Welke houtpelletsystemen zijn er

Houtpellet kachels

Met de steeds hogere prijzen van aardgas en stookolie gaan we op zoek naar alternatieve verwarming. Biomassabrandstof is een mooi alternatief. Meestal wordt gestookt met houtpellets die worden verbrand in een pelletketel of pelletkachel. Echter dan ben je gebonden aan één brandstof. Het alternatief hierop is een biomassaketel of multibrander.
 
 
 

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een bijzonder rendabele, regelbare en automatische houtkachel waarin pellets (houtkorrels) in plaats van houtblokken worden gestookt.

Hoe werkt een pelletkachel?

Werkschema
 • De pellets bevinden zich in een voorraadtank. Middels een schroefje worden de pellets naar de verbrandingskamer gestuurd waar ze in het verbrandingskorfje vallen.
 • Bij het inschakelen van de kachel wordt een korfje met pellets gevuld waarna een elektrische gloei-ontsteking voor de ontbranding zorgt en daarna uitgeschakeld wordt.
 • De pellets onderhouden het vuur nu zelf. Afhankelijk van de instelling van de warmtevraag (met de hand instelbaar) en thermostatisch geregeld wordt, vallen telkens meer of minder pellets in het korfje.
 • Zodra het gewenste warmteniveau bereikt is, wordt de toevoer van pellets stapsgewijs verminderd totdat de laagste stand bereikt is. Het inschakel- en uitschakelmoment van de kachel kan met behulp van een optionele klokthermostaat worden geregeld.
 • Een ventilator zorgt voor verspreiding van warme lucht in de kamer.
 • Een pelletkachel biedt ruime plaatsingsmogelijkheden omdat de rookgasafvoer op zowel een bestaande schoorsteen alsook op een geveldoorvoer aangesloten kan worden.
 • Voorraadbak: in de pelletkachels is steeds een voorraadbak voorzien waarin van 15 tot 29 kg pellets kunnen. Hierdoor kan, afhankelijk van uw stookgedrag, slechts één tot tweemaal per week de voorraadbak moet aangevuld worden.

Soorten systemen: ketels en kachels

 1. Vrijstaande of ingebouwde kachel;
 2. Kachel met vlam als ketel op zich. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransporteerd naar radiatoren, vloer- of muurverwarming. De aangezogen lucht komt van buiten. De kachels zijn totaal luchtdicht en stofdicht afgewerkt.Voor beide systemen geldt dat het opstarten en stoppen volledig automatisch gebeurt. Eén druk op de knop (of via een kamerthermostaat) volstaat om de kachel te starten en te stoppen.
 3. Ketelsysteem in een afzonderlijke stookplaats.Dit systeem is bedoeld om grotere ruimtes of huizen te verwarmen.
 4. Er bestaan zelfs pelletfornuizen.

Voordelen

Aansluiting buitenmuur
 1. Vooral het feit dat we hier met de meest milieuvriendelijke brandstof te maken hebben, effent de weg voor een steile opmars.
 2. 100% ECOLOGISCH: de pellets zijn vervaardigd uit zuiver afvalhout afkomstig uit de houtindustrie. Dit is een brandstof die milieuvriendelijk en vrij goedkoop is.
 3. Tot 50 à 60% goedkoper dan stookolie.
 4. Gemakkelijk te installeren: in een bestaande schouw wordt er door middel van een koppelstuk verbinding gemaakt tussen de kachel en uw bestaande schouwaansluiting. Bij een nieuwe buitenmuur wordt er een kleine boring naar buiten toe geplaatst met aan de buitenzijde een kort inox buisje voor de afvoer van de uitlaatgassen.
 5. Nog enkele voordelen:

- Weinig tot geen stof in de kamer,

- Gezelligheid van een houtvuur,

- Hoog rendement,

- Kunnen “ruimtelucht-onafhankelijk” aangesloten worden,

- Minder onderhoudsintensief dan een houtkachel,

- Pellets zijn compact te stockeren,

- Lage kostprijs van de brandstof,

- Perfect te combineren met zonne-energie.

Enkele cijfers

Pelletfabriek

Ideale pellets:

 • Cilindertjes van 6 mm diameter,
 • Lengte tussen 10 à 30 mm,
 • zonder chemisch bindmiddel,
 • verbrandingswaarde ca. 4,9kWh/kg,
 • As-aandeel < 1 % (0,5%=norm),
 • Vochtigheid < 10%,
 • Volumegewicht min. 650 kg/m³,
 • 2 kg Pellets = ca. 1 l mazout,
 • 1 m³ Pellets = ca. 320 l mazout.

Bij een centraal verwarmings systeem wordt er in Vlaanderen ongeveer een 300 kg pellets per jaar en per kW verbruikt.

Toch enkele kritische opmerkingen

 1. Onderhoud is noodzakelijk (veel meer dan gas) en wordt soms onderschat. De meeste modellen zijn niet uitgerust met een automatisch reinigingssysteem,
 2. Lawaai van ventilator(-en) en schroefmotor (de CV-ketel staat in de woonkamer),
 3. De elektronica en mechanica kunnen tot storingen leiden,
 4. Convectieventilator verspreidt het stof en maakt lawaai,
 5. Hoge oppervlaktetemperaturen (verbranden van het stof),
 6. In tegenstelling tot een houtkachel is een pelletkachel afhankelijk van elektriciteit,
 7. Sommigen vinden de vlam te “nerveus”,
 8. Zeer beperkte autonomie en dus geen vorstbeveiligingsfunctie,
 9. Veel “gesleur” met zakken pellets.

Misleidende reclame?

Een schoorsteen is noodzakelijk voor de goede werking van de pelletkachel! De reclameslogan zonder schouw is misleidend en zou best niet gebruikt mogen worden. Dit om bij de consument geen valse verwachtingen te scheppen.

Onderhoud

 1. Vullen: een pelletkachel van 10 kW verbruikt voor de verwarming van een ééngezinswoning ongeveer 3000 kg pellets per jaar. De pelletvoorraadbunker van zo’n kachel kan meestal slechts een 35 à 45 kg pellets bevatten. De navulcapaciteit is gewoonlijk nog lager (ca. 2 zakken van 15 kg). De gebruiker dient dus ongeveer 100 maal zijn pelletkachel manueel te vullen. Rekenen we met een stookseizoen van 130 dagen, dat moet men dus bijna elke dag navullen.
 2. Warmtewisselaar: afhankelijk van de pelletkwaliteit moet deze grondig gereinigd worden! In regel: na 700 à 1 000 kg pellets. Dit wil dus zeggen dat tijdens het stookseizoen minstens 2 of 3 keer.
 3. Bij nalatigheid zal het pelletverbruik stijgen: het vermogen van de kachel zal dalen en de rookgastemperatuur zal stijgen. Een laag van 1 mm as-aanslag op de warmtewisselaar geeft een vermogendaling van 7%.

Multibrander

 • Bij een pelletkachel ben je beperkt tot het verbranden van pellets. Wil je zo ongeveer alles kunnen verbranden dan is een multibrander de oplossing. Hierin kan je naast pellets ook stukhout, graan, maïs, enz.. verbranden.
 • Deze ketel kan aangesloten worden op een bestaande verwarmingsinstallatie.

Prijzen

De investeringen zijn niet gering maar snel terug verdiend:

 1. Pelletkachel: vanaf EUR 2.000 tot EUR 4.450,
 2. Multibrander: ca. EUR 5.800.

Links

Zie ook: Kun je goedkoper verwarmen met houtpellets

Deze link is niet bedoeld om reclame te maken maar wel als mogelijk prijsvergelijk: Hout kopen?(BE)