Hoe voorkom ik een BKR codering

BKR registratie

Over het algemeen weet men dat BKR registratie van belang is bij het afsluiten van een hypotheek. Maar wat is BKR registratie eigenlijk? Is er een verschil tussen registratie en een codering? En nog belangrijker: hoe voorkom je een BKR codering?

BKR registratie: wat is het

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Op het moment dat je een gsm-abonnement, of een krediet voor bijvoobeeld een nieuwe keuken afsluit, worden de gegevens van dat krediet of abonnement aangemeld bij het BKR. Wanneer wordt een krediet doorgegeven aan het BKR?

* als je minimaal 3 maanden gebruik kunt maken van het krediet * als het bedrag ligt tussen de €500 - €125.000

Het kan bijvoorbeeld gaan om een krediet bij een thuiswinkel (zoals Wehkamp of Otto) of om een creditcard of om een kredietlimiet op je bankrekening. Wil je weten welke soorten kredieten er nog meer bestaan, klik dan hier voor een overzicht.

Je gegevens blijven vrij lang bekend bij het BKR. Als je krediet namelijk beëindigd wordt of je abonnement stopt dan gaat de zogenaamde bewaartermijn in. Dat houdt in dat je gegevens nog 5 jaar zichtbaar blijven bij het BKR. Bij je gegevens staat dan uiteraard wel vermeld dat het betreffende krediet/abonnement beëindigd is. Na 5 jaar verwijdert het BKR je gegevens.

Het is dus opzich geen ramp als je geregistreerd staat bij het BKR; bijna iedereen heeft een mobiele telefoon met abonnement en is dus bekend bij het BKR. Maar het BKR bekijkt ook je betalingsgedrag. En als daar bijzonderheden uit blijken wordt dat gecodeerd. Zo kun je een 'Achterstandsmelding' ('A') krijgen. Het BKR kent daarnaast nog 4 bijzonderheidscodes die aangeven dat er iets niet helemaal goed zit. Dit zijn de codes:

* Code 1: Er is sprake van een aflossings- of schuldregeling (na de achterstandsmelding) * Code 2: De vordering is opeisbaar gesteld. * Code 3: Een bedrag van €250 of meer is afgeboekt. * Code 4: Als blijkt dat de kredietnemer onbereikbaar is.

Hoe voorkom ik een BKR codering

Het is dus van belang om te voorkomen dat je een BKR codering krijgt. Hoe kun je dat voorkomen?

* Zorg ervoor dat je maandelijkse lasten niet te hoog worden. Als je ergens een krediet aanvraagt of een lening afsluit, dan stijgen je maandelijks kosten. Je moet immers iedere maand rente betalen en een stukje van de lening of het krediet aflossen. * Bekijk vòòrdat je een krediet aanvraagt of een lening afsluit of je het risico wel kan nemen en of er binnen jouw budget wel ruimte is voor een lening of krediet. Op de site van het NIBUD kun je je gegevens invullen bij de risicometer. Klik hier voor de risicometer van het NIBUD. * Als je een lening aan wilt vragen, vraag dan verschillende offertes aan zodat je de rentes kunt vergelijken en de beste lening kunt kiezen met de minste maandlasten. * Bedenk goed of je de lening of het krediet echt nodig hebt. Kun je misschien elke maand iets opzij zetten zodat je de aankoop wat later kunt doen?

  • Lees hier alles over het online afsluiten van een krediet.

BKR codering: wat moet ik doen

* Vraag je gegevens op bij het BKR zodat je een goed beeld hebt van je lopende leningen en/of kredieten. Je kunt je gegevens opvragen bij elke willekeurige bank in Nederland, of je kunt je gegevens ophalen bij het BKR in Tiel. Je moet daar wel van tevoren een afspraak voor maken. * Probeer om zo snel mogelijk je lopende leningen en/of kredieten af te lossen. Je gegevens blijven dan nog 5 jaar bekend bij het BKR, maar er wordt dan wel bij vermeld dat het krediet of de lening is beëindigd.