Welke lening wilt u afsluiten

Welke snelle lening kunt u afsluiten in 2020 en 2021?

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

Er kunnen vele redenen zijn om een lening af te sluiten. Voor het huis, een studie, een vakantie of bijvoorbeeld een wasmachine of auto. Er zijn ook vele aanbieders van leningen en er is dus veel keuze. Snel lenen doet u via een flitslening en meestal zonder BKR controle en BKR toetsing. Zo hebt u binnen 10 of 20 minuten extra geld op uw rekening. De reguliere lening vindt u bij bedrijven als Girokrediet, Ribank, Santander, Amstelgeld of het ING continu krediet. Vergelijk hun offertes altijd goed en vraag om een scherp aanbod.

Een lening afsluiten kan heel snel in 2021

De looptijd en het onderpand zijn vaak zeer bepalend voor de lening die u zoekt. Een paar voorbeelden hierbij zijn:

  1. Wie een hypotheek wil afsluiten, gaat haast per definitie een lening voor een lange duur aan. Een hypotheek is een investering in de toekomst. Het huis of bedrijfspand dient daarbij als onderpand van de lening en hierdoor kan de hypotheekrente vaak lager zijn dan de rente op een consumptieve lening. Enerzijds, omdat het om een lening met een lange looptijd gaat, anderzijds omdat het onderpand het risico voor de bank verkleind.
  2. Wie flexibel wil lenen, zonder onderpand, is het beste uit bij een doorlopend krediet. Bij het afsluiten van de lening krijgt u een limiet, om te lenen, en zolang u daaronder blijft is er niets aan de hand. De rente op een doorlopend krediet is variabel.
  3. Wie voor een vaste looptijd wil lenen, zonder onderpand, komt uit bij een persoonlijke lening, een PL. De looptijd en rente staan bij een persoonlijke lening vast, en u weet precies hoeveel u per maand moet betalen.
  4. Rood staan bij de bank is ook een mogelijkheid, maar wat vele mensen niet weten is dat rood staan nogal duur is. De debetrente is namelijk hoog.
  5. Flitslening en flitskrediet. Een flitslening is een snelle lening en meestal een relatief klein bedrag oplopend tot 750 euro (soms meer) per aanbieder. Sneller dan dit kan niet. Niet weken wachten, maar een aantal minuten. Dan staat het geld al op uw rekening.

Welke rente betaalt u voor uw lening

Welke lening u ook kiest, u moet niet alleen op de nominale rente letten, maar vooral ook op de effectieve rente. De effectieve rente is de rente, die u werkelijk gedurende een jaar moet betalen. De effectieve rente ligt hoger dan de nominale rente, doordat:

  1. In de effectieve rente ook verborgen kosten, zoals de afsluit kosten van de lening, zitten.
  2. De nominale rente vaak per maand wordt betaald. Het effect van rente op rente leidt ertoe, dat u in feite meer rente heeft betaald dan gedacht. Door dit effect is twaalf maanden 0,5% rente betalen meer rente dan eenmalig 6% rente.

Goedkoop lenen betekent meerdere offertes aanvragen

Er zijn vele aanbieders van leningen en hypotheken. Om een goed zicht te krijgen in welke lening het beste bij u past, doet u er goed aan om meerdere offertes aan te vragen. Een gratis en vrijblijvende offerte is eenvoudig via internet aan te vragen. Op internet zijn er ook sites, waarop u uw lening kunt vergelijken met die van andere aanbieders. Zowel voor leningen met onderpand, de hypotheken, als de leningen zonder onderpand.

De looptijd van de lening

Ik gaf al aan dat bij een langdurige investering, zoals de aankoop van een huis, een langdurige lening een passende keuze is. In andere gevallen moet u zich echt afvragen welke looptijd u wilt. Een langere looptijd betekent, bij een gelijke lening, een geringere maandelijkse last en vaak een lagere rente. Maar een nadeel is dat u langer aan de lening vast zit. Het kan zelfs gebeuren dat de lening nog doorloopt, terwijl het product dat u ermee gekocht hebt, al versleten is. Het is dan ook altijd verstandig, om de gebruiksduur van wat u koopt, en de looptijd van de lening goed op elkaar af te stemmen.