Correct gebruik van elektrische accumulatie vuren

Waarom elektrisch verwarmen

Er zijn vele redenen om elektrisch te verwarmen. Een klein elektrisch vuurtje is erg praktisch om een kleine ruimte op te warmen, maar wanneer je overweegt om je hele huis elektrisch te verwarmen, moet je overschakelen op accumulatie vuren op voorwaarde dat je over een aparte nachtmeter beschikt. Een elektrisch accumulatievuur is goedkoper in aankoop dat een centraal verwarmingssysteem dat doorheen je hele huis gelegd wordt. Hoewel de verwarmingselementen een dure aankoop zijn, vergen ze veel minder onderhoud, heb je geen buizen die lekken of warmte verliezen. Je hebt je warmte onmiddelijk in de ruimte naar wens. Je kan elke ruimte apart afstellen naar de temperatuur die je nodig hebt.

Hoe werkt een accumulatie kachel?

Zoals het woord zegt, zal een accumulatiekachel gedurende het nachttarief elektriciteit verbruiken door het om te zetten in warmte. Dit gebeurt volgens hetzelfde principe waardoor je gloeilamp warm wordt. Een gloeilamp zet slecht 5% van de energie om in zichtbaar licht. Een accumulatievuur zet 100% van de energie om in warmte, mits een verwaarloosbare verliesstroom. De geproduceerde warmte wordt opgeslagen in kleiblokken. Zij hebben de bijzondere eigenschap deze warmte vast te houden. Een ventilator zal wanneer de verbruiker het wenst, koele lucht rondom deze warmte elementen brengen zodat warme lucht kan uitgeblazen worden. Een goede isolatie is cruciaal voor het rendement van je kachel.

Hoe gebruik je je kachel?

Je kan je accumulatie vuur instellen. Je bepaalt hiermee hoeveel warmte zal opgeslagen worden tijdens de nacht. Overdag zal je de opgeslagen warmte verbruiken.Met je thermostaat bepaal je de warmte in de kamer. Hiermee stuur je ook je accumulatievuur, je bepaalt hoeveel warmte afgegeven wordt aan de te verwarmen ruimte.

Het foute gebruik

Een accumulaie kachel is enkel en alleen intressant als je van het nachttarief kan genieten. Wanneer je je kachel te weinig warmte hebt doen opladen, moet je bijstoken op dagtarief. Dit zal je snel veel geld kosten. Hoewel we dit allemaal weten, maken we nochtans wel deze fout. We zetten namelijk onze thermostaat aan op een aangename temperatuur zonder ons accumulatievuur aan te passen. Hierdoor kan he t op een koudere dag gebeuren dat je kachel meer moet leveren dan het opgeslagen heeft.Andersom gebeurt dezelfde fout. Je wilt energie besparen en zet je thermostaat op een laag pitje. Maar je accumulatievuur laadt zich sowieso op. Alle warmte die op het einde van de dag onbenut is, heeft je vuur te veel opgeladen. Gelukkig verdwijnt deze warmte niet, en verbuik je de volgende nacht minder.

Het juiste gebruik

Je moet je nood aan warmte in het oog houden en afstemmen op je kachel.  Je zal moeten voorspellen hoeveel warmte je de volgende dag nodig zal hebben. In het ideale geval laadt je net zoveel warmte op als je aan de thermostaat vraagt om de volgende dag af te geven. Vraag je niets van de thermostaat, zet dan ook je kachel af. Vraag je de hele dag door een temperatuur die hoger ligt dan de buitentemperatuur, zal je je kachel hoger moeten zetten.

Milieubewust.

Elektriciteit wordt voor het grootste gedeelte nog steeds opgewekt uit de verbranding van fossiele en nucleaire grondstoffen. Hierdoor is elektrisch verwarmen minder milieubewust dan andere vormen. Hoewel het perfect mogelijk is om elektriciteit te winnen op een ecologisch verantwoorde manier, is dit nog niet ingeburgerd bij de kleine verbruiker.

E-peil in Vlaanderen

Het energieverbruik van nieuwbouw woningen in Vlaanderen moeten voldoen aan het E-peil. Elektrische verwarming scoort hierbij, soms onterecht, erg slecht en resulteerde reeds in boetes opgelegd door het Vlaams Energieagentschap.

Andere vormen van elektrisch verwarmen

Accumulatievuren zijn niet de enige manier om je huis elektrisch te verwarmen. Ook elektrische vloerverwarming, warmte pompen en elektrische water boilers behoren tot de opties.


Reacties (9)

Reageer
Mattias reageerde 4 jaar geleden
12 Jan 14:09
Hey Kaat,
Moeilijk om te zeggen. Ondanks dat accumulatievuren op nachttarief werken, zou je het verbruik toch moeten zien. Ben je zeker dat ze in de zomer afstaan, staat het vuur op 0 gedraaid?
Een andere verklaring kan ik je moeilijk geven, typisch elektriciteitsverbruik is sowieso hoger in de winter (minder daglicht, vaker thuis, etc.), dus moet je nader onderzoeken.
Kaat reageerde 4 jaar geleden
12 Jan 12:28
hallo,
als ik mijn jaarlijks verbruik van electriciteit bekijk, verbruik ik elke maand ongeveer hetzelfde, hoewel ik in de zomer mijn accumulatieradiatoren niet gebruik, hoe zou dit komen?
kaat
Mattias reageerde 4 jaar geleden
08 Jan 16:44
Beste Dien,
Het is de thermostaat die zal regelen wanneer warmte je vuren zullen blazen. Een eerste stap is dus uiteraard je thermostaat correct af te stellen. Je bent overdag niet thuis, dus kies je een programma waarbij een minumum temperatuur (14-16°C) wordt aangehouden, tot een half uurtje voor je opstaat zodat het kan opwarmen tot de gewenste kamertemperatuur (20-21°C). Een kwartiertje voor je vertrekt hoeft er niet langer verwamt te worden. Zelfde patroon bij het thuiskomen en slapengaan.

De vraag is nu, hoeveel energie moet je daarvoor beschikbaar maken? Probeer eens op 2, en als het niet koud hebt, probeer een stand lager?

Het klopt dat als je je thermostaat op heel de dag 21°C zet, dat je dus meer energie nodig hebt, en je vuur dus meer moet laten opladen. Als de vuren ontladen zijn tegen de avond, gaan ze geen warme lucht meer kunnen leveren, en ben je genoodzaakt van op dagtarief elektriciteit te verbruiken, hetgeen duurder is.
Dien reageerde 4 jaar geleden
08 Jan 15:35
ik heb net een apt gehuurd met van die elektr vuren die snachts dus opladen, ik heb hier 3 standen 1-2-3 op de bakken zelf en mijn thermostaat is manueel aan de muur te bedienen, zet ik mijn vuur zelf het best op 2 of 3 om te laden id nacht? ik ben overdag niet thuis en s avonds eigenlijk nog geen thermostaat opgezet zodat ze aanspringen,lijkt me niet koud op dit moment. ik wil gewoon weten of ik ergens op moet besparen of dit niet van toepassing is bij het laden snachts. Ik heb begrepen als ze overdag aanspringen dat ze dan id avond koude lucht kunnen blazen?
Mattias reageerde 4 jaar geleden
07 Jan 20:50
Beste Tina,
Het grote voordeel van elektrisch verwarmen is het gebruiksgemak. Je draait de knop open en je verwarmt. Mijn artikel gaat erover dat je om de kosten te drukken een accumulatievuur correct gebruikt. Dit betekend 'snachts opladen aan nachttarief, maar voldoende zodat je niet te veel oplaad, maar ook niet te weinig zodat je moet gaan bijstoken overdag.

Je stelt je thermostaat in op 21 graden, en je zoekt de instelling van je vuur zodanig dat je heel de dag confortabel warm hebt. Probeer een stand uit, en verlaag die totdat je voelt dat het niet voldoende is voor een hele dag. Ik hoop dat het je wat helpt.
Tina reageerde 4 jaar geleden
07 Jan 19:13
kan mij iemand vertellen hoe het juist werkt ik ga een huis kopen met die accumulatie vuren ik heb er veel slechts van gehoord en ja altijd koud in huis nu verwarm ik met kolen en bijverwarming aardgas in mijn huis is het altijd 20 tot 22 gr hoe moet ik dit dan regelen ik ben ook elke dag thuis moet ik s'nachts hooh zetten en s'morgen afzetten of hoe werk deze eigelijk en is deze duur in verbruik of ???????? dank voor de reatie groetjes tina
Mattias reageerde 4 jaar geleden
28 Oct 20:36
Juliana:
Mij lijkt het probleem te liggen bij de instelling van je thermostaat. Daarmee kan je regelen wanneer er moet verwarmt worden. Het accumulatievuur moet je dan vertellen hoeveel het moet opladen. Als het overdag te warm is, kan je je kachel een stand lager plaatsen, en als het na 9u te snel afkoelt, kijk dan of he thermostaat niet ingesteld staat om na 9u niet meer te verwarmen.
Els reageerde 4 jaar geleden
26 Oct 13:17
nu staat kachel op 1 ; Als ik 2 dagen ni thuis ben is het beter de kachel op 1 te laten staan of om ze af te zetten?
Juliana Van de Voorde reageerde 5 jaar geleden
04 Apr 11:29
Ik heb ondanks (ik denk) de raad goed op te volgen, een problleem met de verdeling van de warmte! In de ochtend is alles ok, overdag is het te warm en s'avonds na 9 uur koelt alles zeer snel af, en heb ik het koud.
Wat doe ik fout?
Dank Juliana