Hoe werkt de immotheker

Immotheker

De zoektocht naar een geschikte woning of bouwgrond is niet gemakkelijk. Als je dan toch je droomhuis hebt gevonden moet je ook een manier vinden om dit te financieren. Je doet er best aan om bij verschillende banken een hypotheek te laten uittellen en deze te vergelijken met elkaar. Het is echter een heel werk om dit uit te voeren. Daarom maakte ik een afspraak bij de immotheker. De immotheker is een onafhankelijke onderneming die hypotheekadvies verleent en de beste offerte uitzoekt voor je. Hieronder lees je welke voor-en nadelen mijn ervaring had. Ik vergeleek het voorstel ook met de offertes van enkele andere banken. De immotheker is actief in Vlaanderen, de Nederlandse concurrent noemt men de hypotheker.

Werkwijze

De immotheker geeft in de eerste plaats advies. Aan de hand van je persoonlijke gegevens wordt berekend wat je financiële mogelijkheden zijn en of je woonproject haalbaar is. De immotheker heeft honderden kredietformules beschikbaar van vele financiële instellingen. Het systeem berekent welke de meest voordelige formules op de markt zijn. Je kiest dan welke voor jou de optimale bank en lening is. Kies je voor een krediet via de immotheker regelen zij de administratie via de bank. De bank compenseert de immotheker hiervoor met een vergoeding.

Voordelen

  • 100% onafhankelijk van banken en aandeelhouders, hierdoor krijg je steeds het beste voorstel op de markt
  • deskundig en gratis advies op financieël, juridisch en fiscaal gebied
  • de software berekent steeds online de meest voordelige tarieven
  • indien je ingaat op het voorstel van immotheker is je hele woonstudie gratis en word je krediet ook continu gevolgd
  • je hoeft niet langs te gaan bij verschillende banken om tarieven te vergelijken en je wint veel tijd
  • vaak voordeliger dan bij de bank zelf
  • vaak vrije keuze voor het afsluiten van verzekeringen en zichtrekeningen, bij de bank wordt dit aan de lening gekoppeld

Nadelen

De immotheker sluit overeenkomsten met enkele banken en vergelijkt vele kredietformules. Maar niet alle banken werken mee aan het project. Het zou dus kunnen dat je elders een betere formule kan krijgen zonder dat de immotheker dit kan aanbieden. Vergelijken blijft dus de boodschap. Ook heeft de immotheker niet overal een vestiging zoals de meeste banken en moet je soms wel even rijden.

Kostprijs

Volgens de immotheker is de firma opgericht omdat iedereen recht heeft op gratis professioneel advies bij de aankoop van een woning. Een eerste gesprek met gericht advies is dan ook altijd gratis. Indien de immotheker van jou de vraag krijgt om een uitgebreide studie uit te voeren met de voordeligste tarieven en alle kosten vraagt men hier 325 euro voor. Men noemt dit de woonbegroting. Indien u het voorstel van de immotheker volgt en een lening afsluit vallen deze kosten weg en is de woonbegroting gratis.

De immotheker werkt samen met tal van banken en berekent uit honderden kredietformules uit binnen-en buitenland de voordeligste oplossing. Indien een klant één van deze voorstellen aanvaardt krijgt de immotheker een vergoeding van deze bank. Zo compenseren zij hun kosten.

Persoonlijke ervaring

Na het vinden van een geschikte woning trok ik naar de immotheker voor een verkennend gesprek. Na een analyse van mijn persoonlijke en financiële gegevens werden de gegevens van de woonst bestudeerd. De analyse was gunstig en er werd berekend welk budget ik kon besteden aan mijn nieuwe woonst. Het uitgebrachte bod werd aanvaard en ik begaf me terug naar de immotheker voor het berekenen van een hypothecaire lening. Na het invoeren van alle gegevens berekende de software van de immotheker de ideale leenformule. De meest voordelige lening kwam uit de bus bij BNP Paribas Fortis aan 3,58 %. Nochtans had deze bank, waar ik vaste klant ben, mij een voorstel gedaan dat 0,3 % hoger lag. Ook bij de KBC bank ging ik langs omdat zij niet deelnemen aan het immotheker project. Bij KBC kreeg ik een nog hogere rentevoet en enkele voorwaarden als klant opgelegd zoals een schuldsaldoverzekering. Via de immotheker kreeg ik de vrije keuze voor een (goedkopere) schuldsaldoverzekering. Bij Fortis was deze verzekering ook verbonden aan de lening en met een hoger tarief. Tweemaal voordeliger via de immotheker dus en ik besloot met hen in zee te gaan.

Link

Immotheker Website