Alimentatie indexering 2011

Inleiding

Er bestaan in Nederland twee soorten alimentatie, namelijk partneralimentatie en kinderalimentatie. Partneralimentatie is de alimentatie die betaald moet worden aan de ex-partner. Na het huwelijk stopt de onderhoudsplicht namelijk niet, waardoor de partner met het hoogste salaris meestal een bedrag aan zijn ex-partner moet betalen. Kinderalimentatie is bestemd voor het levensonderhoud van de kinderen. De kinderen zijn samen gemaakt, dus er moet door beide ouders voor betaald worden. Bij het uitspreken van de scheiding wordt er een bedrag vastgesteld aan alimentatie. Dit bedrag is definitief, wanneer de hoogte van de alimentatie veranderd moet worden zal er naar de rechter gestapt moeten worden. Toch gaat de alimentatie eerder jaar met een paar procent omhoog. Het leven wordt ieder jaar duurder, ook wel inflatie genoemd. Omdat de kosten van de ex-partner en de kinderen ook ieder jaar meer worden, wordt de alimentatie geïndexeerd. Wat is de indexering van alimentatie precies? En wat is de alimentatie indexering van 2011?

Update alimentatie indexering 2011

De alimentatie indexering voor 2011 is vastgesteld op 0,9 procent. Je kan het bedrag dat je aan alimentatie moet betalen heel gemakkelijk uitrekenen. Je neemt het bedrag aan alimentatie dat je in 2010 betaalt en doet dit keer 1,009. Stel, je betaalde 150 euro per maand. Dan wordt het 150 x 1,009 = 151,35. Dit bedrag ga je in 2011 aan alimentatie betalen.

Wat is alimentatie indexering?

Wanneer twee mensen gaan scheiden wordt er gekeken wat er aan alimentatie nodig is, dit kan voor zowel de ex-partner als de kinderen zijn. Ook wordt er gekeken welk bedrag aan alimentatie betaald kan worden. Iemand met een laag salaris kan waarschijnlijk niet het bedrag betalen dat nodig is. Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Uiteindelijk wordt er een bedrag vastgesteld dat aan alimentatie betaald moet worden.

Alimentatie is bedoeld als bijdrage in de kosten van het levensonderhoud. Ieder jaar wordt het leven duurder, waardoor deze kosten ook hoger worden. Aan de andere kant stijgen de salarissen ook ieder jaar. Er is dus meer geld nodig aan alimentatie, maar er is ook meer geld beschikbaar om alimenatie te betalen. Daarom gaat iedere jaar de alimentatie met een paar procent omhoog. Dit is de alimentatie indexering. Met hoeveel procent de alimentatie omhoog gaat is afhankelijk van zowel de inflatie als het gemiddelde waarmee de lonen omhoog zijn gegaan.

Alimentatie indexering 2011 is 0,9 procent

Op dit moment is de indexering van 2011 nog niet bekend. Het percentage voor de alimentatie indexering wordt meestal halverwege november bekend gemaakt. Wel wordt er vanuit gegaan dat het een laag percentage is. De alimentatie indexering wordt geschat tussen de 1.1 en 1.5 procent. De inflatie plus de lonen zijn in 2010 niet hard gestegen waardoor het percentage voor de indexering van de alimentatie zo laag uitvalt.

Alimentatie indexering eerdere jaren

Jaar Alimentatie indexering
2000 2,5 procent
2001 3,3 procent
2002 4,6 procent
2003 3,9 procent
2004 2,5 procent
2005 1,1 procent
2006 0,9 procent
2007 1,8 procent
2008 2,2 procent
2009 3,9 procent
2010 2,3 procent

Conclusie

Je kan zien dat de alimentatie ieder jaar met een paar procent omhoog gaan. In de meeste gevallen gaat het om een bedrag van een paar euro. Toch is het voor beide partijen belangrijk om in de gaten te houden met welk percentage de alimentatie geïndexeerd wordt. Wanneer je te weinig alimentatie betaald, dan ben je strafbaar en wordt de alimentatie alsnog geïnd bij je. Ook als je alimentatie ontvangt, wil je graag het juiste bedrag krijgen. Houdt daarom goed in de gaten wat de alimentatie indexering voor het nieuwe jaar wordt.

Alimentatie indexering 2012