Verwarmen met pellets: interessant

Verwarmen met pellets

Pelletkachels zijn een mogelijk alternatief voor de verwarming van je stulp. En dan zijn er nog de bij deze kachels horende pellets. Meer en meer consumenten ontdekken de mogelijkheden van pelletverwarming. Elk jaar komen nieuwe modellen pelletkachels in de handel. Als je bouwplannen hebt: meer uitleg over pellets, prijzen en pelletkachels.
 

Wat zijn eigenlijk houtpellets?

Houtpellets zijn kleine cilindrische rolletjes gemaakt van 100% natuurlijk hout. Bij de vervaardiging ervan wordt geen lijm of andere chemische additieven toegevoegd. Het hout is afkomstig is van zaagsel en schaafafval. Kortom: voor de produktie van deze pellets hoeven geen bossen gekapt te worden.

Ecologisch super verantwoord

Pelletverwarming is een manier van verwarmen op basis van pellets die een optimale verbranding garanderen. Anders geformuleerd: pellets worden (in tegenstelling tot fossiele brandstoffen) als CO2-neutraal beschouwd: bij de verbranding komt hetzelfde gehalte CO2 vrij dan het gehalte CO2 dat de boom tijdens zijn groeiproces heeft opgenomen.

Brandstof

kg. CO2 per MWh

Pellets

68

Aardgas

228

Huisbrandolie

342

Electriciteit

681

Prijs

Prijs evolutie pellets
  • De prijs van pellets ontwikkelt zich onafhankelijk van gas- en olieprijzen. Integendeel: bij een grotere afname van pellets wordt verwacht dat de prijzen verder zullen dalen.
  • De prijs per ton pellets van goede kwaliteit bedraagt ca. 205 euro (los gestort). Voor een zak van 15 kg betaal je rond 4 euro. De prijs van pellets heeft zich afgelopen jaren (in tegenstelling de gas- en olieprijzen) als uiterst stabiel bewezen met een stijging van slechts 3%!
  • De prijs van pellets is afhankelijk van de kwaliteit, de levering van het product in zakken of losgestort en de afstand tot het dichtsbijzijnde depot.

Verschil in geleverde energie (warmte)

  • Voor pellets: 4,95 kWh/kg.
  • Voor stookolie: 10 kWh/liter.

Vergelijking: voor aardgas zijn 1,8 kg pellets en voor 1 liter stookolie zijn 2 kg pellets nodig.

  • Erg interessant is de combinatie van pelletverwarming en zonne-energie.

Een pellethok ter vervanging van het kolenhok?

Pellets kunnen ook in bulk aan huis worden geleverd. Dan moet u wel een een opslagruimte hebben: een tankwagen levert de pellets. Via een slang worden ze in de opslagruimte gepompt (geblazen), net als bij stookolie. Er zijn verschillende opslagsystemen mogelijk.

Zeer goed rendement

  • Het restafval (=as) wordt verzameld in een lade en bedraagt maximaal (slechts) 1% ten opzichte van de pellets. Met andere woorden: 100 kg pellets zorgt voor 0,5 tot 1 kg as. De as wordt ofwel gecomposteerd ofwel rechtstreeks in de tuin gestrooid.
  • Het verbrandingsrendement bedraagt meer dan 90%. Ter vergelijking: een gewone houtkachel heeft een rendement van ca. 30% en een open haard ca. 10%.

Update december 2012

De pellets zijn intussen geëvolueerd. Enkele bekende merken zijn Badger, German Pellets, Agricon en Plospan. De prijs anno december 2012? Vanaf 3,80 euro/15 kg.  

Zie ook artikel: Welke houtpelletsystemen zijn er