Welke criteria spelen een rol bij lenen

Inleiding

Er zijn altijd tijden waar je ineens wat extra geld nodig hebt. Geld lenen kan hierbij een goede oplossing zijn. De reden om een lening aan te vragen is voor iedereen anders, de een wil graag verbouwen, de ander wil trouwen en weer iemand anders wil eens lekker op reis. Al deze gevallen kunnen opgelost worden met een lening bij tijdelijk geldgebrek.

Het lenen van geld wordt ook wel een Persoonlijke lening of Lening of afbetaling genoemd. Een kredietinstelling leent u het gewenste bedraf en u betaald dat bedrag over een vooraf vastgestelde termijn terug, inclusief rente.

Stappen

Er zijn verschillende aspecten om naar te kijken en rekening mee te houden bij een lening. De belangrijkste aspecten bij een persoonlijke lening zijn:

  • Rente percentage
  • Looptijd van je lening
  • Aflossing van uw lening
  • Stem de looptijd van uw lening af op het product; leen nooit langer dan dat het product meegaat.

 

Het aanbod in leningen is enorm groot en divers. Neem daarom vooraf uitgebreid te tijd om te onderzoeken welk aanbod voor u het meest gunstig is. Vergelijk de eerder genoemde aspecten met elkaar en kijk waar de verschillen zitten. De één zal een lage rente hebben, de ander een laag maandbedrag, en weer een ander geeft u veel extra geld in handen. Maar op basis van welke criteria kunt u nu de beste lening onderscheiden?

Tips

  • Bepaal goed voor jezelf welk bedrag je daadwerkelijk nodig hebt. Meer lenen is niet nodig. Zorg ervoor dat je de maandelijke afbetaling ook daadwerkelijk kunt betalen. Leen nooit geld als je er niet zeker bent dat je het kan terugbetalen. Mocht je niet zeker zijn, als je op langere termijn leent, zijn de maandelijke lasten lager. Houdt er echter wel rekening mee dat je door de rente uiteindelijk wel meer zult terugbetalen.
  • Overweeg meer dan een mogelijkheid en kies nauwkeurig
  • Beslis nooit te snel, u hoeft zich niet onder druk te laten zetten door snel te moeten beslissen
  • U kunt altijd een offerte op laten sturen per post. Ook kunt u evt. bij instellingen langsgaan of kunnen er mensen bij u langskomen.
  •  Zorg ervoor dat je een persoon die er verstand van heeft naar de offerte laat kijken. Zorg er ook voor dat je de hele offerte begrijpt zodat u niet voor verrassingen komt te staan.