Besparen met groene energie

Groene energie

Het gebruik van groene energie kent meer en meer succes. De prijzen van traditionele fossiele brandstoffen blijven alsmaar stijgen. Bovendien zorgt het voor een enorme vervuiling. Groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen en zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot. Er zijn verschillende manieren om groene energie op te wekken. Allereerst is de meest groene energie natuurlijk de energie die je niet verbruikt. Door isolatie, zuinigheid, enz. bespaar je al een hele hoop. Ook de overheid en energieleveranciers zorgen met bv. windmolens voor de productie van groene stroom. Maar je kan ook zelf investeren in een systeem op hernieuwbare energie. Na een éénmalige installatiekost geniet je volop van goedkope energie. Wij zetten enkele manieren op een rijtje.

Wat kan je zelf doen

De zonneboiler

Op je dak wordt een zonnecollector geplaatst. Deze plaat bevat een vloeistof die door het zonlicht wordt verwarmd. De vloeistof geeft zijn warmte af aan het koude water in de boiler.

Gemiddeld betaal je 5000 euro voor de plaatsing van een zonneboiler met een capaciteit voor vier personen. je bespaart dan de helft van de jaarlijkse energiekost voor de verwarming van water. Er zijn vanwege de netbeheerders ook premies en je kan de factuur inbrengen bij de belastingen. De terugverdientijd wordt geschat op 8 jaar.

Zonnecellen

In een zonnecel wordt licht omgezet tot elektriciteit. Er is al een groot oppervlak aan zonnecellen nodig om voldoende elektriciteit op te wekken. Voor een gemiddeld gezin mag je rekenen op een kostprijs van tussen de 20.000 en 25.000 euro. Voor fotovoltaïsche zonnepanelen krijg je van de overheid naast subsidies en belastingsvoordeel ook nog eens een groenestroomcertificaat ter waarde van 350 euro per 1000 kWh opgewekte energie. Dat brengt de terugverdientijd op zo'n 10 jaar.

Warmtepomp

De warmtepomp pompt warmte van een laag naar een hoog temeratuurniveau. De pomp haalt warmte uit de grond, het water of de lucht. De verbruikskost van een warmtepomp ligt stukken lager dan een verwarmingsketel op stookolie of aardgas. De installatie is weer wel een pak duurder en de kostprijs kan sterk variëren, naargelang het model. Ook voor een warmtepomp heeft men recht op subsidies van de netbeheerder en fiscale voordelen. De geschatte terugverdientijd is minder dan tien jaar.

Houtpelletketel

In een houtpelletketel verbrand je kleine samengeperste staafjes houtafval. Je kan een houtpelletkachel plaatsen, om bv. de woonkamer mee te verwarmen. Maar er bestaan ook volledig geautomatiseerde ketels die kunnen aangesloten worden op de centrale verwarming. Een houtpelletketel vraagt iet smeer onderhoud dan een gewone CV-ketel. Zo'n geautomatiseerd systeem kost gemiddeld 10.000 euro. Een ketel om handmatig bij te vullen heb je voor maximum 5.000 euro. De houtpellets kosten 250 euro per ton en worden geleverd met een tankwagen. Je kan het een beetje vergelijken met het gebruik van steenkool vroeger.Net zoals bij de bovenstaande voorbeelden heb je ook hier recht op subsidies en fiscaal voordeel.

Conclusie

Deze manieren om groene energie op te wekken zijn investeringen in de toekomst. Je kan na de éénmalige installatiekost immers goedkoop en zelf je eigen energie voorzien. De talrijke subsidies en de fiscale voordelen tot 40 procent van de aankoopfactuur maken het extra voordelig. Vergeet echter wel niet dat deze middelen weinig nut hebben zonder een degelijk isolatiebeleid. Meer info voor premies in Vlaanderen vind je op energiesparen.be