Waarom vloer woning isoleren met luchtkussens

Inleiding

De vloer in onze woning isoleren met luchtkussens. Deze passieve vloerverwarming, een innovatieve isolatiemethode bestaande uit dubbele folie, zorgt er voor dat er veel minder warmte via de vloer verloren gaat en wordt meer en meer toegepast. Bouwlustig Nederland loopt alvast storm voor deze nieuwe insolatiemethode. Niet zo verwonderlijk, wanneer men weet dat deze een besparing van maar liefst twintig procent oplevert. Er is echter één voorwaarde aan verbonden. Deze isolatiemethode kan enkel toegepast worden in woningen die over een kruipruimte beschikken

Revolutionair

Deze revolutionaire isolatiemethode, waarbij gebruik wordt gemaakt van luchtkussens, werd door Nederlandse deskundigen ontwikkeld en recentelijk op de bouwmarkt gebracht. Men maakt hierbij gebruik van dubbele folie. Deze wordt vastgemaakt aan de bovenzijde van de kruipruimte. Er wordt een warmte-isolerende buffer van zo'n vijftien centimeter aangelegd. Om dit te realiseren maakt men gebruik van lucht die tussen de folie en de bovenzijde van de kruipruimte wordt geblazen. Op de bodem van de kruipruimte komt een grondzeil. Dat zorgt er voor dat het vocht buiten wordt gehouden.

Warmteverlies tegengaan

Deze nieuwe methode van vloerisolatie voorkomt dat de warmte via de vloer verloren gaat in zowel de aardbodem als de funderingen van de woning. Uitgerekend de luchtkussens blokkeren dit verlies aan warmte. Zo kan de vloer een maximum aan warmte opnemen en wordt tegelijkertijd ook de lucht tussen de folie opgewarmd. Dat resulteert binnenskamers in een behaaglijk warm gevoel. Het vernuftige aan het nieuwe systeem is ongetwijfeld dat het géén extra energie gebruikt, meteen een passieve manier van vloerverwarming. Ondertussen becijferde men reeds dat deze innoverende isolatiemethode de bouwheer een besparing van maar liefst twintig procent oplevert.

Belang vloerverwarming onderschat

Deskundigen zijn het er ondertussen roerend over eens: het belang van vloerverwarming wordt nog teveel onderschat. Ten onrechte wordt nu dus bewezen. Deze nieuwe isolatiemethode doet echter méér dan enkel het verwarmen van de vloer. Ze heeft immers ook een positieve invloed op de volledige woning. Warme lucht stijgt immers, maar kan even goed opzij of naar beneden uitstralen. Wanneer deze warmte het plafond bereikt, straalt deze terug naar beneden. En op dat ogenblik is het van groot belang dat deze uitgestraalde niet in de grond verloren gaat zoals dat tot hiertoe meestal het geval was.

Luchtkussens slaan warmte op

Deze vloerisolatie met luchtkussens werkt dus volgens een volledig ander principe dan de gangbare isolatiesystemen tot hiertoe. Het zijn hier immers de luchtkussens die de warmte oplsaan. De compactheid van dit nieuwe systeem is uiteraard erg handig bij de installatie ervan. Daar heeft men enkel een rol folie met een breedte van gemiddeld zestig centimeter en een nietjesmachine nodig. De hierbij gebruikte folie is opvallend soepel en dus veel gemakkelijker aan te brengen dan de traditionele isolatieplaten. Voor deze vloerisolatie met luchtkussens is dus wél een kruipruimte met een hoogte van minimum dertig centimeter noodzakelijk. Deze vloerisolatie draagt een prijskaartje van gemiddeld zo'n twaalf euro per m2. En ondanks het gebruik van folie, gemaakt op basis van aardolie, werd is dit toch een ecologisch verantwoorde isolatiemethode. Met relatief weinig materiaal, realiseertmen immers toch een hoge isolatiewaarde. Bij controle van de nieuwe vloerisolatie, stelde men vast dat de temperatuur vloer maar liefst twee graden hoger lag dan de reeds extra geïsoleerde ruimtes van de woning. Ook het gebruik van het grondzeil levert tastbare resultaten op. De kruipruimte wordt droger gehouden en het zeil houdt de voor onze gezondheid bijzonder schadelijke radonstralen buiten.