Hoeveel kan ik lenen, alleen dan slimmer

Hoeveel kan ik lenen, wat is wijsheid?

Het grappige aan starters is dat als je ze hoort praten, ze je altijd vragen hoeveel jij mag lenen bij de bank. Nu zit ik me af te vragen waardoor dat precies komt. Is het dat ze willen weten of jij betere voorwaarden kan krijgen bij de bank? Of is het omdat ze benieuwd zijn naar wat je verdient. Hoe dan ook, in wezen is het een rare kwestie.

Waarom zou je willen weten hoeveel je kan lenen? Je vraagt toch ook niet bij de autozaak wat de duurste auto is die je kan krijgen? Er is iets vreemds aan de hand. Waardoor komt dat nu precies? Waarom is het de omgekeerde wereld. Hoe zou het moeten? Het onderzoek:

Verschil tussen hypotheek en leningen

Er moet een nuance gedaan worden. Er is een groot verschil tussen een hypotheek en een lening. Een lening gebruik je meestal voor het dekken van kosten die toevallig op je pad zijn gekomen. Het heeft als goed is een maximum, namelijk precies het geld dat je nodig hebt. Bij een hypotheek is het anders. Daar gebruik je de hypotheek lening voor het kopen van een huis. De grootte van een hypotheek bepaalt welk huis je kan kopen en welke niet. De bank heeft dus een grote invloed op waar je in mag wonen en omdat jij invloed hebt op hoe veel de bank wil gaan uitlenen, moet je het uiteindelijk altijd bij je zelf zoeken.

Waarom hebben veel Nederlanders een maximale lening

Toch wordt de keuze sneller gedaan dan eigenlijk zou moeten. Daarnaast wordt de keuze ook niet zo goed gedaaan als dat zou moeten. Dat ligt vooral aan de rol van de hypotheek adviseurs in Nederland. Het zijn advocaten van de duivel. Maar goed, zolang zij hun brood kunnen verdienen met het aansmeren van hypotheken, zullen zij er zijn.

Helaas zullen zij nauwelijks of nooit de klant adviseren zo min mogelijk te gaan lenen. Daarvoor zijn de provisies te hoog. Vooral in het verleden was de provisie gelieerd aan de hoogte van de lening. Daarom werd er ook altijd maximaal uitgeleend. Sterker nog, bijna alle starters in Nederland hebben een maximale hypotheek lening.

Waarom zou je niet zou moeten kiezen voor maximaal lenen

Dat is de grote hamvraag die je je zelf kan stellen. Waarom zouden we niet moeten willen kiezen voor maximaal lenen. Het is toch 1 van de meest essentiele vraagstukken in iemands leven. Waarom we niet zo veel mogelijk zouden moeten lenen, is omdat je --over de tijd— wordt tegengewerkt door het "rente op rente effect". Hoe meer je leent, hoe meer je aan de verkeerde kant zit van het rente percentage. Dit kan goed toegelicht worden met een voorbeeld Berekening lening tegenover sparen .

Zoals je daar kan zien is het altijd gunstiger om positief te staan dan negatief. Omdat je geld voor je kan laten werken, is een positief renderend vermogen belangrijk. In dat licht moet je je leningen zoveel mogelijk beperken, hoe leuk ze het als —leningaanbieders— of —overheid met hypotheekrenteaftrek— ook proberen te maken. Kredieten werken over de tijd gewoon tegen je. Je zal rente op rente moeten gaan betalen en als je niet veel aflost, kan je blijven aflossen tot in de eeuwigheid. Daarom kan je altijd maar zoveel mogelijk in de plus staan.—-Dan gaat het geld voor jou in je voordeel werken.-

Wat we dus moeten weten

Wanneer we het bovengenoemde goed beseffen maar ook toepassen in de praktijk, dan moeten we eigenlijk zoveel mogelijk vermogen proberen op te bouwen op jonge leeftijd. We moeten ervoor zorgen dat we nooit leningen aangaan en kosten financieren op basis van spaargeld. De hoogte van een hypotheek moeten we minimaliseren. Alleen als er een zeer grote kans op waardevermeerdering is van het huis moeten we een huis aanschaffen.

Wanneer we altijd over spaargeld bezitten zullen we de voordelen proeven van rente op rente. Hoe hoger het rente percentage, hoe sneller het vermogen door rente op rente zal stijgen. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het —gratis geld— dat op je op je bankrekening kan verwachten.

Kies dus niet voor, hoeveel kan ik lenen , maar voor wanneer kan ik leven van spaargeld!