Zonnepanelen installeren

Inleiding

Steeds meer en meer mensen willen gebruik maken van zonne-energie om hun huis te verwarmen. Hieronder staan een aantal stappen beschreven die je helpen als je overweegt om zonnepanelen te gaan installeren op je dak.

Stap 1 : Je woning isoleren

De eerste stap bestaat eruit dat je je huis goed moet isoleren. Zo bespaar je heel wat energie op de stookolie en aardgas. Gebruik ook toestellen in huis die geen energie verspillen en dus ecologisch zijn.

Stap 2 : Keuze van het systeem

Je hebt eerst en vooral de fotovoltaïsche zonnepanelen die je op het dak van je woning zet en die zonlicht om zetten in electriciteit. Je kan dus stroom terugleveren aan het electriciteitsnet zodat de teller op de meter terug gaat draaien. De Vlaamse overheid geeft ook een vergoeding aan mensen die zonnepanelen installeren op hun woning. Deze vergoeding bestaat uit groenestroom certificaten die je 450 euro per 1000 kWh kunnen opleveren. Met 24M² zonnepanelen produceer je ong.een waarde van 1350 euro per jaar.

Verder heb je ook nog het systeem met een zonneboiler . De zonnepanelen worden hierbij gebruikt om het zonlicht op te vangen en water te verwarmen. De boiler moet wel zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld op de zolder van je huis.

Stap 3 : De installatie

Vooraleer je tot de eigenlijke installatie van de zonnepanelen over gaat moet je goed bekijken waar je ze wil plaatsen en of je wel plaats genoeg hebt om zonnepanelen te installeren. De panelen staan het best gericht naar het zuidoosten of het zuidwesten onder een hellingshoek die ligt tussen de 20° en de 60°. Je moet dus eerst berekenen of deze installatie zal lukken onder deze hoek. Als er hoge bomen of hoge appartementen een schaduw kunnen werpen op de zonnepanelen zal die een invloed hebben op de stroomproductie. Je moet hier dus goed rekening mee houden.

Stap 4 : Budget berekenen en merk kiezen

Als je uiteindelijk besloten hebt om zonnepanelen te gaan installeren moet je eerst bekijken hoeveel budget je beschikbaar hebt. Uiteindelijk zal je wat je geïnvesteerd hebt met het installeren van de zonnepanelen terugverdienen maar dan moet je wel denken aan termijnen van ongeveer 10 jaar. Daarna kan je dus pas zeggen dat je gratis stroom hebt.

Ga ook eens zoeken op het internet op welke groene certificaten je recht hebt en welke kosten je fiscaal mag aftrekken. Sommige gemeenten geven ook nog eens een éénmalige premie als je zonnepanelen gaat installeren. Deze premies ligt tussen de 250 euro en de 1000 euro. Dit verschilt per gemeente.

Niet alleen particulieren kunnen premies en subsidies krijgen als ze zonnepanelen gaan installeren. Ook bedrijven hebben recht op een bepaalde tegemoetkoming. Deze bedragen verschillen wel van die die gegeven worden aan particulieren.

Uit verschillende tests blijkt dat deze merken zonnepanelen het meest worden verkocht en ook als de beste merken ervaren worden:

  • Photowatt PW1650
  • Solarworld SW 210 poly
  • Shell Solar SQ 150-c
  • BP Solar BP 7185 S
  • Solar Fabrik SF 145 AIsofoton I 11Q/24
  • Kyocera KC170GT-2
  • Sunways MHH -MHH plus 190
  • Sanyo HIP-J54BE2
  • Sharp NT-R5E3E