Hoe kan je geld lenen in het buitenland

Inleiding

Iedereen kent ze wel, die dertien in een dozijn reclames die de consument vertellen dat ze overal geld kunnen lenen tegen een absolute bodemrente. Daarnaast wordt in de reclame vermeld wat de lener allemaal wel niet met het geleende geld kan doen. Sinds kort hebben mensen die iets te gretig gebruik maken van al deze aanbiedingen de kans om de persoonlijke lening binnen twee weken na afsluiting te beëindigen. Ook zijn er verdere Europese wetten van kracht die het lenen van geld in het buitenland gemakkelijker maken.

Voordelig lenen

Wie zijn camper of boot wil betalen met een persoonlijke lening doet er verstanding aan om verder te kijken dan alleen Nederlandse geldverstrekkers. Er bestaan namelijk enorme renteverschillen tussen geldverstrekkers uit verschillende Europese landen. De rente is het hoogst in landen als Portugal en Griekenland met respectievelijk 12 en 10 procent. Ierland en Finland zitten met 6.8 en 6.3 procent aan de voordeligste kant. Nederland zit met 8,9 procent rente net iets boven het gemiddelde.

Gelijke wetgeving in de EU

In een akkoord tussen 27 landen van de europese unie is een meer uniforme wetgeving bepaald waarmee het voor de consument gemakkelijker wordt gemaakt om een persoonlijke lening in het buitenland af te sluiten. Er is hiervoor een standaardformulier beschikbaar met daarop de kosten en de voorwaarden van de lening. Niet alleen is het prettiger voor de consument als er meer helderheid is over de kosten, maar de kosten zullen ook dalen door de maatregelen ten gevolge van de stijgende internationale concurrentie. Voorlopig zullen de consumenten echter eerst de buitenlandse geldverstrekkers moeten vinden voordat dit alles pas een rol zal gaan spelen.

Ook wordt het normaal dat er een bedenktijd van twee weken komt. Leners hebben het recht om leningen eerder af te lossen dan de gestelde termijn en kunnen banken dan maximaal 1 procent van het totale leenbedraf vragen ter compensatie. Toetsing bij BKR is ook verplicht voor een lening van een buitenlandse bank.

Lenen in het buitenland wordt makkelijker

Het streven is dat in alle landen van de Europese Unie de voorwaarden voor leningen makkelijk te vergelijken zijn. Ook is het de bedoeling dat de rentepercentages overal op dezelfde manier worden berekend. Daarnaast moet het voor iedereen mogelijk zijn om onder een lening uit te komen als ergens anders binnen de Europese Unie een voordeligere lening wordt gevonden. Momenteel, oa. door de vele nationale regels en wetten, wordt op dit moment slechts 1 % van alle leningen in de Europese Unie in een ander land afgesloten. Al jaren wordt er over deze maatregelen gediscussieerd. Vooral de banken zijn kritisch en ziet naast de voordelen zoals integratie van de Europese leenmarkt ook nadelen. Enkel als de afzonderlijke lidstaten der Europese Unie toestemmen met de plannen, worden de plannen in/rond 2010 ingevoerd.