Besparen door dakisolatie

Lekt uw huis geld?

Met isolatie van je dak bespaar je een hoop geld. Energiefacturen die uit de pan swingen, je kan het voorkomen door een goede dakisolatie. Wie ervoor zorgt dat er zo weinig mogelijk energie uit zijn woning ontsnapt, zal honderden euro's per jaar besparen. Bovendien is het ook nog goed voor het milieu.

Veel mensen zijn er zich niet van bewust dat hun huis onvoldoende geïsoleerd is. Bijgevolg gaat er een hoop dure energie verloren en lekt hun huis letterlijk geld. De kostprijs van een goede dakisolatie is vaak sneller terugverdiend dan men denkt, soms zelfs in enkele maanden tijd.

Waarom het dak?

Het dak vormt de grootste verliespost van een woning. Een dak zonder isolatie leidt tot twee keer meer warmteverlies dan niet-geïsoleerde buitenmuren. Logisch ook, want warme lucht stijgt altijd. Het isoleren van je dak is daarom zeer efficiënt en levert een besparing van 30 procent per jaar op.

Dakisolatie is eenvoudig te plaatsen zonder dat er een grondige renovatie nodig is. De keuze van het materiaal is wel belangrijk en het materiaal moet ook nauwkeurig geplaatst worden. Ga voor je begint zeker na welke de meest geschikte materialen zijn en of u dit zelf kan plaatsen. Indien je geen handige harry bent, laat u best een deskundige aannemer aan het werk.

Besparing

Deze rubriek is enkel van toepassing voor woningen in Vlaanderen , het geeft een idee over de mogelijke besparing. Een voorbeeldje:

Leerwiki wil zijn dak isoleren en neemt een aannemer in dienst. De totale oppervlakte van het dak van zijn 30 jaar oude huis bedraagt 100 vierkante meter. De totale kostprijs van het materiaal, plaatsing en btw (6 procent voor oudere huizen) bedraagt 2500 euro. Leerwiki heeft recht op volgende kortingen:

  • premie van de netbeheerder: 4 euro per vierkante meter, besparing van 400 euro. Indien Leerwiki de werken zelf uitvoert krijgt hij 2 euro per vierkante meter. Het materiaal moet voldoen aan de minimumnormen.
  • Vlaamse dakisolatiepremie: 500 euro
  • belastingsvoordeel: 40 procent van de gemaakte kosten mag je inbrengen bij de belastingen, besparing: 1000 euro, hierop moet je ook geen belasting betalen dus op die 1000 euro bespaar je ook nog eens 7 tot 8 procent.

Conclusie: van de totale kosten van 2500 euro moet Leerwiki er zelf slechts 600 betalen. Met de energiebesparing verdient Leerwiki zijn investering dus binnen het jaar terug.

Andere tips

  • Als je je woning wil isoleren, begin altijd bij het dak.
  • Een dak zeer zwaar isoleren maar niets doen aan andere gebreken is geen goede zaak. Begin dus met het dak en nadien de rest
  • Je bespaart niet alleen veel geld maar verhoogt ook uw comfort omdat de woning langer behaaglijk warm blijft.
  • Gebruik je de zolder niet als leefruimte, steek dan geen geld in dakisolatie maar isoleer de zoldervloer. Als je nooit op zolder bent heeft het geen zin een warme zolder te krijgen. Door de vloer te isoleren hou je de warmte toch in de woning.
  • Kieren en spleten zorgen voor tocht. Zet niet telkens de verwarming hoger maar pak de oorzaak van het tochtgevoel aan.

Conclusie

Je dak isoleren doe je beter vandaag dan morgen. Met de steunmaatregelen van de overheid verdien je binnen de kortste keren je investering terug. Je spaart een hoop energie uit en het milieu zal je dankbaar zijn.