagen of op nihil te stellen.

Inmiddels kwamen we beetje bij beetje de schulden te boven, maar 2 weken terug kregen we het bericht dat het verzoek was afgewezen omdat mijn vriend de alimentatie had kunnen betalen met zijn ontslagvergoeding(die hebben we gebruikt voor schulden).

De ex van mijn vriend is inmiddels hertrouwd en heeft ook een kind met haar nieuwe partner.

Er wordt totaal geen rekening gehouden met mij(en mijn beperkingen) of dat er hier ook een kind woont die gevoed en gekleed moet worden.

We zijn bij de advocaat geweest en zij zegt alleen dat we moeten betalen, want straks staat LBIO weer op onze stoep. Als dat gebeurt staan we op straat..is het de bedoeling dat een gezin compleet de afgrond in geduwd word omdat de man kinderalimentatie moet betalen?

Wat kunnen we nog doen.....?
Priscilla reageerde 5 jaar geleden
17 Mar 11:14
En dat is precies het gevaar met exen en mondelinge afspraken. Maar als zij genoeg inkomen heeft, dan is de kans groot dat de alimentatie stopgezet danwel verlaagd kan worden. Zeker als je kunt aantonen dat jij je zoon de helft van de tijd hebt. Het is alleen jammer dat je er een zaak van moet maken.

Het is hier zo krom geregeld. De alimentatie is hier zo geregeld dat je kan betalen en je netjes aan de afspraken moet houden, maar dat je verder niks extra's moet doen. Het lijkt mij dat het alleen maar toe te juichen is als een vader meer tijd met zijn kind doorbrengt en daardoor ook meer kosten heeft! En volgens mij snappen veel ex vrouwen ook niet dat iedere cent die zij aan alimentatie ontvangen, dat je die als vader niet zelf aan je kind kan uitgeven.

Maar succes en ik ben zeer benieuwd naar de uitkomst!
Priscilla reageerde 5 jaar geleden
11 Mar 20:41
Ja, je mag de alimentatie stoppen als je het hier allebei mee eens bent. In principe hoef je dit niet vast te leggen, al zou ik aanraden om altijd samen een brief op te stellen. Maar het is wel zo (er is altijd een maar) dat als je het op deze manier stopzet, je ex altijd weer kan eisen om toch weer alimentatie te gaan betalen. Wil je het definitief stopzetten, dan zul je het bij een advocaat moeten vastleggen. Maar als de band en het vertrouwen goed zijn, is dit dus niet verplicht.
Menno reageerde 5 jaar geleden
11 Mar 20:33
Hallo,

Ik ben sinds een jaar of 5 gescheiden en heb met mijn ex samen de convenant opgemaakt met de mediator. Hierin staan in middels verouderde zaken zoals de dagen dat mijn zoon bij mij is en de kosten. Nou heb ik mijn ex gevraagd of ik de alimentatie mag stoppen aangezien mijn zoon net zoveel bij mij als bij haar is tegenwoordig, en ik ook gewoon kleding etc aan moet schaffen. Ze heeft hier geen bezwaar tegen, MAAR zegt ze je moet wel even uitzoeken of dit vastgelegd moet worden. Dus bij deze de vraag kan ik mijn alimentatie zomaar stoppen op wederzijds afspraak en misschien met een ondertekende brief (gratis), of moet ik dit laten vastleggen bij een mediator, notaris of advocaat?? (betaald)

Bij voorbaat dank,

Menno

Graag zou ik hier wat meer over willen weten,